ashli
Bayan Üye
“Yıl 1915 Ağustos, müttefikler hem Seddülbahir hem de Arıburnu’nda başarılı olamayınca, Çanakkale Boğazı’nı, geriden sarkarak ele geçirmek amacıyla harekete geçerler. İngiliz başkomutan General Hamilton, Anafartalar’da üçüncü bir cephe açmaya karar verir.
8 Ağustos 1915 günü Alman General Liman Von Sanders, Kurmay Albay Mustafa Kemal’i Anafartalar Grup Komutanlığına atar. Anafartalar Grup Komutanı olan Mustafa Kemal, Ağustos sabahı ilk önce 12. tümen 9. İngiliz Kolordusu daha sonra da 7. Tümen Anzak Kolordusu ile işbirliği yapmasına engel olmak amacıyla, damakçılık Bayırı yönünde saldırıya geçer. Her iki tümenin saldırıları da başarılı olur. İngiliz Birlikleri, beklemedikleri bu karşı Türk taarruzu ile şaşkına dönmüştür ve ağır kayıplar verir.”
Yıl 2009 Aralık… Doğal savaş platosu olarak tanımlanan İzmir’in Seferihisar ilçesi. Merakla beklenen Atatürk filmi “VEDA” için Çanakkale savaşının çekildiği Seferihisar…
Filmin çekimlerin tamamlanmasına 10 gün kala, savaş sahnelerinin çekilmesi için mevzi ve cepheler kazılmaya başlandı. Bunun için 10 traktör, 2 iş makinası, 4 kamyon, 30 ton kütük kullanıldı.
Savaş sahneleri için 55 at, 3 adet 150 kişilik çadır kullanıldı. Yalnız bu sahneler için 250 figürasyon, 20 profesyonel dublör rol aldı. 60 kişilik dublör ekibi, savaş uzmanı kişiler tarafından 1 hafta boyunca askeri eğitime alındı, ileri derece savaş teknikleri öğretildi.
Gece sahneleri aydınlatılması için 59 M vinç Seferihisar’a getirildi. 5 gün süren çekimler boyunca ısınmak için 20 ton odun kullanıldı.
Patlama sahneleri için 10.000 litre torflu toprak, 250 bomba, 3.000 litre akaryakıt, 100 tane lastik yakıldı, 1000’e yakın fünye kullanıldı.
Bunun yanı sıra 2 ambulans, 2 itfaiye aracı, 1 arazi jipi ve 2 ATV sette bulunduruldu.
Çekimlerine 27 Ekim’de başlanan filmin senaryo çalışması 3 yıl sürdü ve çekimler 7 haftada tamamlandı. Yapımcılığını Kamera Film’in, senaryosunu ve yönetmenliğini Zülfü Livaneli’nin üstlendiği filmin müzikleri de Livaneli’ye ait.
“Veda” filminin başrollerinde ise Sinan Tuzcu, Serhat Mustafa Kılıç, Dolunay Soysert, Özge Özpirinçci, Ezgi Mola, Burhan Güven ve Melahat Abbasova yer alıyorlar.
Tamamı yerli sermaye ile hazırlanan bu projede, 13 kişilik İtalyan ve Alman teknik ekip görev aldı. Ünlü Alman görüntü yönetmeni Peter Steguer’in yanı sıra İtalyan sanatçılar Aldo Signoretti (Saç) ve Vittorio Sodano (Makyaj) bu ekibin içindeki isimlerdendi.
Veda için Türkiye’ye 1200 kg. makyaj malzemesi geldi. Bu proje için 150 adet gerçek saçtan peruk yapıldı. Makyaj ve saç ekibi için 2 mobil kuaför ve makyaj salonu, bir adet makyaj laboratuarı özel olarak tasarlandı ve üretildi.
Türkiye’de ilk defa bir prodüksiyon için 12000 parça kostüm ve aksesuar Baran Uğurlu tarafından hazırlandı. Kostümler en ince ayrıntısına kadar gerçeği yansıtabilsin diye dönemine uygun olarak eskitildi, renklendirildi ve işlendi.
Devamlı çalışan 29 araç, 98 kişilik ekip ve 2000 kişilik figürasyonla Türkiye’nin en kalabalık prodüksiyonu gerçekleştirildi. “Veda” çekimleri Ayvalık, İzmir ve Antalya’da gerçekleşti. Savaş sahneleri doğal plato olan Seferihisar’da çekildi. Uşakizade köşkü gibi gerçek mekanların yanı sıra Atatürk’ün arabası ve vagonu da çekimlerde kullanıldı.