Varis ihmale gelmiyor

DesoLate

Kayıtlı Üye
varis-150x150.jpg
Varis, kanı akciğer ve kalbe taşıyan toplardamarların ilerleyici bir şekilde genişlemesiyle oluşan bir rahatsızlık. Varisin hem görünümü, hem ağrısı insanı mutsuz ediyor. Uzmanlar ise “Varis asla ihmale gelmez” diyorlar.

Baldırlarda ortaya çıkan varis, ağrıları ve krampları nedeniyle insana acı veriyor. Görüntüsü ile de son derece kötü bir psikolojik tablo oluşturarak insanı mutsuz ediyor. Göğüs-Kalp-Damar Cerrahı Op. Dr.Mehmet Okan Özdemir, bu hastalığın ihmale gelmeyeceğine dikkat çekerek ihmal edilmezse tedavisinin olduğunu belirtti. Varislerin ilk görüldüğü anda hekime “estetik kaygılarla”müracaat eden hastalarda bile, derin toplardamarlarda “venöz yetersizlik” adı verilen hastalık başlamış olabileceğini söyleyen Dr. Özdemir, şunları söyledi:

KİMDE GÖRÜLÜR?

“Varis ve venöz yetersizlik, toplumda 25-35 yaş grubunda yüzde 30-35 oranında, 55-65 yaş grubunda ise yüzde 50-60 sıklıkta görülür. Hastalıkların büyük bir kısmı bacaklarında varislerle birlikte yıllarca yaşarlar; ancak ağrı başladığı zaman tedavi ihtiyacı duyarlar. Varis ve diğer toplardamar hastalıklarında en önemli faktör aileden gelen yatkınlıktır. Anne, baba ve diğer birinci derece akrabalarında varisi olan bir kişinin varisinin bulunma ihtimali yüzde 85’tir. Kişi eğer uzun süre ayakta kalınan veya devamlı sabit olarak oturulan bir işte çalışıyorsa, sigara içiyorsa, kilo alıyorsa, aşırı sıcağamaruz kalıyorsa, kadınlarda hamilelik ve doğumgeçirmişse bilmelidir ki varis hastalığı kaçınılmazdır.”

Cerrahi müdahale en iyi çözüm

Muayene ve tetkikler sonucunda hastalığın ilerleme derecesine göre venöz basıncı düşüren ilaçlar, varis çorabı, skleroterapi adı verilen damar içine yapılan ilaç, köpük enjeksiyonları, lazerle damar pıhtılaştırılması ve varis ameliyatlarının uygulanması yolu ile tedavisi mümkün. Son yıllarda hastalığın tedavisinde kullanımına başlanan lazer tedavisi, bazı varis türlerinde uygulanmakla birlikte, son yapılan bilimsel çalışmalar, cerrahi müdahalelerin, yani varis ameliyatlarının halen uygulanmakta olan en kesin ve kalıcı çözüm olduğunu göstermekte.

Nasıl oluşur?

* Uzun saatler ayakta çalışmak zorunda kalanlarda,
* Yoğun ve uzun koşullarda çalışanlarda,
* Hareketsiz günlük yaşantının ardından yürüyüş yerine hemen otomobile binenlerde
* Merdiven yerine asansör kullananlarda,
* Genetik yatkınlığı olanlarda.

Kalbe pıhtı gidebilir

Varis ve venöz yetersizlik hastalığının tedavisi geciktiği zaman, çok ciddi yan etkiler görülebilir. Bunlar, ayak ya da bacaklarda akıntılı ve geçmeyen yaralar ile “thromboflebitis” denilen damar içi iltihaplardır. Hastalığın en ciddi sonucu ise “venöz thromboz”lar sonucu akciğere, kalbe pıhtı gitmesidir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst