Hestia
Bayan Üye
MALZEMELER
250 gr. un
185 gr. tereyağı (soğuk)
70 gr. şeker
1,2 kg. ekşi elma
80 gr. portakal şekerlemesi
15 gr. portakal kabuğu rendesi
100 gr. esmer şeker
40 gr. vanilyalı puding tozu
1 adet yumurta beyazı
40 ml. süt
Tarçın
Tuz
HAZIRLANIŞI
Un, küçük parçalara kesilmiş tereyağı, 40 gr. şeker ve bir tutam tuzu mikserin hamur karıştırma ucu ile düşük devirde topak topak oluncaya kadar karıştırın, 6 yemek kaşığı soğuk suyu yavaş yavaş ekleyip pürüzsüz bir hamur elde edin.
Hamuru kısa bir süre ellerinizle yoğurun. Alüminyum folyoya sarın ve 2 saat buzdolabında bekletin.
Hamuru eşit büyüklükte iki parçaya bölün. Bir parçasın unlu tezgahta 32 cm. büyüklüğünde açın. 24 cm. çapındaki yağlanmış tart kalıbına yerleştirip kenarlarına iyice bastırın, içini çatalla birçok kere delin. Diğer hamuru unlu tezgahta 28 cm. çapında açın. Fırın kağıdının üzerine koyup her iki hamuru da 20 dakika buzdolabında bekletin.
Elmaları soyun, dörde bölerek çekirdekli kısımlarını çıkartın ve ince dilimlere kesin. Şekerlemeyi ince kıyın. Portakal kabuğu rendesi, esmer şeker, puding tozu, tarçın ve şekerlemeyi elmalarla karıştırın. Kalıptaki hamura ince bir ttabaka halinde yumurta beyazını sürüp elmalı karışım yayın. Üstünü ikinci hamurla kapatın. Kenarlardan sarkan hamuru içe doğru katlayın, çatalla iyice bastırın.
Pişerken harcın buharının çıkması için hamurun üstünü 6 farklı yerinden 6 cm. uzunluğunda hafifçe kesin. Hamura süt sürüp kalan şekeri serpin. 200 C’de ısıtılmış fırının alttan 2. rafında 55-60 dakika pişirin. Tartı kalıptan çıkarmadan soğumaya bırakın. Ilık veya soğuk olarak yanında krema ile servis yapın.
AFİYET OLSUN