Van yöresi

'hayaL

Bayan Üye
Giyimi, figürleri, anlatımı, ritmi bir başkadır Van oyunlarının. Bugün Van'da oynanan oyun sayısı 30'u aşmaktadır. İsmi bilinen oyun sayısı ise 120 civarındadır. Van Halk oyunları, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Kültür Müdürlüğü, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve bütün okullarda usta öğreticiler tarafından öğretilmektedir. Van Halk oyunları davul-zurna eşliğinde oynanır. Van'ın en eski davul-zurna ekibi Tosun Özister kardeşlerdir.

Hâlen oynanmakta olan oyunlarımız:

Toycular, Edremit Nanayı, Nare, Nure, Hedili, Kirse, Kirsânî, Viro Barı, Şamran, Hoycan, Hırhır, Havasor, Şevko, Şerânî, Peyda, Dokuzlu, Meyroke, Papori, Tozi, Tozineke, Basso, Süleymânî, Üç ayak, Kaz Kaz, Lorke, Torimaman, Temi, Dingo.

Mahalli Giyim


Erkeklerde: Evliya Çelebi, Vanlılar'ın çuha şalvar, serhaddin, çekmen ve samur kürk giydiklerini bellerine alaca kuşak, kuşaklarına hançer taktıklarını, başlarına ise fes giydiklerini kaydetmektedir.

Kadınlarda: Genellikle canfes yün kumaşlardan yapılmış etekler, geniş belden büzgülü oldukça uzun, kiloş denilen biçimde kapalı entari giyerlerdi. Bu entari üzerine boncuklarla işlenmiş yelekler, başlarına ise kofi denilen işlemeli başlık giyerler. Onun üstüne leçek (yazma) örterler. Süs ve zinet eşyası olarak boyuna gümüş takılar, altınlar, beşibirlikler kullanılır. Van savatlı takılar ayrıcalık belirtisi sayılır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst