Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Kara, ''Bir kilogram üzüm, içerdiği besin değerleri açısından, 1.150 litre süt, 390 gram et ya da 1.2 kilogram patatese eşdeğerdir. Kanser oluşumunu önleyen, kalp krizi riskini azaltan üzüm, cildin güçlenmesini sağlıyor'' diye konuşuyor.
Kara, kalori değeri yüksek olan üzümün, kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir yönünden zengin olduğu gibi, A, B1, B2, ve C vitaminleri açısından da önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtiliyor.
Bazı karaciğer hastalıkları ile kansızlığın tedavisinde etkili olan üzümün, yüksek tansiyonu kontrol altında tuttuğunu ifade eden Kara, ''İçerdiği meyve asitleri ve lifli yapısı ile mideye zarar vermeden, böbrek ve barsak sisteminin çalışmasını düzenler. Kanın temizlenmesine yardımcı olan bu şifa kaynağı meyve, doğum kontrol hapının yan etkilerini azaltır'' dedi.
Çekirdeği De Faydalı
Erciyes Üniversitesinin çeşitli birimlerinde görev yapan Dr. Aysun Çetin, Dr. Leylagül Kaynar, Dr. İsmail Koçyiğit, Dr. Sibel Kavukçuhacıoğlu, Dr. Recep Saraymen, Dr. Ahmet Öztürk, Dr. Okan Orhan ve Dr. Osman Sağdıç, üzüm çekirdeğinin antioksidan etkisinin kanser tedavisine etkisini araştırdılar.
Erciyes Üniversitesinin geleneksel olarak düzenlediği Gevher Nesibe Araştırma Teşvik Ödülü alan ''Rat karaciğerinde radyasyon ve kemoterapinin yol açtığı oksidatif strese üzüm çekirdeği ekstresinin etkisi'' başlıklı çalışmalar, uluslararası The Turkish Journal Of Gastroenterology ve American Journal Of Chinese Medicine isimli dergilerde yayınlanmak üzere seçildi.
Dr. Aysun Çetin, yaptığı açıklamada, kanserin olumsuz etkilerini azalttığı bilinen E ve C vitaminleri ile ilgili çok çalışma yapıldığını, ancak E vitamininden 50 kat ve C vitamininden 20 kat fazla antioksidan özelliğe sahip olduğu bilinen üzüm çekirdeği ile ilgili çalışmaların son 10 yılda yapılmaya başlandığını belirtti.
Yine uzmanlar üzümden üretilen şarabın, kanser, alzheimer ve koroner kalp hastalıklarına karşı korunma sağladığını belirtti.EGE üniversitesi, Ege Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Belkıs Adıgüzel, zor şartlarda yetiştirilen asmaların üzümlerinde ‘resveratrol’ miktarının daha yüksek olduğunu belirterek, “Bu maddenin yoğun olarak bulunduğu üzümlerden elde edilen şaraplar kanser, alzheimer ve koroner kalp hastalıklarına karşı korunma sağlıyor'' dedi.
Belkıs Adıgüzel, Kadınların en fazla günde 1- 2, erkeklerin ise 2- 3 kadeh şarap tüketmesinin bu hastalıklarda önleyici etkisi olduğunu kaydeden Adıgüzel, “Resveratrol miktarı kırmızı şaraplarda, beyazlara nazaran daha fazla bulunuyor. Şarap kültürünün yoğun olduğu Fransa'da kalp hastalıklarının görülme oranı diğer toplumlara nazaran daha düşüktür'' diye konuşuyor.
alıntıdır...
Kara, kalori değeri yüksek olan üzümün, kalsiyum, potasyum, sodyum ve demir yönünden zengin olduğu gibi, A, B1, B2, ve C vitaminleri açısından da önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtiliyor.
Bazı karaciğer hastalıkları ile kansızlığın tedavisinde etkili olan üzümün, yüksek tansiyonu kontrol altında tuttuğunu ifade eden Kara, ''İçerdiği meyve asitleri ve lifli yapısı ile mideye zarar vermeden, böbrek ve barsak sisteminin çalışmasını düzenler. Kanın temizlenmesine yardımcı olan bu şifa kaynağı meyve, doğum kontrol hapının yan etkilerini azaltır'' dedi.
Çekirdeği De Faydalı
Erciyes Üniversitesinin çeşitli birimlerinde görev yapan Dr. Aysun Çetin, Dr. Leylagül Kaynar, Dr. İsmail Koçyiğit, Dr. Sibel Kavukçuhacıoğlu, Dr. Recep Saraymen, Dr. Ahmet Öztürk, Dr. Okan Orhan ve Dr. Osman Sağdıç, üzüm çekirdeğinin antioksidan etkisinin kanser tedavisine etkisini araştırdılar.
Erciyes Üniversitesinin geleneksel olarak düzenlediği Gevher Nesibe Araştırma Teşvik Ödülü alan ''Rat karaciğerinde radyasyon ve kemoterapinin yol açtığı oksidatif strese üzüm çekirdeği ekstresinin etkisi'' başlıklı çalışmalar, uluslararası The Turkish Journal Of Gastroenterology ve American Journal Of Chinese Medicine isimli dergilerde yayınlanmak üzere seçildi.
Dr. Aysun Çetin, yaptığı açıklamada, kanserin olumsuz etkilerini azalttığı bilinen E ve C vitaminleri ile ilgili çok çalışma yapıldığını, ancak E vitamininden 50 kat ve C vitamininden 20 kat fazla antioksidan özelliğe sahip olduğu bilinen üzüm çekirdeği ile ilgili çalışmaların son 10 yılda yapılmaya başlandığını belirtti.
Yine uzmanlar üzümden üretilen şarabın, kanser, alzheimer ve koroner kalp hastalıklarına karşı korunma sağladığını belirtti.EGE üniversitesi, Ege Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Belkıs Adıgüzel, zor şartlarda yetiştirilen asmaların üzümlerinde ‘resveratrol’ miktarının daha yüksek olduğunu belirterek, “Bu maddenin yoğun olarak bulunduğu üzümlerden elde edilen şaraplar kanser, alzheimer ve koroner kalp hastalıklarına karşı korunma sağlıyor'' dedi.
Belkıs Adıgüzel, Kadınların en fazla günde 1- 2, erkeklerin ise 2- 3 kadeh şarap tüketmesinin bu hastalıklarda önleyici etkisi olduğunu kaydeden Adıgüzel, “Resveratrol miktarı kırmızı şaraplarda, beyazlara nazaran daha fazla bulunuyor. Şarap kültürünün yoğun olduğu Fransa'da kalp hastalıklarının görülme oranı diğer toplumlara nazaran daha düşüktür'' diye konuşuyor.
alıntıdır...