Uterus

Buğra1

Kayıtlı Üye
"Sonra onu mekin bir yerde bir nutfe kıldık"

Ergenlik çağına gelmiş bir fertde arabeyin (hypothalamus) aracılığı ile beyin kabuğundan (cortex cerebri) emir ile hypofiz bezi FSH (folikül stmüle edici hormon) salgılar. Bu hormon tesiriyle müstakbel annenin yumurtalıklarında bulunan gelişmemiş haldeki 600.000 adet yumurta hücreleri (primordial folikül) gelişmeye ve yumurtalık yüzeyine doğru hareket etmeye başlar. Bu gelişme ve hareket eşit seviyede değildir. 28 günde bir gelişmesini tamamlayıp yüzeye varan cidarı patlatıp dışarı çıkan her bir yumurta, yumurtlama (ovulasyon) hâdisesini meydana getirecektir.

Ana rahminden mekin bir yer olarak bahsedilmektedir. Mekin, lügatta, göreceği fonksiyon için özel anatome fizyolojik vasfa sahip, imtiyazlı, seçkin, sağlam manâsına gelir. Bu beyana uygun olarak rahim kendisine gelen döllenmiş yumurtayı karşılayıp 280 gün misafir edebilecek şekilde bazı hazırlıklara girişir.

Daha yumurta yumurtalıkta gelişirken çevresinde çoğalarak çok katlı tabaka oluşturan granuloza hücreleri FSH etkisi ile çok eskiden başlattıkları östrogen salgısını arttırırlar. Bu hormon sükûn halinde bulunan endometriumda (rahim iç tabakası) proliferasyon safhasını başlatır. Bu safhada endometrium, hücrelerinin devamlı çoğalmasıyla, gittikçe kalınlaşır; salgı bezleri uzar, kan damarları çoğalır. Bu devre 10 gün sürer. Endometrium kalınlığı 3-4 kat artarak 1 mm'den 3-4 mm. ye varır.

Endometrium ihtiyacı olan östrogeni kullanıp doyunca kan östrogen seviyeye yükselir. Bu artan miktar hypothalamus yoluyla hypofize tesir ederek FSH salgısını keserken aynı zamanda yumurtanın yumurtalık cidarını yırtarak karın boşluğunu veya tuba uterinaya (rahimle karın boşluğunu birleştiren tüp) atılmasını, yani yumurtlamayı sağlar.

Yumurtlamadan sonra hypofiz LH (luteinleştirici hormon) salgılar. Bu hormon yumurtanın ayrıldığı yerde corpus luteumun (sarı cisim) oluşmasını sağlar. Bu sarı cisim bir salgı bezi fonksiyonu görerek progesteron hormonu salgılar. Bu hormon tesiriyle endometriumda sekresyon dönemi başlar. Bu safhada endometrium kalınlaşması devam eder. Bezlerden makus ve glikojenden zengin salgı salınır. Bezler ve damarlar büyür. Doku hücreleri arasına bol sıvı toplanır. Damarlar kan ile dolar. Artık rahim gelen misafiri karşılamaya hazırdır.

Yumurta tubada babadan gelen sperm (erkek tohum) ile döllenir. Bir taraftan bölünüp çoğalırken diğer taraftan rahime kadar olan 15 cm.lik seyahatına çıkar. Normal zamanda dakikada 4-6 kez kasılma yapan tubalar bu seyahat için rahim yönünde yılanvari kasılmalarını 10-15'e çıkarır ve döllenmiş yumurta bu yolu 3-5 günde tamamlar.

Tubada olan bu döllenme olayı henüz bilmediğimiz bir mekanizmayla hipofize ulaştırılır. O da LH'u keser LTH (Luteotrofik hormon) salgılamaya başlar. Bunun tesiriyle yumurtalıktaki sarı cisim büyür. 280 gün gebelik boyunca fonksiyon yapar. Progesterin salgılıyarak endometriumun dökülmesini Önler. Onu hormonal olarak destekler.

Rahime gelen Fetus (İleride çocuğu oluşturacak hücre yığını) 1-2 günlük sebebi bilinmiyen beklemeden sonra rahime tutunur. Bu ilk tutunma beslenme yönünden hayatiyetini bir miktar sürdürecek niteliktedir. Fakat bir süre sonra kifâyetsiz kalır ve Fetus kendini garanti altına almak için endometrium derinliklerine doğru harekete geçer. Giriş yeri hücrelerle örtülür. Böylece rahim duvarına gömülmüş rahmin boşluğuyla İlgisini kesmiştir. Artık 280 gün burada misafir kalacak; miadı doluşunda gene rahim kasılmalarıyla dışarıya yaşadığımız dünyaya gelecektir.

Şayet yumurta tuba içinde babadan gelen spermle 48 saat içinde döllenmezse ölür. Yumurtlamada 14gün sonra sarı cisim yıkılır. Progesteron salgısı kesilir. Hormonal destekten mahrum kalan endometriumda atar damarlar büzülür. Kısa ve geçici olarak kan gelmez, kansızlık ve oksijensizlik olur. Birkaç gün süren bu hâdise sonucu endometrium solar, bozulur; damar ağızlan harab olur. Kan sızmaya başlar bunu ölen edometrial doku kısımlarının dökülmesi takib eder. Kadınlarda ay başı denilen bu olay sonunda endometrium kalınlığı 0,5 mm. kadar düşer 35-40 c. c. kan kaybedilir.

Puberte çağından (9-12 yaş) menapoza kadar (40-45 yaş) her 28 günde bir rahim bu değişikliği geçirir.

Buraya kadar anlattığımız sadece gelen misafirin karşılanması için rahim iç tabakakasının gösterdiği fonksiyondur.

Gebelik İlerlerken gerek hormonal gerek büyümekte olan ceninin tazyikiyle rahim kas hücreleri büyür ve artar, öyle ki normalde 30-100 gr. olan rahim gebelik sonunda göğüs kemiğine kadar vararak 1000 gr. ağırlığa ulaşır. İç hacmi 4-5 lt. olmuştur. Rahimin tepe kısmı daha hızlı gelişerek ilk 3 ayın sonunda küre şeklinde olan rahim silindirik şekil almaya başlar. İçi sıvı dolu silindirde iç basınç, küre şeklinde aynı büyüklükte ve aynı miktarda sıvı ihtiva eden oluşumdaki iç basınca nisbetle düşük olduğu için rahim duvarları üzerindeki gerilim azalmış olur. Bunun da rahim kan dolaşımına faydası vardır.

Rahim adelesinin gerilim kapasitesi yükselir. Doğuma yaklaşmış bir gebelikle rahim içinde 1 lt. sıvı verilse bile basıncında belirli bir artma olmaz.

Gebelik rahim damarları muhteviyatı da artar. 36 haftada toplar damarlardaki kan miktarı gebe olmayan rahimdeki ne oranla 60 misli artmıştır. Rahim kan dolaşımı dakikada 500-700 ml.ye ulaşmıştır.

Hormonal sistem ve etkisindeki organlar harikulâde bir sibernetik sistemi sahnelerken, senaryoda mekin bir karargâh rolünün ana rahmine düşmesi Ezeli Beyan'ın tasdik bâbında çağdaş ilmin imzalarından sâdece bir tânesidir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst