Üstün Zekalı Çocuğun Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye
Üstün zekâlı çocuklar, dikkatli bir anne-baba ya da eğitimci tarafından bebeklikten itibaren rahatlıkla fark edilebilirler. Özellikle belirgin olan özellikleri, akranlarından önce yürümeye ve konuşmaya başlarlar ve anne-babayla iletişimlerinde göz kontakları çok iyidir. Yine üstün zekâlı çocuklar geniş bir kelime hazinesine sahiptirler. Kurmuş oldukları cümleler zaman zaman kişileri hayrete düşürebilir. Mizah algılarının yüksek olmasından dolayı kişilerle konuşurken sanki bir yetişkin gibi davranış sergilerler. Ayrıca hareketleriyle bir şeylere önderlik etme becerileri oldukça ön plandadır.

Tüm bu özellikler çoğaltılabilir. Bu yüzden normal akranları arasında farklılık gösterdikleri için onlarla zaman geçirmekten olumsuz etkilenmelerinden dolayı, üstün zekâlı çocuklara yönelik özel eğitim yerleri ve sistemleri mevcuttur. Bu eğitim modelleri, genel olarak üç ana başlık halinde gerçekleştirilir. Birinci olarak hızlandırma eğitim metodudur. Hızlandırmada çocuğun eğitim hayatına erken başlaması ya da eğitim hayatına erken bitirmesi hedeflenmektedir. Örneğin; 1. sınıfa erken başlatma, sınıf atlatma, üst dönemden ders aldırma gibi çalışmalardır.

İkinci metot gruplandırma olarak adlandırılır. Çocuk benzer özellikler gösterdiği akranlarıyla aynı ortamda bulunur. Örneğin; farklı atölye çalışmaları yaptırılır. Bir diğer eğitim modeli ise, zenginleştirmedir. Zenginleştirmede temel amaç, çocuğun var olan konuyla ilgili, daha derin daha detaylı bilgiye sahip olması sağlanır. Bu durumda çocuk var olan konuyla ilgili güncel bilgileri yakalama, ilgi duyduğu şeylerle zenginleştirme imkânı verilir.

Bu özel çocuklar için eğitim aslında bir takım oyunu çerçevesinde gerçekleşir. Ailenin rolü ayrı, eğitimcilerin rolü ayrı, psikoloğun rolü ayrı olarak bir takım gibi çalışması gerekiyor. Ülkemizde maalesef ki imkânlar dâhilinde tüm üstün zekâlı çocukların keşfedilip, bulunması mümkün olmamaktadır. Bu yüzden de bu eğitime dâhil edilememektedir. Bu anlamda ailelere düşen en önemli görevde, su doku, satranç gibi zekâ oyunlarının öğretilmesi, mümkün olduğunda kitap okunması ve okutulması, aynı zamanda çocuğun yeteneklerini (sanata, müziğe, spora vs.) keşfedilebilmek için farklı alanlarda ilgilerinin geliştirilmesi çok önemlidir. Ayrıca çocuklara daha fazla destek olabilmeleri açısından ailelerinde eğitim alması gerekmektedir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst