Uşak Atatürk ve Etnografya Müzesi

Efsunkar

Bayan Üye
Uşak’ın ileri gelen ailelerinden olan Kaftancızadeler ailesi tarafından yaptırılmıştır. İki katlı büyük bir binadır. 1890 yıllarında yapılan bina, Kurtuluş Savaşı’nda Mustafa Kemal Atatürk, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Batı Cephesi Kurmay Başkanı Asım Gündüz, 1. Ordu Komutanı Nureddin ve 4. Kolordu Komutanı Kemaleddin Sami Paşa tarafından geçici karargah binası olarak kullanılmıştır.

Atatürk, 3 Eylül 1922’de esir alınan Yunan Ordusu Başkomutanı Trikopis ile bu binada görüşmüştür. Atatürk, yanındaki kurmayları ile birlikte, Başkomutan Trikopis’in silah ve kılıcını bu binada teslim almıştır. Atatürk Trikopis’e esir muamelesi yapmayarak Türk misafirperverliği göstermiştir.

2 Eylül 1922 günü Uşak’a giren Başkomutan Gazi Mustafa Kemal binanın çıkartmalı üst katın sağındaki geniş odayı yatak odası olarak kullanmıştır.

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasının ardından sahipleri tarafından tekrar ev olarak kullanılan bina, 1973 yılında Müze yapılmak üzere kamulaştırılmış ve onarılmıştır. Tarihi yapı 1 Eylül 1978 yılında Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak açılmıştır.

Binanın özellikleri: İki katlı ahşap binanın giriş katında, yöresel etnografik malzemeler, tarihi Uşak halıları ve Eşme kilimleri ile eski silahlar, giysiler ve bazı eserler sergilenmektedir. Üst katı ise tamamen Atatürk Müzesi olarak düzenlenmiştir. Atatürk’e ait yatak odası, Atatürk’e ait giysiler, o döneme ait aynalar, sehpalar ve koltuklar bulunmaktadır.


Alıntı
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst