---> Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 2012
Türkçe şölenine muhteşem açılış
Kanada'dan Vietnam'a, Brezilya'dan Tanzanya'ya kadar renkleri, ırkları, dinleri ve dilleri farklı 1.500 öğrenci olimpiyat ateşini yakmak için Türkiye'de. Türkçe şenliği bu yıl 135 ülkeyi ağırlıyor.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in katıldığı 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın açılış törenini ünlü şovmen Beyazıt Öztürk sundu. Açılışta siyaset, sanat, spor, iş ve medya dünyasından tanınmış çok sayıda davetli de bulundu. Tertip Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, "Bu organizasyonun büyük bir rehberi, yol göstericisi var. Ona selam gönderiyoruz." dedi. Moğolistan ve Kazakistanlı öğrencilerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine ait sergiledikleri halk oyunları izleyenleri mest ederken, Endonezyalı öğrencinin 'Ötme Bülbül' şarkısı büyük alkış aldı.
İlki 2003'te 17 ülkeden 62 öğrencinin katılımıyla başlayan olimpiyatların 10'uncusu için dün akşam Beşiktaş Four Seasons Hotel'de açılış programı gerçekleştirildi. Bu yıl "İnsanlık El Ele Bayram O Bayram Ola" sloganıyla yola çıkan olimpiyatların açılış törenine siyaset, sanat, spor, iş ve medya dünyasından çok sayıda kişi katıldı. Sunuculuğunu ünlü şovmen Beyazıt Öztürk'ün yaptığı gecede sahne alan öğrenciler renkli gösteriler sundu. Dünya çocuklarının Karadeniz oyunları şovu, programa renk katarken, geceye damga vuran ise Pakistanlı Arsalan Naser'in Ahmet Kaya'nın 'Kafama Sıkar Giderim' parçasını seslendirmesi oldu. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Heyeti Başkanı Mehmet Sağlam, yaptığı konuşmada gelen her bir öğrencinin ülkelerine döndüğünde gönül elçisi olacağını söyledi. Çocukların Türkçe sevdalısı olduğunu dile getiren Sağlam, "Ne mutlu bize ki Türk bayrağı farklı ülkelerde farklı saatlerde sürekli sallanıyor ve İstiklal Marşı'mız okunuyor." dedi. Törene katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise dünyada her yıl yüzlerce dilin ortadan kalktığına işaret etti. Dinçer, "2100 yılına geldiğimizde dünyada çok az dil kalacak. Türkçe de bunlardan biri olacak." diyerek, dünya çocuklarının Türkçe öğrenmesinden duyduğu mutluluğu anlattı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı da olimpiyatların Türk kültürüne muazzam bir katkısı olduğu görüşünde. Kültürün dille yaşadığını kaydeden Dumanlı, "Daha da önemlisi olimpiyatların dünya barışına sağladığı katkıdır." diyerek olimpiyatların önemine vurgu yaptı. 14 Haziran'a kadar Türkiye'de olacak dünya çocukları, Türkçe dili etrafında şarkı, şiir, konuşma, özel beceri, genel kültür, dil bilgisi gibi alanlarda yeteneklerini sergileyerek dostluk ve kardeşlik mesajı verecek.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan, Habertürk Gazetesi Genel Yayın Müdürü Fatih Altaylı, söz yazarı Sezen Cumhur Önal, gazeteci-yazar Cengiz Çandar, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fenerbahçe Kulübü eski Başkan Vekili Nihat Özdemir, Akşam Gazetesi Genel Yayın Müdürü İsmail Küçükkaya, Ciner Grubu Başkanı Turgay Ciner, işadamı Mehmet Emin Karamehmet, CHP Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen, Güllüoğlu Baklavaları sahibi Nadir Güllü de gecede yer alan diğer isimler.
Şarkı finaline doğru geri sayım
Bugün Türkçe Olimpiyatları'nın Taksim Meydanı'nda Kültür Şöleni açılış programı yapılacak. 1-2-3 Haziran'da İstanbul Fuar Merkezi'nde 135 ülkeden gelen öğrenciler ülkelerinin tarihî, turistik ve sanatsal zenginliklerini tanıtacakları Kültür Şöleni'ne katılacak. 5 Haziran'daysa Sinan Erdem Spor Salonu'nda Türkiye'nin önde gelen sanatçılarının değerlendirdiği Şarkı Finali yapılacak. 6 Haziran'da Ankara Spor Salonu'nda Şiirin Yıldızları Finali olacak. 9 Haziran'da ise Ankara Spor Salonu'nda ödül töreni, 14 Haziran'da da Ali Sami Yen Spor Kompleksi TT Arena Stadyumu'nda kapanış töreni gerçekleştirilecek. Birincisi geçen yıl yapılan Naat Programı'nın ikincisi, bu yıl 16 Haziran'da Ülker Sports Arena'da.
Olimpiyatlar, dünya sulhunun zemini
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 10. Türkçe Olimpiyatları'nın coşkusunu Rize'ye taşıyan misafir öğrencilerle kahvaltıda bir araya geldi. Bakan Yazıcı, Türkçe Olimpiyatları'nın Türkiye açısından olduğu kadar dünya barışı için de önemli olduğunu söyledi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Tesisleri'nde konuşan Yazıcı, ''Bu öğrencilerimiz 41 ili dolaşarak Türkiye'yi tanıyacak, tanıtacak." dedi. Türkiye'nin dünya ile bu etkinlik çerçevesinde bütünleşmesine ve geleceğin dünyasını yönetecek insanların Türkiye'yi tanımasına değinen Yazıcı, "10. Türkçe Olimpiyatları, Türkiye açısından olduğu kadar, dünya sulhu açısından, insanlar arasında güçlü ilişkiler oluşturması açısından, çok önemli temel zemin oluşturuyor.'' diye konuştu. Çağın en önemli gücünün bilgi olduğunu ifade eden Yazıcı, Türkçe Olimpiyatları'nın Türkiye için önemli kazanımları bünyesinde taşıdığını dile getirdi.
Enis Berberoğlu (Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni): Dünyada Türkçe öğrettiğimiz her çocuk bizim olumlu olumsuz bütün meziyetlerimizi taşıyan Türk toplumunun parçası haline geliyor. Bu önemli gelişme. Bunu gerçekten takdir etmek gerekiyor.
Ali Taran (Reklam yapımcısı): Dünyanın her yerinden gelen bu kadar çocuğun Türkçe öğrenmesinin altında eğitim yatıyor. Bu sadece işin birer meyvesi.
Ethem Sancak (İşadamı): Globalleşen dünyada Türklerin gururu olan bu organizasyon bir marka oldu. Bundan yıllar sonra dünyanın bir sürü yerinde Türk kültürüne yakın insanlar olacak.
Hamdi Alkan (Oyuncu): Olimpiyatlar, dünyanın bir araya gelmesi için atılan bir adım. Zaten ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.
Ali Kırca (Sunucu): Bu, heyecan verici bir proje. Türkçe konuşmakla kalmıyorlar, insanları bir araya getiriyorlar. Doğrudan köprüler kuruluyor yani.
Adnan Polat (Galatasaray'ın eski başkanı): Artık yabancı çocuklardan Türkçe şarkılar dinliyoruz. Bu çok gurur verici.
Ferit Şahenk (İşadamı): 10. yıl hayırlı olsun. Çok güzel bir akşam. Türkiye'nin tanıtımı ve kültürel gelişimi anlamında çok güzel bir organizasyon.
Eyüp Can (Radikal Gazetesi Genel Yayın Müdürü): Türkçe Olimpiyatları, Türkiye'nin kültürel değerlerini dünyaya taşımada en büyük değerlerden biri haline geldi. Dünyada bu kadar bölgesel çatışmaların olduğu bir ortamda eğitim yoluyla kültürün küresel çapa dönüştürmesi bu yüzyılın en önemli işlerinden.
Ateş Ünal Erzen (CHP Bakırköy Belediye Başkanı): Dünya ülkelerinde Türkçe konuşulması benim hayalimdi. O yüzden çok mutluyum. Bu işe uğraş verenlere teşekkür ediyorum.
Muammer Yıldız (İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü): Öğretmenler Türkçenin sadece belli gramerlerini değil mimiklerimize varana kadar öğrencilere birçok ayrıntıyı öğretmişler. Dünyanın farklı coğrafyalarındaki öğretmenlerimize Türkçeyi bir sevgi dili olarak okuttukları için Milli Eğitim olarak teşekkür ediyorum.
Ahmet San (Organizatör): Bu projeyi ne yazık ki geç fark ettim. Muhteşem bir organizasyonmuş. Yabancılar böyle çalışmalara 17-18. yüzyılda başladı. Biz geç kaldık ama iyi ki de başlamışız.