Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Nasıl Bir Bölümdür?

Heulwen

Kayıtlı Üye
Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği Nasıl Bir Bölümdür?


Avrupa Birliği'nin uluslararası ilişkilerde gittikçe artan önemi beraberinde bu alanda çalışacak eleman ihtiyacını da getirmiştir. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olma süreci ve aynı zamanda uluslararası ortamda önemli hale gelen ilişkileri de bu ihtiyacı arttırmıştır. Bu nedenle üniversiteler uluslararası ilişkiler adlı köklü bölümlerine Avrupa Birliği ilişkilerini de ekleyerek ''Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği'' adı altında yeni bir bölüm açmışlardır. Bu bölüm bu adla, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi'nde mevcuttur. Peki, bu bölüm nasıl bir bölümdür, içeriğinde nasıl dersler vardır ve mezun olanlar nerelerde çalışabilir?

Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği bölümünü seçmek isteyen öğrenciler, bu bölümün çok sözel bir bölüm olduğunu, içeriğinde hiç sayısal bir ders olmadığını ve birçok makale ve kitap okumak zorunda olduklarının bilincinde olmalılar. Okunacak olan makale ve kitapların yanısıra, güncel gelişmeler, siyasi ve politik ilişkiler ve ekonomi yakından takip edilmelidir. Çeşitli gazete ve dergiler ile sosyal medya gibi elektronik kaynaklar da kişinin takibinde olmalıdır.

Bölümde görülecek dersler öğrencileri bu alanda teorik olarak eğitmeyi ve aynı zamanda onların güncel konuları da değerlendirebilecek bilgi birikimine sahip olmalarını amaçlar. Bu dersler; siyaset bilimine giriş, mikro ve makro ekonomi, Avrupa bütünleşmesi tarihi, hukukun temel ilkeleri, uluslararası hukuk, Avrupa Birliği'nin kurumları, uluslararası politik ekonomi, siyasi düşünceler tarihi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerde analitik yaklaşımlar, Türk siyasi hayatı, Türk dış politikası, siyasi tarih, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri, uluslararası ekonomi, Avrupa ekonomik ve parasal bütünleşmesi, Avrupa Birliği siyaseti, karşılaştırmalı siyaset, uluslararası ilişkiler teorileri gibi derslerdir. Bu derslere ek olarak öğrencilerin geniş bir seçmeli ders havuzları bulunmaktadır. Bu seçmeli dersler arasında; azınlık politikaları, Ortadoğu politikaları, Balkan siyaseti, uluslararası göç, diplomatik yazışma teknikleri, enerji politikaları, çevre politikaları, uluslararası güvenlik gibi dersler sayılabilir. Seçmeli derslerle birlikte öğrenciler herhangi bir alana yönelebilirler.

Mezun olanların çalışma alanları da oldukça geniştir. Mezunlar Dış İlişkiler Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarında, OECD, IMF, Dünya Bankası gibi uluslararası kurum ve kuruluşlarda ve üyelik süreci tamamlandığı taktirde çeşitli Avrupa Birliği kurumlarda çalışabilirler.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst