Efser
Bayan Üye
İstanbul'un Fethi sırasında Sultan Mehmet bir ödül ortaya koyar.Surlara ilk bayrak dikenler toprakla mükafatlandırılacaktır.O asker surlara bayrak dikerken ölse dahi karısına babasına yakını kimse ona verilecektir arazi.Fakat gerekli evraklarda Ulubatlı Hasan ismine rastlanmamıştır.
Ulubatlı Hasanın sadece Sahte Francis (Bizanslı Tarihçi olan Francis'in kaynaklarına ekleme yapan kişi) adıyla anılan biri tarafından yazılan eserlerde görülmüştür.
Ben Asla Surlara Bayrak dikilmedi demiyorum.Surlara elbette bayrak dikildi.Ve o ilk diken kişinin yanında 18 kişinin daha öldüğü o zamanı yaşamış tarihçilerlede kanıtlanmakta.
Fakat burda kahramanlar uydurmak ve bunları ders kitaplarında okutturmak niye ben bunu sorgulamak isterim.
Prof. Dr. Emecan Ulubatlı Hasan'dan bahseden tek kaynağın Francis'in fetihle ilgili anlatımında yer alan bilgi olduğunu herhangi bir Türk kaynağında bununla ilgili bir bilgi olmadığını belirtti. Francis'in ilk eserinde fetihten çok az bahsettiğini 1570'li yıllarda ikinci redaksiyonda ismin eklendiğini söyleyen Emecan sözlerine şunları ekledi: 'Niye böyle bir ilavede bulundu bunu sorgulamak lazım. Bu kaynağı o dönemde işiterek almış olabilir. Çünkü o kısmı çoğaltmış epey bir sayfa ilave etmiş. Niye başka birisi demedi Ulubatlı Hasan dedi? Tarihçinin kaynaklara bakarken kesin konuşmaması gerekir. Her şeyi birden bire kabul etmek nasıl doğru değilse reddetmekte doğru olmaz.'
''Her ülkenin gençlerine verdiği resmi bir tarih yorumu vardır. Bu kınanamaz. Ancak tarihsel olayları yanlış öğretemezsin. Buna hakkınız yoktur. Bunun için gençlerimize objektif tarih kitapları okutmalıyız''. Tarihi yalanların o ülkenin insanlarını objektif değerlendirmeler karşısında daha da zor duruma düşüreceğini belirten Ortaylı ''Bir kral veya padişah pislikten öldü ise ölmüştür. Onu 'kahramanca savaşarak öldü' diye anlatırsanız bu yalanınızı bir gün yüzünüze vururlar. Bu gibi olumsuzluklar ancak doğru dürüst tarih kitapları yazarak önlenir''
Alıntıdır...