Ulaştırma Bakanı'ndan Ankaralılara müjde

Görünmezadam

Kayıtlı Üye
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara’nın demiryolu banliyö hatlarını metro konforuna kavuşturacak Başkentray Projesi’nde çalışmaların 11 Temmuz’da başlatılacağını belirterek, 600 milyon liraya yakın bedelle yapılacak Başkentray ile yüksek hızlı tren (YHT) projelerinin Ankara şehir içi entegrasyonunun sağlanacağını söyledi.

Başkentray'ın Ankara şehir içindeki mevcut metro sistemleriyle de entegre hale geleceğini ifade eden Arslan, "18 ay sonra Ankaralı vatandaşlarımız raylı sistemle Ankara’nın dört bir yanına ulaşabilecek. İnşaat döneminde Ankaralıların sıkıntı çekmemesi amacıyla banliyö seferleri, sabah akşam 3’er sefer olarak sürdürülecek.” dedi.

Arslan, yaptığı açıklamada, Ankara şehir içi ulaşımını rahatlatmak amacıyla mevcut demiryolu hattının yenilenmesi ve standardının yükseltilmesini kapsayan Başkentray Projesi'nin çalışmalarının 11 Temmuz’da başlatılacağını bildirerek, Başkentray ile banliyö hattının metro standardına getirileceğini, demiryoluna alt ve üst geçitlerin yanı sıra köprülerin de inşa edilerek tüm hemzemin geçitlerin kaldırılacağını vurguladı.

Ankaralıların en az düzeyde etkilenmesi amacıyla çalışmaların başlatılması için okulların kapanmasını beklediklerini anlatan Arslan, “Ayrıca bildiğiniz gibi bu yöndeki çalışmaların sağlıklı ve hızlı bir şekilde yürütülmesi amacıyla Kayaş-Sincan hattında banliyö taşımacılığına da ara verilmesi gerekiyordu. Ancak Ankaralı vatandaşlarımızın sıkıntı çekmemesi amacıyla sabah ve akşam saatlerinde 3’er sefer olarak banliyö trenlerimiz işlemeye devam edecek. Elbette banliyö trenlerini kullanan yolcularımızın kısa süreli bir zahmet çekecek. Ancak işletmeye açıldığında bu zahmete değdiğini onlar da görecek.” diye konuştu.

"Yolcu ve yük trafiği birbirinden ayrılacak"

Bakan Arslan, Başkentray Projesi kapsamında mevcut demiryolu hatlarının tamamen yenileneceğini kaydederken, söz konusu hattın yüksek hızlı tren, banliyö ve konvansiyonel tren işletmeciliğine uygun olarak inşa edileceğini bildirdi.

Banliyö hattı ile diğer yolcu ve yük trafiğinin birbirinden ayrılacağının da altını çizen Arslan, "Yaklaşık 187 milyon avro bedelle yapılacak bu çalışmalar kapsamında Kayaş yönünde 13 adet karayolu alt ve üst geçidi inşa edilecek. Mevcut hatların tamamının alt-üstyapı ve elektro mekanik sistemleri yenilenerek banliyö hattında bulunan tüm istasyonlar engelli vatandaşların kullanımına uygun şekilde metro standardında, modern mimari anlayışla yenilenecek. Ayrıca mevcut koridorun hızlı tren, konvansiyonel ve banliyö tren işletmeciliğine uygun hale getirilmesi ile tüm istasyon ve peronların da standardı yükseltilecek." ifadelerini kullandı.

"Ankara-Eskişehir arası 1 saat 5 dakikaya düşecek"

Arslan, Başkentray’ın Ankara şehir içi yolcu taşımacılığına büyük katkı sağlayacağını ve birçok yeniliği de bünyesinde barındırdığına dikkat çekerek, 36 kilometrelik Başkentray Projesi tamamlandığında günde ortalama 200 bin yolcu taşıyacağını söyledi. Ayrıca Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas Hızlı Tren projelerinin Ankara şehir içi entegrasyonunu da sağlayacağını dile getiren Arslan, Ankara-Sincan arasında mevcut koridorda 19 dakika olan yüksek hızlı tren seyahat süresinin neredeyse yarı yarıya kısalarak 10 dakikaya ineceğini, azalan bu süreyle Ankara-Eskişehir arasındaki seyahat süresinin de 1 saat 5 dakikaya düşeceğini belirtti.

Ankara-Behiçbey arasındaki mevcut 4 yolun, 2 adet hızlı tren, 2 adet banliyö ve 2 adet konvansiyonel trenler için olmak üzere 6’ya çıkarılacağına işaret eden Arslan, Behiçbey-Sincan arasında ise 2 adet hızlı tren, 2 adet banliyö ve 1 adet konvansiyonel trenler için olmak üzere toplam 5 yol inşa edileceğini söyledi. Ankara-Kayaş arasında da 2 adet banliyö, 1 adet hızlı ve 1 adet konvansiyonel trenler için olmak üzere 4 hat yapılacağını bildiren Arslan, böylece toplam 36 kilometrelik güzergaha 180 kilometre ray döşeneceğini kaydetti.

"Trafik çilesi bitiyor"

Bakan Arslan, Başkentray Projesi’nin şehir içindeki mevcut raylı sistemlerle de entegrasyonunun sağlanacağını ifade ederek, Keçiören Metrosu ile Ankara Gar’da, Batıkent Metrosu ile Yenişehir İstasyonu’nda, Ankaray’la ise Kurtuluş ve Maltepe istasyonlarında bağlantı yapılacağını bildirdi.

Kayaş-Sincan arasında metro standardında banliyö işletmeciliğinin inşa edilmesiyle nüfus açısından giderek büyüyen ve gelişen batı tarafındaki yolcuların Ankara Gar’a gelmeden YHT’ye inip binebilmeleri için Emirler’de modern bir gar da inşa edileceğini anlatan Arslan, şöyle konuştu:

"Kısacası Ankaralı vatandaşlarımız raylı sistemle Ankara’nın dört bir yanına ulaşabilecek, trafik çilesinden kurtulacak. Kısa bir süre sonra Ankara, Türkiye’nin en özgün raylı sistemlerinden birine sahip olacak. 18 ayda tamamlanması öngörülen çalışmalar kapsamında Ankara-Kayaş-Sincan Demiryolu hattı üzerinde işletilecek tren seferleri de yeniden düzenlendi. YHT seferleri, eski tarifesine göre işletilecek. Doğu Ekspresi, Van Gölü Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi trenlerinin Irmak (Kırıkkale)-Ankara arası seferleri ise iptal edildi. Bu hatlardaki tren yolcuları, Irmak ile Ankara arasında otobüsle taşınacak. Adana-Ankara arasındaki Çukurova Ekspresi Adana-Kayseri arasında işletilecek. 4 Eylül Mavi Treni ve Kırıkkale Bölgesel Treni iptal edildi. İzmir Mavi Trenlerinin Eskişehir (Hasanbey)-Ankara arası seferleri de iptal edilmiş olup, bu tren yolcularının Ankara-Eskişehir arasındaki seyahatleri YHT ile temin edilecek."
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst