TUYUM'da nitelikli eleman açığı değerlendirildi

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye

TUYUM toplantısında, hızla gelişen turizm sektöründe nitelikli eleman alımının aynı hızı yakalamadığı konuşuldu.



Turizm Sektöründeki İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi'nin (TUYUM) tanıtımı Adana'da yapıldı.
Adana'da bulunan turizm sektörü temsilcileri Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda bir araya geldi. Düzenlenen toplantıda sektör temsilcileri, turizm sektöründe nitelikli eleman açığının giderek büyüdüğünü belirterek, bu konuda önlem alınmasını istediler.

Toplantının açılış konuşmasını Çukurova Turistik Otelciler Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Tayyar Zaimoğlu yaptı. Zaimoğlu konuşmasında turizm sektöründe çalıştıracak nitelikli personel bulmakta zorlandıklarını söyledi.

İlkhaber'den Uğur Adana'nın haberine göre, son zamanlarda bir çok sektörün istihdam açısından önemini kaybederken, turizm sektörünün daha çok ön plana çıktığını kaydeden Zaimoğlu, "Turizm sektörünün ön plana çıkması çok değişme ve gelişmeyi de beraberinde getirdi, bu nedenle sektördü istikrarlı bir yapı oluşturulması gerekiyor." dedi.

Türkiye'de 1980'lerde 50 bin olan yatak kapasitesinin bugün 1 milyona yaklaştığını açıklayan Zaimoğlu, sektördeki büyüme oranının nitelikli ve eğitimli personel artışı oranıyla paralel olmadığını, sektörde bu konuda büyük bir açık olduğunu ifade etti. Bir ülkenin turizm gelirlerinin, dış aktif turist talebiyle orantılı olduğunu vurgulayan Zaimoğlu, "Turist talebini etkileyen hizmetlerin turiste sunulmasında iyi yetişmiş elemanların önemli etkisi vardır.

Memnun ayrılan turist, turizmin geleceği açısından artı puan getirmektedir. Kaliteli bir personel yetiştirilmesi, etkili bir istihdam yapısını oluşturacaktır.
Hizmet standardının yüksek tutulmasının gerekliliğini turizm işletmelerinde niteliğine önemli girişimlerinden birincisi kalifiye elemanın nitelik ve nicelik performansıdır. Türkiye'de ise işletmelerin büyük bir çoğunluğunda, ucuz işgücü temini dolayısıyla niteliksiz personel alımı gözlenmektedir.

Üst düzey ve orta kademe yöneticiler dışında istihdam ya yöresel olanaklarla karışlanmakta, ya da her düzeyde eğitim kurumlarından stajyerlerle gerçekleştirilmektedir." diye konuştu.

Toplantıda konuşan Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari de, "Adana'da 53 tane otelimiz var; bunların 6 tanesi 5 yıldızlı, 20 tanesi 4 yıldızlı şeklinde sıralanıyor ve bu oteller toplamda 8 bin 510 yatak kapasiteli. Ancak bu otellerde çalışanların kapasitelerinin, eğitim durumlarının ne olduğuna dair ciddi bir veriye ulaşamıyoruz." dedi. Tari, sezon süresinin uzatılmasının çalışanların uyumu açısından birinci öncelik olduğunuı belirtti.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst