Türkiye, İsrail, İran ve Ürdün'den Ortak Proje

'Kartaliçe

Bayan Üye
Türkiye, İsrail, İran ve Ürdün, Amman yakınlarında inşa edilecek SESAME (Ortadoğu Deneysel Bilim ve Uygulamaları için Senkroton Işığı) tesisi için ülke başına 5 milyon dolarlık bir katkıda bulundu.


Türkiye, İsrail, İran ve Ürdün'den "susam" için işbirliği.

Haaretz gazetesinin haberine göre, ana sponsoru UNESCO olan ve bölgede inanılması güç bir işbirliğine olanak sağlayan SESAME (kısaltmanın Türkçesi “susam” anlamına geliyor) projesi kapsamında, dört katılımcı ülke parçacık hızlandırıcı üretmek için fonlarını birleştiriyor.

UNESCO’nun internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada projenin amacının, “Ortadoğu’da ve komşu ülkelerde, bilimsel ve teknolojik uzmanlığı geliştirmek” olduğu belirtildi.

Projenin katılımcıları arasında en başta Mısır’ın da olması planlanmıştı. Ancak ülkede geçtiğimiz yıl yaşanan istikrarsızlık ortamı dolayısıyla Kahire projeden çıktı. Boşluğu son anda İran doldurdu.

3 YILDA TAMAMLANACAK

Türkiye, İsrail, İran ve Ürdün'ün 5'er milyon dolarlık maddi katkı yapacağı projenin 2015 yılında tamamlanması bekleniyor. Ancak 20 milyon dolar projenin tamamlanması için yeterli olmayacak. 15 milyon dolarlık ek kaynağın ABD ve Avrupa ülkelerinden sağlanmasına çalışılacak.

SESAME projesinin toplam maliyetinin 100 milyon dolar olacağı hesaplanıyor. Projede ayrıca Filistin Yönetimi, Pakistan, Bahreyn ve Kıbrıs Rum Kesimi’nden de temsilciler bulunuyor.

Ortadoğu’da ilki yapılacak olan senkrotondan, dünya genelinde 60 adet bulunuyor.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst