sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
NATO Konseyi, Türkiye'nin talebi üzerine, terör saldırıları ve güvenlik durumuyla ilgili istişareler için toplandı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Konseyi toplantısının çıkışında yaptığı açıklamada, yakın zamanda terör saldırıları düzenlenen Türkiye'deki "ciddi durumu" değerlendirdiklerini, Türkiye'nin temsilcisinin alınan önlemler hakkında bilgi verdiğini belirtti.
Jens Stoltenberg, bütün NATO üyelerinin Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu vurgulayarak "Terörist saldırıları şiddetle kınıyoruz. Suruç'ta, polis ve askerlere yönelik diğer saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Türk hükümetine başsağlığı diliyoruz" diye konuştu.
Terörizmin uluslararası refah ve istikrarı doğrudan tehdit ettiğine dikkati çeken Stoltenberg, "NATO bu zorluklara karşı üzerine düşen görevi yapıyor. Bütün müttefikler DAİŞ'e karşı küresel ittifaka katkı sağlıyor. Ayrıca NATO, terörizm tehdidindeki ülkelere kendilerini savunmaları konusunda da yardım ediyor" ifadesini kullandı.
Stoltenberg, NATO'nun Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu belirterek Güneydoğu sınırındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurguladı.
"Türkiye'yi kuvvetle destekliyoruz"
Toplantıdan Türkiye'ye kuvvetli destek çıktığını, bütün müttefiklerin terörizmin her formunu kınadığını söyleyen Stoltenberg, "Türkiye NATO'dan ilave askeri destek talep etmedi. Türkiye kuvvetli bir müttefik. Türkiye'nin çok kabiliyetli bir silahlı kuvveti var. Türkiye, NATO'nun en büyük ikinci ordusunda sahip" dedi.
Türkiye'yi yakın zamanda ziyaret ettiğini anımsatan Stoltenberg, "Çok sayıda Türk askeri tanıdım. Onların kaliteleri ve adanmışlıklarından etkilendim. Şunun altını tekrar çizmek isterim, hepimiz Türkiye ile beraberiz. Türkiye'yi kuvvetle destekliyoruz ve terörist eylemleri kınıyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin DAİŞ'le mücadelesini olumlu karşıladığını aktaran Stoltenberg, "Gerek askeri eğitim tesisleriyle gerek mültecilere yardımlarıyla Türkiye DAİŞ'le mücadeleye zaten katkı sağlıyor" ifadesini kullandı.
Stoltenberg, Türkiye'de kurulması olası bir tampon bölgenin ABD ile Türkiye arasında iki taraflı bir durum olduğunu belirterek NATO'nun burada taraf olmadığını söyledi.
NATO'dan teröre karşı ortak mücadele vurgusu
Türkiye'nin NATO anlaşmasının 4'üncü maddesi kapsamında istişareler için topladığı Kuzey Atlantik Konseyi'nden yapılan açıklamada da "Türkiye'ye yönelik terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Suruç'ta ve polis ile askerlere yönelik diğer saldırılarda kurbanların ailelerine ve Türk hükümetine başsağlığı diliyoruz" denildi.
Terörün NATO üyelerinin güvenliğine ve uluslararası istikrar ve refaha doğrudan tehdit oluşturduğu ve terörizmin sınır, milliyet veya din tanımayan küresel bir tehdit olduğu ve buna karşı ortak mücadele yapılması gerektiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Hangi şekil ve tezahürde olursa olsun terörizm asla hoş görülemez ve meşru gösterilemez. İttifak'ın güvenliği bölünemez ve Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz. NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceğiz."