Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeler değerlendirildi

B0LdP1L0t

Banned
Türkiye Franchise Derneği (UFRAD) ve İstanbul Aydın Üniversitesi'nin işbirliğiyle düzenlenen "Türkiye Ekonomisi; Yapısal Sorunlar Penceresinden Makroekonomik Bir Değerlendirme" konulu konferans, UFRAD Genel Başkanı Dr. Mustafa Aydın, TÜSİAD Başekonomisti Cem Doğan ve İstanbul Aydın Üniversitesi Ekonomi ve Finans bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kemal Kağan Turan'ın sunumlarıyla gerçekleşti. Türkiye'de son dönemde yaşanan ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği konferansa başta İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli olmak üzere çok sayıda akademisyen ve iş insanı da ilgi gösterdi.
KEMAL KAĞAN TURAN: "EKONOMİDEN BÜYÜK PAY ALMAK İÇİN"
Dünyada her yıl 77 trilyon dolar üretim olduğunu söyleyen Kemal Kağan Turan, bu rakamı merkez alarak Türkiye ekonomisinin daha iyi konumlandırılabileceğini söyledi. Dünyadaki nüfus istatistiklerine değinen ve bu oranlara göre ekonomiden pay alındığına dikkat çeken Turan, "Taşıma ve iletişim sektörlerinde yaşanan gelişmeler sayesinde dünya nüfusu ciddi mesafe kaydetti. Canlılığın olduğu yerde üretim ve tüketim olur. Dünya nüfusu 978 milyondan 7.2 milyara çıkmışsa ciddi bir üretim miktarı olmuş demektir. Bu nedenle dünya nüfusu içerisinde aldığınız yer çok önemli. Yani eğer sayıca azsak, ekonomiden büyük pay alamayız. Bunun kıyaslamasını yapacak olursak, 7.2 milyar olan dünyanın nüfusunun 500 milyonunu Avrupa Birliği, 320 milyonunu ABD, 127 milyonunu Japonya ve 75 milyonunu da Türkiye oluşturuyor" ifadelerine yer verdi.
CEM DOĞAN: "TÜRKİYE EKONOMİSİ 4.5 ORANINDA BÜYÜDÜ"
IMF ve Dünya Ticaret Örgütü'nün verilerine göre Türkiye ekonomisinin 2013 itibariyle yüzde 4.5 büyüme kaydettiğini söyleyen Cem Doğan, "Tüm uluslararası kuruluşlara bakıldığında dünyanın toparlanma ve büyüme çabası içinde olduğunu görüyoruz. Dünya ticaretinde 2009'dan beri ciddi sıkıntılar yaşıyor ve büyüme sağlanamıyor. Fakat IMF ve Dünya Ticaret Örgütü'nün verilerine bakıldığında Türkiye için yüzde 4.5 büyüme görüyoruz. Bu bizim açımızdan çok önemli çünkü biz elimizden geldiğince iç talebi kontrol altına alıp dış talepte büyümeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Marka ve Franchising kavramlarının önemine değinen Dr. Mustafa Aydın, "Marka, kendi dokusu içerisinde, kendisine ait özellikleri olan ve o özelliklerini bulunmuş olduğu ortama yansıtan bir ürün demektir. Her ne iş yapıyorsanız yapın, eğer onu markalaştırmazsanız, boşuna hamallığını yapmış olursunuz" dedi.
MUSTAFA AYDIN: "EKONOMİNİN BÜYÜME İÇİN ÜLKENİN İSTİKRARIN DEVAM ETMESİ GEREKİR"
Türkiye ekonomisinin son 10 yılda yaşadığı büyümenin olumlu olduğunu ve bunun devam edebilmesi için ülkenin istikrarına ve huzuruna dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, "Siyasi ve sosyal istikrar çok önemli. Çünkü para istikrarı, durgunluğu ve huzuru sever. Huzurun olmadığı yerden ise kaçar. Türkiye, Avrupa'nın 6. dünyanın ise 18. büyük ekonomisiydi ve daha iyi hedeflerimiz vardı. Son yaşanan olaylar bizi olumsuz etkiledi ama karamsarlığa kapılmamak lazım. Çünkü Türkiye ekonomisi zayıf temeller üzerine kurulu değil. Bu olumsuzlukların da altından kalkıp yatırımlara ve büyümeye devam edeceğiz. Ülkenin huzurunu baltaladığımız zaman, kendi ekonomimizi ve yaşam düzeyimizi de baltalıyoruz. Dolayısıyla bütün arayışları demokratik ve bilimsel yollarla yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
YENİ YATIRIMCILARA TAVSİYELER
Türkiye'nin yeni yatırımlar için bakir ve güvenilir bir alan olduğunu da belirten Aydın, "Ülkemizin 40 milyon genç nüfusu ve ciddi bir enerjisi var. Bir çok alanda yatırım yapma imkanı bulunuyor. Bu anlamda hem yerli hem de yabancı yatırımcılara Türkiye'nin otomotivden sanayiye kadar her alanda çok iyi bir yatırım ülkesi ve ciddi imkanları olduğunu hatırlatıyoruz" şeklinde konuştu.
FARUK GÜLLÜOĞLU: "FRANCHİSİNG, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYACAK"
Franchising'in, Türkiye ekonomisinin gelişimine katkı sağlayacak bir sistem olduğunu belirten Faruk Güllüoğlu Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllüoğlu, "1871 yılından beri gıda üretiminde bulunan ve beş nesildir baklava sektörüne hizmet eden bir aile firmasıyız. Faruk Güllüoğlu ismiyle franchise vermeye başladık ve 26 olan mağaza sayımızı şuan 45'e çıkardık. Bir ay içerisinde de 50 mağazaya ulaşacağız. 2015 yılındaki hedefimiz ise 100 mağaza. Çok iyi bir paylaşma ve 'kazan kazan' modeli olduğuna inanıyoruz. İnşallah bu vesile ile hem Türkiye'de hem de yurtdışında markamızı tanıtmak için daha verimli çalışacağız" dedi.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst