Tunus Gezilecek Yerler

Queen2

N.❤
Prenses
Tunus Gezilecek Yerler

Tunus’ta birbirinden farklı tarzda gezilecek yerler bulmanız mümkün.
Tunus Gezilecek Yerler Listesi

Tunus gezilecek yerler i 3 ana bölümde incelemek mümkün. Bunlar:

1)Tarihi dokunun en güzel yaşandığı şehrin eski yerleşim yeri olan Medina, 2) Fransızlar tarafından şehrin yeni yerleşimi olarak yapılan Ville Nouvelle Bölgesi ve 3. olarak Sidi Bou Said ve Kartaca gibi yerlerin bulunduğu şehir dışındaki gezilecek yerler.





xV22rP.jpg


1)Zaytuna Cami

Zaytuna Cami (Zaytouna Mosque) Tunus’daki en eski cami olup Tunus gezilecek yerler listesinin en önemli gezi noktası. Müslümanlara ziyarete açık olan cami 9 giriş ile 5000 metre karelik alanı kaplıyor. Zaytuna, kelime anlamı olarak zeytin ağacı anlamına geliyor. Caminin kurucusu Bizans Kartacasını fetheden Hasan ibn Numan’ın burada bir ağaç altında ders almış. İşlek bir atmosferden sonra buradaki sükunete kapılmamak elde değil. Farklı çağların izlerini taşıyan yapıdaki uyum dikkat çekici. Buradaki ilk cami 734 yılında yapılmış fakat 9. yüzyılda Kayrav’daki Büyük Camiye benzer şekilde Ahmet ibn Muhammed tarafından tekrar yapılmış. Merkez kısım için Kartaca’dan kalma 184 sütun yeniden kullanılmış.

Zaytuna Cami’nin minaresi ise 19. yüzyıl yapımı. Laik Başkan Bourguiba tarafından bağımsızlığın ilanı ardından kapatılana kadar Zaytuna Cami’nin İlahiyat Fakültesi oldukça önemli bir İslam Üniversitesiymiş. Burada 1000 yıldan fazla süre ile Müslüman bilim adamı yetiştirilmiş. Fakülte 1987’de tekrar açılmış ve gayrimüslimlere avluya kadar izin verilmiş. Yakındaki dükkanların teraslarından cami manzarasını izleyebilirsiniz. (Bu arada camiye girerken halktan bazı insanlar size ilk etapta camiye girmemeniz adına tepki gösterebilir. “Muslim” falan diyerek Müslüman olduğunuzu belirtirseniz sizi memnuniyetle içeri davet edeceklerdir. )





KlBBZp.jpg


2)Sidi Bou Said

Tunus gezilecek yerler listesinin bir diğer önemli durağı Sidi Bou Said. Burası benim Tunus gezimde en çok hoşuma giden yer oldu. Tunus merkezden 20 km uzaklıkta, kuzeyde bulunan bu şirin kasaba son zamanların en turistik gezi noktaları arasında bulunuyor. Sidi Bou Said’e dilerseniz Tunus merkezden kalkan trenler ile ya da taksiler ile ulaşabilirsiniz. Bölgedeki mavi beyaz evler sizi Yunanistan’da geziyor gibi hissettiriyor. Buradaki en önemli gezi noktası ile Family House ya da Avukat’ın Evi olarak adlandırılan Aile Evi. Tunus’lu bir ailenin şimdilerde müze olarak kullandığı evi gezerek geçmiş dönem ev yapısını ve geleneksel Tunus aile yaşantısını yerinde inceleyebilirsiniz. Bölgede bir çok hediyelik eşya satan dükkan da bulunuyor.




w1jj61.jpg



3)Kartaca

Kartaca, Tunus gezilecek yerler listesinde 3.sırada. MÖ 814 yılında, Tunus yarımadasında kurulmuş olan bir Fenike kolonisi olan Kartaca Tunus merkeze yaklaşık 15-20 km uzaklıkta bulunuyor. Buraya dilerseniz Tunus merkezden kalkan trenler ile ya da taksiler ile ulaşabilirsiniz. Roma Dönemi’nin en önemli uygarlıklardan olan Kartaca’ya olan kalıntıları dilerseniz yerinde inceleyebilirsiniz. Yalnız Kartaca’daki kalıntıların hepsi bir yer değil. Geniş bir alan üzerine yayılmış 9 adet gezi alanı bulunuyor. Bunlar içinde en önemlileri arasında Antonio Baths, Amfi Tiyatro, Kartaca Müzesi yer alıyor. Kartaca’da bulunan tüm gezi noktaları tek bir bilet ile gezilebiliyor. Yalnız gezi noktaları arasında biraz mesafe bulunuyor. Bölgede çok fazla ulaşım aracı yok. Bana göre buraya bir taksici ile anlaşarak gezebilirsiniz. Tunus’ta taksiler ucuz




eonndo.jpg




4)Bardo Müzesi

Tunus gezilecek yerler listesindeki şüphesiz en önemli gezi noktalarından biri dünyaca ünlü mozaik müzesi Bardo. Bardo Müzesi’nin bu kadar popüler olmasının sebebi müzenin geçen yıla kadar dünyanın en büyük mozaik müzesi olması. Geçen yıllarda müze bu ünvanı Gaziantep Zeugma Müzesi’ne kaptırmış. Benim gibi müzeler ile aranız pek olmasa bile Tunus’a kadar gitmişken Bardo Müzesi’ne biraz da olsa vakit ayırmadan geri dönmeyin. Bardo Müzesi ile ilgili tüm detayları Bardo Müzesi sayfasında bulabilirsiniz.



xBooGj.jpg


5)Avenue Habib Bourguiba


Tunus’un yeni yüzü olan Ville Nouvelle (New Town)’un merkezi olan Habib Bourguiba Bulvarı bir diğer önemli yer. Şehrin en önemli bulvarı olan bu yerde tüm önemli yapılar yer alıyor. Şehrin modern yüzü olan bu bölgede bir çok mağaza, kafe ve alışveriş merkezi yer alıyor. Bunlar dışında Tunus gezilecek yerler listesinde yer alan bir çok önemli yapı da burada.

Yukarıda saydıklarım bana göre Tunus gezilecek yerler listesinde yer alan en önemli gezi noktaları. Bunlar dışında yazı başında da belirttiğim gibi Tunus’ta bir çok gezilecek yer var. Şehrin diğer önemli noktalarını aşağıda sırasız olarak bulabilirsiniz.
Tunus Medina’da Yer Alan Yerler:

Medina Bölgesi Tunus’un en eski yerleşim merkezi. Bölgede bulunan camiler, medreseler, hamamlar sizi çok etkileyecektir. Ayrıca bölgede bulunan çarşılar alışveriş yapmayacak bile olsanız keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak cinsten. Tunus Medina’sında yer alan en önemli gezilecek yerlere, şehrin ünlü camileri ile başlayalım.


Camiler

Kasbah Cami:
Kasbah Cami (Kasbah Mosque) 1235 tarihinde günümüzde yıkılmış olan Hafsid Kalesi içindeymiş. Şehir merkezindeki en eski camilerden olan Kasbah’ın minaresi ise Fas stili özelliklerini taşıyor. Minare aynı zamanda Zaytuna Cami minaresine örnek teşkil ediyor.

Yusuf Dey Cami: Yusuf Dey Cami (Yousssef Dey Mosque / Al B’chamqiya) 1616 tarihinde Endülüs mimar İbn Galip tarafından yapılan Tunus’daki Osmanlı tarzında ilk camidir. Al B’chamqiya olarak da biliniyor. Zamanında Tunus’da inşa edilen 11. cami olan Yusuf Dey Cami’de Ali Bey’in isteği üzerine 9. yüzyılda detaylı bir yenileme çalışması yapılmış. Bir kararname ile Yusuf Dey Cami, Ez Zitouna’nın bir parçası olarak kabul edilmiş.Yusuf Dey Cami etrafında birçok Türk dükkanı görebilirsiniz.

Hamuda Paşa Cami: Hamuda Paşa Cami (Hamuda Pahsa Mosque) 17. yüzyılda inşa edilen ve o günlerin zenginliğini gösteren bir cami. Sekizgen minaresi Türk Hanefi İslam kültürünün bir yansımasıdır.

Sidi Mahrez Cami: Sidi Mahrez Cami (Sidi Mahres Mosque) 1692 yılında Fatimid zamanında Abu Yazd yönetminden şehri kurtaran ulusan kahramanın adının verildiği camidir. Şehir sınırları içinde Yahudilerin yaşamasına izin verip, çarşıları tekrar yenilemiş. Sidi Mahrez’in mezarı cami girişinin hemen karşısında yer alıyor. Cami sahip olduğu beyaz kubbe ve mimarisi ile şehirdeki en güzel Osmanlı eserlerinden biri olarak seçilmiş. 17.yy daki ayaklanmalar nedeniyle caminin mimarisi hemen eklenememiş.

Boyacılar Cami: Boyacılar Cami (Mosque of Dyers) Hussein ben Ali tarafından 1716 yılında yaptırılmış Tunus’taki önemli bir diğer camidir. Camide Kuran eğitiminin verildiği bir de medrese yer alıyor. 8 köşeli minaresi olan camide bir de mozale bulunuyor. Husseing ben Ali burada 2 önemli zadın yanına defnedilir. Fakat yeğeni Ali Paşa ileriki yıllarda mezarın yerini değiştirerek buraya kendi babasını defnettirir.

Sahib El Tabia Cami: Sahib el Tabia Cami (Sahib el Tabia Mosque), minaresi 1970’de eklenmiş olsa bile 19. yüzyıldan kalma bir camidir. Tunus’daki tek külliyedir. Bünyesinde bir medrese, çarşı, hamam ve mezarlık vardır. Arap ve İtalyan tarzlarının birleştirildiği yapıda bir Venedik sarayı havası var.


Medreseler

Tunus Medina Bölgesinde bir çok önemli medrese yer alıyor.

Muradiye Medresesi (Medersa Mouradia) 1673’de Ali Paşa’nın oğlu II. Murat tarafından bir isyan sırasında yıkılan Türk barakalarının yerine yapılmış önemli bir medrese. Ücretsiz olarak görülebilecek medrese Eylül –Haziran, Pazartesi – Cumartesi, 09.00 – 16.30 arasında ziyaret edilebilir.

Palmiye Medresesi (Medersa Palmier) 1714 yılında inşa edilen ve günümüzde hala bir Kuran okulu olarak kullanılan ziyarete kapalı medresedir. İsmini palmiye ağacından alır ve sarı kakma kapısı ile ünlüdür.

Süleymaniye Medresesi (Medersa Slimnia), 1754’de öldürülen oğlu Süleyman anısına Ali Paşa tarafından yapılmış. Öncesinde kızlar için Kuran okulu olarak kullanılan medrese günümüzde eski öğrenciler birliği olarak hizmet veriyor.

Bachia Medresesi (Medersa Bachia), Ali Paşa tarafından inşa edilen başka bir yapıdır ve şimdi bir zanaatkar okulu olarak kullanılıyor. Girişinde küçük bir umumi çeşme var. Normalde medrese ziyarete kapalı ama benim gibi şanslı olursanız medreseyi gezebilirsiniz.



Çarşılar

Tunus Medina’da çarşılar, uğraştıkları iş gruplarına göre şehrin farklı yerlerine yayılmış durumda. Zaytuna Cami civarında daha ince işçiliğin yapıldığı çarşılar yer alırken, demircilik, dericilik gibi sektörlere hitap eden çarşılar şehrin daha dışında kalıyor.

Ana Pazar, 13. yüzyıldan kalma Souq el – Atarine (the Perfume Makers’ Souq – Parfüm Yapımcıları Çarşısı) çarşısını içeriyor. Burada hediyelik eşyaların yanı sıra kıymetli yağlar da satılıyor. Çarşıda satılan saten sepetler ideal bir düğün hediyesidir. Ayrıca 13. yüzyıldan kalma Souq des Libraries (the Bookseller’s Souq – Kitapçılar Çarşısı) ile medrese ve hamam da burada yer alıyor.

Souq el Trouk (the Turkish Souq – Türk Çarşısı) da güzel hediyelik eşyaların bulunabileceği bir diğer mekan.

Souq Etouffes kıymetli kumaşların satıldığı bir çarşı. Camiye yakın olan Souq de Laine (the Wool Souq – Yün Çarşısı) gümüşçü dükkanlarına yakındır. Biraz batısında Souq el – Berka bulunuyor ve burası Osmanlıdan kalmadır. Eskiden köle satışının yapıldığı bu yerde günümüzde kuyumcular vardır ve evlenecek çiftler takılarını buradan seçer ve alıyor.

En büyük çarşılardan biri Grand Souq des Chechias’dır. İki cami arasında bulunan bu cami 17. yüzyılda Tunus’un en büyük endüstri kaynaklarından biriymiş. Yaklaşık 15.000 kişinin çalışması ile yapılan bir milyon fes bu çarşıda yapılıyor ve tüm dünyaya satılıyormuş.


Hamamlar


Hamamlar Tunus kültürünün önemli bir parçasıdır. El – Kachachine Hamamı sadece erkekler içindir ve en iyi hamamlardan. El – Methihra Hamamında kadınlar gündüz, erkekler gece yıkanabilir ve yapı tarihi çiniler ile süslü. Sahip Hamamı kubbesinden kaynaklanan eko sistemi ile Halfaouine filmine ev sahipliği bile yapmış. Burada gündüz kadınlar yıkanırken gece erkekler yıkanabilir. Zitouni Hamamı sadece kadınların kullanımına açık ve diğerlerinden daha yeni.


Müzeler & Anıtlar

Müzeler ve Anıtlar Tunus’u renklendiren yapılardır. Bab Bhar ya da diğer adıyla Porte de France / French Gate (Fransız Kapısı), doğuda yer alan Fransızlar de la Victorie adı verilen yeri oluşturana kadar kullanılan arktır. İngiliz Hasta (The English Patient) filmi bu kapıya bakan İngiliz Elçiliğinde çekilmiş.

El Bey Türbesi (Tourbet el Bey) giriş ücreti 3 Tunus Dinarı olan ve 9.30 – 16.30 arası ziyaret edilebilecek, kamera ile görüntü almanın serbest olduğu bir türbedir. Osmanlı anıt mezarlarına özgü kubbe özelliklerini taşıyor. İç kısmında Ali Paşa döneminde yapılan çini ve alçı işçilikleri mevcuttur. Birçok Hüseyin Beyi, prenses, başkan ve güvenilir danışmanın mezarı burada bulunuyor.

Dar Ben Abdullah Müzesi
(Dar ben Abdullah Museum) 1796’da yapılmış ve bölgenin en güzel saraylarındandır. İtalyan bir subaya ait olan saray 19. yüzyılda İtalyan stili ile yenilenmiş ve o günlerdeki zengin hayatı sembolize ediyor. Saraydaki 4 oda 19. yüzyıl hayat stilini canlandırmak için kullanılmakta. Yenileme çalışmaları nedeniyle kapalı olduğu dönemde karşısında hala açık olan Theatre d’Art Ben Abdallah isimli bir kafe var.

Das Lasram girişin ücretsiz olduğu, Pazartesi – Cumartesi 8.30 – 13.00 / 15.00 – 17.30 arasında ziyaret edilebilecek bir ev. Önceden Lasram ailesine ait olan ev, günümüzde basın işlerinin yürütüldüğü bir kurum.

Palais Kheireddine, Pazartesi – Cumartesi, 10.00 – 19.00 arası ücretsiz ziyaret edilebilir. 19. yüzyılda saray olarak inşa edilip kullanılan yapı sonrasında biri Yahudiler, diğeri Müslümanlar için ayrılan iki okula dönüştürülmüş. Günümüzde Tunus Müzesi (Museum of Tunus) olarak adlandırılan mekanda sanat sergileri ziyaret edilebilir.

Dar Othman
, 17. yüzyılın başında Osman Bey tarafından inşa edilmiş. Osman Bey’in yaptığı korsanlık işi oldukça karlıymış, ayrıca kendisi Tunus valisi olarak görev yapmış. Bu saray o günlerden kalma harika bir eser ve ziyaretçilere açık olan kısımlarının yanı sıra basın tarafından kullanılan birkaç ofis de burada. İlginç iç bahçesi ise 1936’da yapılmış.

Dar el – Bey, Hüseyin yöneticileri tarafından resmi misafirhane olarak kullanılan yer. Zaouia Sidi Kacem Ezzilizi, Tunus’a çini işçiliğini getiren zanaatkarın mezarıdır. Restore ediken yapı üstünde orda çağdan modern çağa Tunus seramikleri görülebilir.


Ville Nouvelle Bölgesi’nde Yer Alan Yerler:

Ville Nouvelle (New Town) çeşitli önemli yapı ve bina içeren yeni şehir merkezinin olduğu bölüm. Burada da Tunus gezilecek yerler listesinde yer alan bir çok önemli yapı var Buranın merkezi yanda resmi bulunan Avenue Habib Bourguiba. Şehrin en önemli bulvarı olan bu yerde tüm önemli yapılar yer alıyor. Şehrin modern yüzü olan bu bölgede bir çok mağaza, kafe ve alışveriş merkezi yer alıyor. Bunlar dışında Tunus gezilecek yerler listesinde yer alan bir çok önemli yapı da burada.

1893 yapımlı neoklasik postane ve 1856 yılında yapılan Fransız Elçiliği koloni otoritesinin şık bir sembolü. Yapılan elçilik 1881’den itibaren sömürgeci hükumete ev sahipliği yapmış. Aziz Vincent de Paul Katedrali’nin baştan savma mimarisinin aksine gotik, Bizans ve Fas izleri taşıyan zarif mimari hatlara sahip. Burada belli saatlerde Fransızca ve İtalyanca ayinler var.

Katedralin karşısında Tunus doğumlu İslam öğreticisi ve filozof Ibn Kaldun’un Heykeli yer alıyor. Caddenin doğusunda sona doğru 38 metrelik yarı dikili taş yarı abajur tarzında bir Saat Kulesi görülebilir. Saat kafes işçiliği ile yapılmıştır ve bronz, çelik gövdelidir. Başkan Ben Ali’nin 7 Kasım 1987’de iktidara gelmesini anmak için inşa edilmiş.

Dah Dah Happy Land Park çeşitli eğlence hizmetleriyle bir bilet 0.5, 12 bilet 5 Tunus Dinarı karşılığında Haziran – Eylül 18.00 – 01.00, Ekim – Mayıs aylarındaysa Cumartesi – Pazar 11.00 – 22.00, Pazartesi – Cuma 13.00 – 20.00 arasında ziyaret edilebilir.

Merkezi Pazar (Central Market) 19. yüzyıldan günümüze gelmektedir. 06.00 – 15.00 arası açık. Peynir, taze ekmek, harissa sosu, zeytin ve turşu çeşitleri, sebze, meyve, et ve balık ile oldukça renkli bir yerdir.

Özet olarak Tunus gezilecek yerler listesinde herkese hitap edebilecek bir çok yer bulunuyor. Afrika’nın bu güzel ülkesinde eğlenceli bir tatil geçirebilirsiniz. Yalnız Başkent Tunus’ta en fazla 2-3 gün kalmanız yeterli. Dilerseniz buradan ülkenin diğer turistik şehirleri olan Hammamet ve diğer yazlık yerlere geçebilirsiniz.​
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst