Tulum peyniri yapımı...

elazizmarket

Kayıtlı Üye
Tulum peyniri koyun peynirinden yapılır. Yaylada organik olarak beslenen koyunlardan elde edilen sütlerin yöreye uygun tekniklerler işlenmesi sunucu tulum peyniri meydana gelir.
Tulum peynirini isteyen herkesin yapması imkansızdır. Tulum peyniri üretmek oldukça zahmetli bir iştir. Zahmetli olmasından dolayı fiyatı normal peynirlere göre pahallıdır.

Özellikle, Elazığ şavak yöresinde, Erzincan yaylalarında, Tunceli Erzincan ve Elazığ sınır yaylalarında, Bertitan yaylarında, Bingöl yaylalarında, Muş yaylalarında tulum peyniri geçmişten gönümüze gelen tekniklerle üretilmekte ve tadını bozmadan sofralarımıza ulaştırmaktadırlar.

Tulum peyniri yapımına başlamadan önce koyunlarda sütler sağılır. Sağılan sütler süt miktarına göre odun ateşinde kaynatılmak üzere kazanlarda kaynatılır. Yeteri kadar kaynatıldıktan sonra peynir süzgeçlerinde konularak suyun ayrışması sağlanır.

Tulum peyniri yapımında en önemli faktör, suyun peynirden ayrılmış olmasıdır.
Süzgeçlerde 1 gün bekletilen peynirler büyük telizlere, su sızdıran bez çuvallara konularak üzerlerine ağırlık konur, kimi yerlerde bu bez çuvalar yüksek yerlere asılarak suyun tamamen süzülmesi beklenir.

Suyu süzülen peynirler, bir birine karıştırılarak çiğneme usulu iyice ezilir ve yeniden çuvallara konularak süzülmeye alınır.

Birkaç gün sonra çuvalardaki su miktarı kaybolur ve telizlerden dışarı yağ çıkmaya başlayınca ikinci aşamaya başlanır. Çuvallar yere indirilerek yeniden kaymaklı yoğurt ile karıştırılır ve tekrar yüksek yerlere asılır veye üzerlerine ağırlık konularak suyun çıkması beklenir.

Bir kaç gün beklenen tulum peyniri çuvallardında yağ çıkmaya başlayınca çuvallar açılır ve tadına bakılır, yağ oranı iyi ise özel bidonlarda veya derilere basılarak dinlendirlir.

Yağ oranı uygun değilse özel olarak tereyağı eklenir ve yeniden karıştırılarak bir kaç günlük beklemeye alınır ve bu uzun işlem sonrasında beklemeye alınmak için bidonlara veya derilere basılarak serin yerlerde muhafaza edilir.
Tulum peyniri ne kadar çok beklerse tadı o kadar çok güzel olur.

Tulum peyniri yemek için sizlerin yeniden yapmanıza gerek yoktur. Elazığ'da bu işi yapan çok güzel ailler mevcuttur.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst