Tse başkanı şentürk'ten türk sanayicilerine uyarı

B0LdP1L0t

Banned
Türk Standartlar Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk, Türk sanayisinde markalaşmanın sadece reklamla yapılacağı yönünde yanlış bir algılama olduğunu belirterek, "Markalaşmak önce standartlara uygun üretimi ve bunun sunumunun da standartlara uygun yapılmasıyla gerçekleşebilir" dedi.
Türk Standartlar Enstitüsü Başkanı Şentürk, "Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları" paneline katıldı. İzmirli iş dünyası ve sanayicilerin bir araya geldiği panelde konuşan Hulusi Şentürk, iş adamlarını standardizasyon olmadan markalaşmanın olamayacağı konusunda uyardı.
Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Şentürk, dünya ticaretinin yüzde 80'inin doğrudan standartlardan etkilendiğini ve Türk sanayicilerinin standartlara uymadığı takdirde pazarda saf dışı kalmaya mecbur olduklarını söyledi.
Standartlara uygun üretimin, standartlar üstü üretim için zorunlu ilk basamağı teşkil ettiğini kaydeden Şentürk, şöyle konuştu: "İşletmelerimiz gerçekten standartlara dayalı üretimi tam olarak uygulayabilirlerse, Türkiye'de inovasyon ve Ar-Ge faaliyetlerinde ciddi anlamda ticari sonuçlara doğru geliştiğini hep beraber görebiliriz. Ama bunun için öncelikle bu diplomayı, standardizasyonu cebimize koymamız gerekiyor. Günümüz dünya ekonomisi çok büyük oranda standartlara dayalı üretim üzerine bina edilmektedir. Aynı zamanda bu ürünlerin de gerek pazarlara ulaşması, gerek ülkeler arasında dolaşması yine standardizasyonun üzerinden yürümektedir. Dolayısıyla Türkiye'de bizim ekonomiyi kalkındırabilmek, geliştirebilmek ve dünyayla rekabet edebilir hale getirebilmek için mutlaka standartlara dayalı üretimi gerçekleştirmemiz gerekiyor."
Türkiye'de bu alanda ciddi bir boşluk bulunduğunu anlatan Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle işletmelerimizin sadece uluslararası standartlara uyması, standartların gereğini yerine getirmek gibi algılıyor. Oysa öncelikle işletmelerin, kendi bünyesinde işletmenin kendi standardıyla başlaması ve buradan uluslararası standartlara yükselmesi gerekiyor. Dolayısıyla biz TSE olarak Türk sanayisindeki bu yanlış algıyı düzeltebilmek ve doğru bilgilendirmeyi yapabilmek için Türkiye'nin tüm illerini kapsayan bir panel zinciri başlattık. Bugün de İzmir'de bu panelin ikincisini gerçekleştireceğiz. Amacımız ekonomi dünyasının standartlar konusunda doğru bilgiye ulaşmaları ve bu doğru bilgi çerçevesinde de ekonomik faaliyetlerini sürdürmelerini sağlamak."
Standardizasyonun yasal olarak zorunlu hale getirilemeyeceğini aktaran Şentürk, "Tüm dünyada standartlar ihtiyari olarak kullanılır, bu standardizasyonun genel kuralındandır. Tüketim için ciddi bir güvenlik tehdidi olmadığı sürece, bir standardın zorunlu standart haline getirilmesi dünyada kabul görmez. Dolayısıyla bu tamamen arz talep dengesi üzerinde yürümesi gereken bir alandır. Bu yüzden sanayicimizin bunun farkına varıp kendisini standartlara dayalı üretime yönlendirmesi gerekiyor" dedi.
Şentürk, gıdadan makineye, elektrikten yapı malzemesine, oyuncaktan kırtasiyeye varıncaya kadar tüm alanlarda belgelendirme hizmetlerini verdiklerini kaydetti.
Türk sanayicileri ve firmaların bilgi ve bilinç eksikliğinden ve Türk sanayisinin markalaşma politikalarını doğru tespit edememesinden dolayı standardizasyonu kullanmadıklarını anlatan Şentürk, şöyle konuştu: "Markalaşmanın sadece reklamla yapılabileceği yönünde bir yanlış algılama var. Oysa markalaşmak önce standartlara uygun üretimi ve bunun sunumunun standartlara uygun yapılmasıyla gerçekleşebilir. Örneğin günlük hayatımızda bildiğimiz kimi kafeler vardır. Kafeler zinciri. Dünyanın neresine giderseniz gidin aynı tadı alırsınız, aynı servisi görürsünüz. Hatta fiyatlar bile hemen hemen aynıdır. Çünkü bir standardı yakalamış ve markalaşmış. Biz de reklam yapılarak markalaşılacağı gibi bir yanlış algılama var. Dolayısıyla standartlar konusunda emek sarf edilmesi yerine reklam yaparak marka olabileceğini zannediyoruz. Bu algının değişmesi gerekiyor."
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst