Tropheus Duboisi

Asi Ruh

Kayıtlı Üye
Tropheus balıkları - Tropheus balığı


t_duboisi1%5B1%5D.jpg


Latince Adı: Tropheus duboisi

Habitatı ve Anavatanı: Tanganyika

Beslenme Biçimi: Otçul

Davranış Biçimi: Nispeten Barışçıl. Diğer türlere zarar vermese de aşırı hareketliliği diğer balıkları rahatsız edebilir.

Kendi Türlerine Davranışı: Agresif

Yüzme Seviyesi: Taban - Orta

Üreme: 10-15 Yumurtayı ağzında kuluçkaya yatırır.

Sıcaklık: 25-27 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 250 litre.

Su Sertliği: Çok Sert

pH: 8,5-9

Zorluk Seviyesi: 3

Genel Bilgi: Tropheus türlerinde tecrübeniz yoksa, başlamak için en uygun türdür. Duboisiler akrabası olan diğer türler kadar agresif değildir. 150 cm lik kayalıklarla dekore edilmiş bir akvaryumda az sayıda erkek ve çok sayıda dişiden oluşan bir grup halinde bakmak en doğrusu olacaktır. Tanka daha sonra başka tropheus türleri eklenirse (moori, annectens, brichardi and spec.) çaprazlama olabilir, dikkat edilmelidir. Yavruları oldukça güzel; siyah üzerinde beyaz noktalı olur.


Sağlıklı Tropheus için 10 İpucu

1.Suyu sık değiştirin: Tropheuslar iyi su koşullarına ihtiyaç duyarlar.Tespitlere göre haftalık
yapılan %30 luk değişim su koşullarının istenen değerde kalmasına ve biyolojik filtrenin olumsuz etkilerden uzak kalmasını yetiyor.


2.Spirulina ile sıkı bir diyete tabi tutun: Balıklarımızı günde 6 kez yemliyoruz.Bunlardan 4 tanesini spirulina ilke yapıyoruz. Diğer iki yemlemede ise çikletler için özel üretilmiş olan pul yemlerle yapmaktayız.Kan kurdu kullanarak da besleme yapmak mümkün ancak riske girmeye değer mi?

3.Az miktarlarla sık sık yemleme yapın: Balıkları düzenli fakat az miktarlarla yemleyin.15 dk bekleyin ve tekrar yemleyin.Tropheuslar çok fazla doyana kadar yemeğe devam edecektir.

4.Büyük gruplar halinde tutun: En az 12’li bir grup oluşturulmalıdır.Az sayıda balığın olduğu tanklarda baskınlık yarışı daha da kolaydır.Ancak yeterli sayıda balık olması halinde agresif hareketler fazla yayılmayacaktır.





5.Tropheusları en az 120 cm’lik mümkünse 280 lt ve üzerinde bir tankta besleyin: Balıklar büyüdükçe baskın olan balık daha fazla bir alana ihtiyaç duyacaktır.Küçük akvaryumlarda kovalanan balığın saklanacağı alan mevcut olamayabilir.Bu nedenle baskın balık daha küçük olan diğer tropheusların ciddi yaralanmalarına ya da ölmelerine neden olabilir.


6.Tropheusları sadece benzer balıklar ile bir arada tutun: Buradaki benzer kavramı beslenme ve sindirim sitemi bakımından benzer özelliklere sahip olan anlamına geliyor.Frontosolar ile tropheusları aynı yerde beslemek mümkün ama beslenmeleri oldukça farklı olduğundan sorun yaratabilirler.Benzer diyete tabi tutulabilecek balıkların aynı yerde bakılmaları tavsiye edilir.

7.Balıkalrınız sıkmayın:Balıkalrınız üzerinde hiçbir şekilde stres yaratmayın: Su değişimlerini haftanın hep aynı gününde ve aynı miktarda yapın.Işıkları günün hep aynı saatinde açmaya ve kapatmaya dikkat edin.Aynı sıklıkta ve aynı zamanlarda yemlemeye özen gösterin.Kısacası yapılanları rutine bağlayın.


8.Her beslemede takip edin: Yem almayan balıkları bu sayede daha kolay tespit edip erken müdahele etme şansınız olabilir.

9.Akvaryuma yeni tropheus eklerken dikkat edin:Yeni balıkları akvaryuma eklemeniz mümkündür.Ancak bunun en iyi yolu ekleme işlemini gece karanlıkta yapmanızdır.Eklemenin yapıldığı 24 saat boyunca da akvaryumun karanlıkta kalmasını sağlamalısınız.

10.Normalden daha agresif balıkları akvaryumdan ayırın: Çok agresif olan balıkları beslenme kabına ya da ayrı bir bölüme almak iyi bir davranış olacaktır.Aldığınız bölmede birkaç gün kalmasında herhangi bir sakınca yoktur.Sosyal balıklar olmasından dolayı bu şekilde ayrı bırakılması bir şok etkisi yaratacaktır.Geri tanka alınması halinde eski davranışlarına devam etmeyeceklerdir.Bu durumun zaman zaman yaşanabilmesi adına bir karantina tankı bulundurulmasında fayda vardır.

İlgili Makaleler :

1) Tropheus'un şu anda bilinen 8 türü vardır. T. moorii, T. Annectens, T. duboisi, T. brichardi, T. sp. "black", T. sp. "red", T. sp "ikola", T. sp. "mpimbwe". Tanganyika Gölü'nde bu türleri barındırmayan kayalık bulmak neredeyse imkansızdır. Özellikle kayalıkların güneş alan üst kısımlarında bulunurlar, bu bölgelerde sürüler halinde yosunları kazarlar. Tüm Tropheus türleri son derece agresif ve bölgecidir. Özellikle Tropheus brichardi yarıçapı 2 metreden büyük alanı sahiplenir, bu da akvaryumda ne büyük zorluk çıkaracağının bir göstergesidir. Tüm Tropheus türleri ağızda kuluçka yaparlar. Dişiler yumurtladıktan sonra erkeklerin bölgesini terk ederler. Bazı türler (ör. sp "black" Bemba) kayaların ardına saklanırken, bazı türler (ör. duboisi) yumurtlamadan sonra kendi beslenme bölgesine gider. Akvaryumda yavrularına en çok iligiyi duboisi göstermektedir. Bu süre yaklaşık 1 haftadır. Akvaryumda erkekler çok sert bölgeci davranışlar gösterirler. Tropheusları en az 10 adetli bir kolonide tutmak gerekir. Birbirine yakın türleri bir arada tutulmamalıdırlar. Bu istenmeyen çaprazlanmaya neden olabilir ve kırma yavrular doğar. Tropheus duboisi diğer tropheuslarla çaprazlanmaz, bu yüzden karma akvaryumda tutulabilir. Tropheusu yaşatmak ve üretmekten daha zoru beslemektir. Verilebilecek en güvenilir yem spriluna içeren pul yemlerdir. Cyclop, mysis ve diğer küçük canlılar da sık olmamak koşuluyla kondisyon arttırmak amacıyla verilebilir. Kırmızı veya beyaz sivrisinek lavrası, artemia, dana yüreği, gibi yemler bu balıklar için ölümcüldür. Tropheusun üretilmesi de kolay değildir. Bir takım zorlularla karşılaşılabilir. Örneğin erkeğin her dakika üreme isteği içinde olması, buna karşılık dişi ise üreme kondisyonuna geç ulaşması bir sorun teşkil eder. Erkek dişiyi sürekli rahatsız edecektir. Bu yüzden çok balık olması ilgiyi dağıtıp, balık başına düşen kovalamayı azaltacaktır. Yumurtalar çok büyüktür ama büyük dişiler 20 adete kadar yumurtayı ağzında tutabilirler. Dişiler yumurtaları ilk birkaç yumurtlamada yutabilir, ağzında tutmaya alışana kadar 5-6 parti yumurta feda edilecektir. Bir başka önemli nokta; mevcut sürüye yeni balık eklenilmemesi gerektiğidir. Balıkları topluca alıp bir kerede eklemek gerekir, aksi taktirde yeni eklenen balık sürüye kabul edilmeyebilir. Eğer sonradan eklenmek zorunda kalınırsa akvaryum dekoru değiştirilerek yeni balıklar eklenebilir
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst