Trabzon Hurmasının Faydaları Nelerdir?
Trabzon hurması bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen addır.Kışın yaprağını döken, geniş tepeli seyrek dallı bir ağaççıktır.
Gövdenin kabuğu levhalar halinde çatlaklıdır.Yapraklar eliptik bir yapıda 615 cm uzunluğunda, üst yüzü parlak koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzü tüylüdür.
Trabzon Hurması ürkiye'de genellikle Akdeniz kıyılarında üretiliyor. Türkiye'de 665 bin adet ağacı bulunan meyvenin yıllık üretiminin 15 bin ton oluyor.
Trabzon Hurması Faydaları
Magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko ve fosfor oranı yüksek. İyi bir demir, potasyum ve kalsiyum kaynağı.Yüksek düzeyde içerdiği askorbik asit ve fenolik bileşikler, bu meyveye yüksek düzeyde antioksidan özellik sağlıyor. Buruk tadı, içerdiği yüksek miktardaki fenolik bileşiklerden geliyor.Kalp-damar sistemi hastalıklarına olumlu etkisi var. Son yıllarda yapılan araştırmalarda kolesterolü düşürücü özelliği tespit edildi.
- Tansiyonu düşürüyor, iştahı açıyor.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.
- Sindirim sistemi hastalıklarına iyi geliyor.
- Kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak hastalıklarına ve soğuk algınlıklarına karşı iyi geliyor.
- Önemli bir lif kaynağı, ishali kesmede etkili.
-İştah açıyor, yaprakları Uzakdoğu'da
Trabzon hurması bir ağaç türü ve bunun meyvesine verilen addır.Kışın yaprağını döken, geniş tepeli seyrek dallı bir ağaççıktır.
Gövdenin kabuğu levhalar halinde çatlaklıdır.Yapraklar eliptik bir yapıda 615 cm uzunluğunda, üst yüzü parlak koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzü tüylüdür.
Trabzon Hurması ürkiye'de genellikle Akdeniz kıyılarında üretiliyor. Türkiye'de 665 bin adet ağacı bulunan meyvenin yıllık üretiminin 15 bin ton oluyor.
Trabzon Hurması Faydaları
Magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko ve fosfor oranı yüksek. İyi bir demir, potasyum ve kalsiyum kaynağı.Yüksek düzeyde içerdiği askorbik asit ve fenolik bileşikler, bu meyveye yüksek düzeyde antioksidan özellik sağlıyor. Buruk tadı, içerdiği yüksek miktardaki fenolik bileşiklerden geliyor.Kalp-damar sistemi hastalıklarına olumlu etkisi var. Son yıllarda yapılan araştırmalarda kolesterolü düşürücü özelliği tespit edildi.
- Tansiyonu düşürüyor, iştahı açıyor.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.
- Sindirim sistemi hastalıklarına iyi geliyor.
- Kansızlığa, vitamin eksikliğine, mide-bağırsak hastalıklarına ve soğuk algınlıklarına karşı iyi geliyor.
- Önemli bir lif kaynağı, ishali kesmede etkili.
-İştah açıyor, yaprakları Uzakdoğu'da