By.CheqiCi
Kayıtlı Üye
Yazar : Richard J. DUNSİNG
Yayınevi : İlgi
Baskı : İstanbul / 1989 / 177 shf.
GİRİŞ:
Kitaba başlarken iki noktayı göz önünde bulundurdum:
1)Toplantıların çoğunlukla kötü ve ürkütücü bir niteliğe sahip olması
2)Toplantıların çok daha iyi olabileceğine olan inancım
Toplantılara değişik sıfatlarla katıldım. yönetim danışmanı olarak katıldığımda nelerin değişebileceği hakkında kararımı verdim.
Birinci bölümde sorunla ilgili farklı anlayışlar arasında bağıntı kurmaya çalıştım. ikinci bölümde yapılan düzenlemenin etkilerini araştırdım. Bu bölümde iş dünyasını guruplara ayırdım. Bu gruplar örnek olarak alınabilir.
Bolüm 1:
TOPLANTILAR NİÇİN BU KADAR TATSIZ?
“Roma yanarken Neron lir çalıyordu”sözü hep aklımı kurcalamıştır. Yirmi yıllık tecrübem sonucunda şu sonuca vardım:
Neron o sırada toplantıdaydı...
Altı saatlik toplantı sonucunda iki kişinin midesine kramp girmiş üç kişinin de uzun süre aynı durumda oturmaktan dizleri tutulmuştu. Şarap molası konusunda anlaşmaya varılmış ama diğer meseleler çozümlene-memişti.
Şirket toplantılarının çoğu böyle geçer. Toplantılarda yaşanan en yoğun duygular huzursuzluk aşırı can sıkıntısı ve bıkkınlıktır. Aşağıdaki madde-ler toplantılardaki sıkıcılığı biraz hafifletebilir:
. Neler olup bittiğini ve bunların nedenlerini anlayın
. Toplantıların katılanları nasıl etkilediğini görün
. Olumlu ve olumsuz yanlarıyla birlikte elde hangi seçeneklerin bulunduğunu belirleyin
Ne tür bir toplantı?:
Burada çoğunlukla kendilerinden enerji bağlılık ve yetenek isteyen birer işe sahip olan kişilerin katıldığı iş toplantılarından bahsedeceğiz. Bu katılımlarda gurup üyeleri sorun çözme hedeflerin ve önceliklerin belirlenmesi veya sadece karşılıklı ihtiyaçların umutların endişelerin birbirine aktarılması üzerinde dururlar.
Şirket İlkelerini Yansıtan Toplantılar:
Her toplantının o işletmenin yönetim tarzı ve ilkeleriyle kaynaşmış kendine özgü bir dünyası vardır.
Toplantının Boyutları:
Toplantının boyutları yönetim tarzının boyutlarıyla sınırlıdır. Öyleyse toplantılar bir işletmedeki yönetimin hemen her yönüyle ilgilidir. İşletmedeki genel yönetim tarzını etkileyen tüm faaliyetler ile toplantıları etkileyen faktörler aynıdır. Bu durum toplantıda yapılacak değişikliklerde dikkate alınmalıdır
Toplantılara İlişkin Şikayetler:
Gerek yönetenlerin gerekse sadece katılanların işte bu “böyle gelmiş böyle gider”duygusundan ötürü toplantılardan zevk alamıyor ve başarılı olamıyorlar.