Thyateira Antik Kenti

FuZuLi

Kayıtlı Üye
114176.jpg


Binlerce Yıllık Geçmişe Sahip Çağdaş Bir Şehir Akhisar, Ege bölgesinde bulunan bir ilçe ve aynı adlı ilçe merkezidir. 152693 nüfusu (1997) ve 2400 km2'lik arazisiyle bölgenin en büyük ilçesi ve Türkiye'deki 32 il merkezinden daha büyük bir yerleşim yeridir. İdari olarak Manisa iline bağlıdır. Akhisar'ın günümüzde canlı ve gelişmiş bir bölgesel ticaret merkezi olma niteliği, binlerce yıldan beri süregelen bir olgudur. Beşbin yıllık tarihe sahip olan Akhisar, antik çağlardan beri önemli yolların kavşağında, tanıklık ettiği bir çok devir ve kültürü hazmederek, bu özelliğini korumuştur. Yeryüzünde paranın ilk kez kullanıldığı şehirlerden biri olan ve Hıristiyan dininin ilk 7 kilisesinden birinin kurulduğu Akhisar, Osmanlı İmparatorluğu devrinde de büyük bir kaza merkezi olarak önemini sürdürmüş, günümüzde kendisine bağlı 9 belde ve 100'e yakın köyüyle canlı bir ticaret merkezi olma özelliğini sürdürmektedir. Verimli Akhisar ovası Türkiye toplam tütün üretiminin %10'unu karşılar. Bu yüzden 20. yüzyılın başından beri Akhisar'ın adı tütün sözcüğüyle özdeşleşmiştir. Yüksek kaliteli "şark tipi" Akhisar tütünü bütün dünyada tanınan ve aranan, tarımsal alanda ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden biridir. Akhisar ovasındaki 4 milyona yakın zeytin ağacından da ülkemizin toplam zeytin üretiminin %5'i karşılanır. Kaliteli Akhisar zeytini dünyaca tanınmıştır.


ANTİK THYATEIRA EKONOMİSİ

Antik çağda Thyateira önemli bir faaliyet merkeziydi. Constantinopolis'ten (İstanbul) Bergama'ya, oradan da Sardeis'e (Sart) ve Laodicea'ya (Denizli) uzanan önemli yol üzerinde bulunuyordu. Lidya başkenti Sardeis ile Thyateira arasındaki Gordos (Gördes) üzerinden alternatif bir yol daha bulunuyordu. Efes'ten gelip, Smyrna (İzmir) ve Magnesia ad Spilum'dan (Manisa) geçen yol da Thyateira'ya gelerek çok işlek bir kavşak oluşturuyordu.

Önemli bir Lidya şehri olarak Thyateira idari ve politik açıdan kendisine bağlı birçok küçük kentin ortasında bulunuyordu. Bunlardan en önemlileri Attaleia (Selçikli), Hadrianapolis (Siledik), Yortan (Bostancı), Kalanda (Gelenbe), Nakrasa (İlyaslar), Hermokapeleia (Zeytinliova), Meteorion (Medar), Apollonis (Mecidiye), Hierakome (Beyoba), Gordos (Gördes), Plateia Petra (Şahin Kaya) ve Kharakipolis (Karayakup) idi.

Thyateira kumaşı zamanın kraliyet elbiselerinde kullanılan çok değerli bir kumaştı. Önemli ticaret yollarının kavşağında bulunan Thyateira'nın en önemli gelirlerini kumaş ve deri ticareti oluşturuyordu. Bunların yanında yün ve keten üretimi, dericilik ve pirinç eşya imalatı da önemli faaliyetler arasındaydı.
[/CENTER]
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst