TGC`de Ödül Skandalı

Buğra1

Kayıtlı Üye
Ülkemizdeki medya mensuplarının en geniş kapsamlı olarak örgütlendiği kurumların başında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti gelir. Başkanlığını duayen isimlerden Orhan Erinç`in yaptığı cemiyet, her yıl olduğu gibi bu yıl da Geleneksel Gazetecilik Başarı Ödüllerini dağıttı.

Buraya kadar her şey normal. Böyle bir cemiyetin gazetecileri ödüllendirmesi kadar doğal bir şey olamaz. Ancak verilen ödüller içinde bir tanesi var ki; veriliş nedenini insanın aklı mantığı almıyor.

Cemiyetin spor kategorisinde ödüle layık bulduğu haber, Habertürk Gazetesi mahabirleri Engin Bell ve Nihat Uludağ`ın 7 Temmuz 2011 tarihinde yayınlanan “Yıldırım’ın Gözaltı Fotoğrafı” olunca, hepimizin midesi kasıldı doğal olarak.

Yayınlandığı andan itibaren taraflı, tarafsız herkes tarafından lanetlenen bu haber ödüle layık görülmesi inanılmaz.. Habertürk Gazetesi genel yayın yönetmeni Fatih Altaylı`nın, başkanımız Aziz Yıldırım`a olan şahsi husumetinden dolayı, görevli bir polis memuruna - ki o polis memuruna bu hareketinden dolayı meslekten el çektirildi ve hakkında soruşturma açıldı- çok yüklü para vererek temin ettiği söylenen eşgal fotoğrafının yayınlanması, kamuoyunca, özellikle dernek üyeniz olan gazeteciler tarafından ahlaken mahkum edilmişti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç,

Gerek söz konusu fotoğrafın elde edilişinde kullanılan gayr-ı ahlaki yönteme. gerekse haberin yarattığı infiale bakarak, bu haberi yapanları kurum olarak cezalandırmanız gerekirken, ödüllendirmenizin mantığını kamuoyuyla paylaşmak zorundasınız.

Kendi yayınladığınız Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi`nin yazının sonuna eklediğimiz maddelerini bu kadar ihlal eden bu haberi ödüllendirdiğiniz için sizi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti`ni ve bu ödüllerin belirlenmesi aşamasında yer alan herkesi kınıyoruz.

Yaşadığımız derin hayal kırıklığını giderecek tek hareketiniz, en hafif tabiriyle iğrenç diyebileceğimiz söz konusu habere verdiğiniz ödülü geri aldığınızı duyurmanız olacaktır.

Antu.com


TÜRKİYE GAZETECİLERİ HAK VE SORUMLULUK BİLDİRGESİ

E. Gazetecinin temel görevleri ve ilkeleri:

3. Gazeteci; başta barış, demokrasi ve insan hakları olmak üzere, insanlığın evrensel değerlerini, çok sesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. Milliyet, ırk, etnisite, cinsiyet, dil, din, sınıf ve felsefi inanç ayrımcılığı yapmadan tüm ulusların, tüm halkların ve tüm bireylerin haklarını ve saygınlığını tanır. İnsanlar, topluluklar ve uluslar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Bir ulusun, bir topluluğun ve bireylerin kültürel değerlerini ve inançlarını (veya inançsızlığını) doğrudan saldırı konusu yapamaz. Gazeteci; her türden şiddeti haklı gösterici, özendirici ve kışkırtan yayın yapamaz.

6. Gazeteci, bilgi, haber, fotoğraf, görüntü, ses, belge elde etmek için yanıltıcı yöntemler kullanamaz.

7. Gazeteci, kamuya mal olmuş bir şahsiyet bile olsa, halkın haber alma, bilgilenme hakkıyla doğrudan bağlantılı olmayan hiç bir amaç için, izin verilmedikçe özel yaşamın gizliliği ilkesini ihlal edemez.

GAZETECİNİN DOĞRU DAVRANIŞ KURALLARI
Bilgi-Belge: Doğrudan kamu yararı olmadıkça, sahibinin izni dışında belge, fotoğraf, ses yahut görüntü alınmamalıdır. Kamu yararı söz konusu olduğunda dahi, yukarıdakilerin başka hiçbir şekilde elde edilmeyeceğine kesin kanaat getirilmiş olması gerekir.

Haber için para: Gazeteci belge veya görüntü sağlamak amacıyla, bir suçla ilgili sanık, tanık veya onların yakınlarına para teklif etmemeli ve vermemelidir.

Özdeşleşme: Gazeteci, uzmanlık alanı ne olursa olsun öncelikle gazetecidir. Polis muhabiri, polis veya sözcüsü, spor muhabiri kulüp yöneticisi veya sözcüsü, herhangi bir partiden sorumlu muhabir onun üyesi veya sözcüsü gibi davranmamalı ve bu yönde, yayın yapmamalıdır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst