Teşvik belgeli yatırımlara sağlanacak destek unsurları

-Ediz1912-

Türkiye'nin üç büyükleri; Mustafa,Kemal,ATATÜRK!
Webmaster
Teşvik belgeli yatırımlara sağlanacak destek unsurları Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında'ki 2006/3 sayılı tebliğ ile açıklandığı üzere "teşvik belgeli yatırımlara sağlanacak destek unsurları şunlardır:

. Gümrük vergisi muafiyeti,

. Katma değer vergisi istisnası,

. Faiz desteği.

Yukarıdaki destek unsurları dışında yasalar ve Bakanlar Kurulu kararları ile teşvik belgesine bağlı olarak öngörülen diğer destek unsurları da geçerli olacaktır.

Teşvik belgesinde öngörülen destek unsurlarının öngörülen esas ve usuller çerçevesinde ilgili kurum ve kuruluşlar ile bakanlar tarafından uygulanması zorunludur.

Teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizatın ithaline ilişkin işlemler gümrük mevzuatı çerçevesinde ilgili gümrük idaresi tarafından yerine getirilir. Uygulamaya ilişkin usuller, Hazine ve Gümrük Müsteşarlığı tarafından müştereken belirlenir. Yatırımlarda devlet yardımları hakkındaki 2006/3 sayılı tebliğin uygulanmasından doğan uyuşmazlıklar Gümrük Müsteşarlığı tarafından Hazine Müsteşarlığı'na iletilir ve müsteşarlığın görüşü doğrultusunda işlem yapılır.

Teşvik belgeleri kapsamındaki makine ve teçhizatın ithalatının yatırım süresi içersinde sonuçlandırılamaması durumunda, yatırım süresi içersinde kambiyo mevzuatında yer alan ödeme şekillerinden herhangi biri ile ithalat işlemlerine başlanılmış veya bedeli kısmen veya tamamen ödenmiş yatırım mallarının ithaline, yatırım süresi bitiş tarihini izleyen dört ay içerisinde doğrudan gümrük idaresi tarafından izin verilir.

Diğer yandan teşvik belgesi almak üzere müracaat edilmiş ve fakat teşvik belgesine bağlanmamış yatırımlara ilişkin makine ve teçhizatın ithaline Hazine Müsteşarlığının görüşüne istinaden Gümrük Müsteşarlığı'nca gümrük vergisi ve katma değer vergisinin toplam tutarı kadar teminatın alınması suretiyle müsaade edilebilmektedir.

Teminatla ithalatta, bir defada verilecek teminat süresi azami altı aydır. Teminat süresi içinde kesin ithalat için gerekli işlemler tamamlanmamış ise süre uzatımı için Gümrük Müsteşarlığı'na başvurulur. Teminatın başlangıç tarihi, eşyanın serbest dolaşıma giriş tarihidir. Yatırımcının, teminatın çözümü için teminat süresi içinde teşvik belgesi ve eki ithal makine ve teçhizat listesi ile birlikte Gümrük Müsteşarlığı'na başvurulması gerekmektedir.

Katma değer vergisi uygulaması açısından teşvik belgesine haiz yatırımcılara teşvik belgesi kapsamında yapılacak makine ve teçhizat ithal ve yer teslimleri katma değer vergisinden istisnadır. Bu bağlamda teşvik belgesinin veya teşvik belgesi kapsamı makine ve teçhizatın devir işlerinde de uygulanır.

Ayrıca teşvik belgesi kapsamında yapılacak aşağıdaki yatırımlar için bütçe kaynaklarından karşılanmak üzere faiz desteği öngörülmüş bulunmaktadır.

Buna göre;

. Kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlar,

. KOBİ'lerin yapacağı yatırımlar,

. AR-GE yatırımları,

. Çevre yatırımları,

KOBİ'lerin faiz desteği ile ilgili başvurularında yeminli mali müşavir tarafından da onaylanmış tabloların Hazine Müsteşarlığı'na ibraz edilmesi gerekmektedir.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında'ki 2006/3 sayılı tebliğ ile belirlendiği üzere bankalardan,

. Kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlar, KOBİ'lerin yapacağı yatırımlar, AR-GE ve çevre konularında yapılacak yatırımların gerçekleştirilmesi için kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredileri ile ilgili olarak, ilk 4 yıl için uygulanmak kaydıyla,

* AR-GE konusunda yapılacak yatırımların gerçekleştirilmesi için Hazine Müsteşarlığı'nca uygun görülen yatırım dönemini müteakip azami bir yıllık sürede gerekli olan işletme malzemelerinin teminine yönelik olarak kullanılacak en az altı ay ve en çok on iki ay vadeli işletme kredileri ile ilgili olarak,

her bir itfa planında belirtilen ödenecek faizin veya kâr payının, Yeni Türk Lirası cinsi kredilerde 5 puanı, döviz kredilerinde ise 2 puanı bütçeden karşılanabilecektir.

Yatırım kredisi için uygulanacak faiz desteği tutarı proje bazında azami,

. AR-GE ve çevre yatırımları için 300 bin YTL,

. KOBİ'lerin yapacağı yatırımlar için 200 bin YTL,

. Kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlar için bir milyon YTL,

olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

AR-GE yatırımlarına yönelik işletme kredisi için uygulanacak faiz desteği tutarı ise 100 bin YTL'yi geçemeyecektir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst