Teröristle müzakere bin pişman ediyor

TAHiN

Kayıtlı Üye
Dün militanlarını sınır dışına çekmeye başlaması gereken PKK, çekilme işlemi başlamadan yeni yeni şartlar koşarken dünyada yaşanan diğer örnekler teröristlerle müzakere eden devletlerin bin pişman olduğunu gösteriyor

ORHAN DEDE / ANALİZ
Terörle müzakare kapsamında attığı tartışmalı adımlarla sözde çözüm sürecini ısrarla devam ettiren hükümet, ateşle oynuyor. Dün militanlarını sınır dışına çekmeye başlaması gereken terör örgütü PKK, çekilme işlemi başlamadan yine şartlar ortaya koşmuştu. Devletin karakol ve baraj inşaatlarını provokotif olarak tanımlatan terör örgütü bu çalışmaların derhal durdurulmasını istemiş ve ayrıca insansız hava araçlarının (İHA) yaptığı keşif uçuşlarının da çekilmeyi geciktirip çatışmaya zemin hazırladığını belirtmişti. Devletin inşa ettiği barajları bile çatışmaya sebep olarak gören terör örgütüyle müzakere masasına oturmuş olan hükümet, Türkiye’yi çok tehlikeli durumlara sokacak gibi görünüyor. Silah bırakmadan ve hatta gelinen noktayı PKK’nın başarısı olarak gören terör örgütü yandaşlarının çekilme sırasında bile Türkiye’ye şart üstüne şart sunmaları, gelecekteki taleplerinden biri ya da birkaçını elde edemedikleri takdirde yeniden teröre başvuracaklarını adeta ispatlıyor.
Bugüne kadar terörle mücadele eden ülkelerdeki aklı başında hiçbir hükümet, Türkiye’de hükümetin yaptığını yapmadı. Bu ülkelerden biri İngiltere. İngiltere, İrlanda sorunu yüzünden terör olaylarıyla 1970’lerde tanıştı. İngiltere hükümeti silahlı terör gruplarıyla ve onların liderleriyle asla müzakere masasına oturmadı. İngiltere’nin etkili mücadelesiyle IRA, İngiliz ordusuyla başedemeyeceğini anladı. İrlanda ile İngiltere arasında yaşanan çatışmalar ve anlaşmazlık 20 yıl süren zorlu müzakerelerden sonra 2005’te sona erdi.

İspanya ETA’yı dize getirdi
Terörle 40 yıldan fazla mücadele eden ülkelerden biri de İspanya. ETA terör örgütü İspanya’nın Bask bölgesinde yaklaşık 40 yıl boyunca sayısız bombalı eylem ve suikast düzenledi. İspanya’da hükümet, 12 0cak 1988 tarihinde, ETA’nın siyasi uzantısı olan Herri Batasuna hariç Bask bölgesini temsil eden diğer bütün siyasi partilerin katılımıyla bir anlaşma imzalanmıştır. Anlaşmanın
en önemli boyutu siyasal talepleri şiddetle dile getiren örgütlere asla taviz verilmeyeceği yönünde oluşan konsensüstür. Bu sürecin sonunda Bask halkının ETA’ya olan desteği tamamen yok olmuştur. Türkiye’nin PKK terör örgütüyle günümüzde yaptığı gibi İspanya devletini müzakare masasına oturmak zorunda bırakmaya çalışan ETA, 40 yıl sonra demokratik süreci harekete geçirmek için terörist eylemleri tamamen durdurması gerektiğini gördü ve terörist eylemlerini durdurma kararı aldı.

Sri Lanka pişman oldu
Terörle 27 yıl boyunca mücadele eden ve yaklaşık 75 bin vatandaşını bu teröre kurban veren ülkelerden Sri Lanka, Tamil Kaplanları örgütünü diplomasi ve ekonomik baskılarla desteklenen askeri yöntemler sonucu silah bırakmaya mecbur bıraktı. Sri Lanka hükümeti Türkiye’de hükümetin yaptığı yanlışın benzerini yaptı ve teröristlerle barış görüşmeleri yaptı. Barış görüşmeleri süreci teröristlerin koştukları kabul edilemez şartlar sonucu başarısızlıkla sonuçlanınca 2004’te Sri Lanka hükümeti “kapsamlı askeri harekat” kararını uygulamaya koydu. Giderek dar alana kıstırılan örgüt liderlerinin öldürülmesi sonucu teröristler 2009’da silah bıraktı.
İngiltere, İspanya, Sri Lanka ve dünyada yaşanan diğer örnekler, terör örgütleri koşulsuz silah bırakmadan ve örgüt kendini tasfiye ettiğini açıklamadan önce devletlerin terör örgütleriyle müzakere masasına oturmadığını, müzakereye başladılarsa bile pişman olduklarını göstermektedir. Türkiye’nin giriştiği terörle müzakere süreciyle birlikte terör örgütünün zafer kazanmış edasıyla propaganda yapması sonucun tehlikeleri konusunda ipuçları veriyor.

Yeni Mesaj
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst