Ten renginiz, hangi hastalıkların habercisi?
Pek çok hastalık renklerle kendini ele veriyor! Kendinizi yorgun, bitkin ve halsiz hissediyorsanız hemen bir aynaya bakın, yüzünüz sararmışsa bu durum karaciğerinizde sorun olduğunu gösterebilir.
İnsan vücudunda görülen bazı renk değişimlerinin önemli hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çeken İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, hangi rengin, hangi hastalıkların habercisi olduğunu anlatıyor.
Vücudunuzda beyaz lekeler mi var?
Albinizim
Normalde derinin rengini veren farklı miktarlardaki melanin pigmentinin; genetik olarak doğumdan itibaren olmamasıyla gelişir. Kişinin ten rengiyle birlikte saçları, kaşları ve kirpikleri de beyazdır.
Piebaldizim
Doğumsal olarak bedendeki bazı bölgelerde melanin pigmenti yokluğudur. Çeşitli büyüklüklerde ve bedenin farklı yerlerinde beyaz lekelerle kendini gösteren bir hastalıktır.
Vitiligo
Vücutta doğuştan var olan melanin pigmenti, çeşitli nedenlerle daha sonra bölgesel olarak kaybolursa bu hastalığa vitiligo adı verilir.
Eritem
Aşırı sıcakta, fazla egzersiz sırasında, güneş yanığı ve ateş yükselmesi sonucu gelişen döküntülü ve iltihabi deri hastalıklarında, deri rengi kırmızı olur.
Flushing
Belli bir bölgede olan aşırı kırmızılık halidir. Yüzde ve ensede geçici süreyle ya da sürekli görülebilir. Alkol alımı sonrası, bazı ilaçların yan etkisi olarak, cilt altı yağ dokusunun ince olduğu kişilerde, heyecan halleri sırasında cildin rengi kızarır.
Addison hastalığı
Böbrek üstü bezlerinin hastalığı olan Addison'da; cilt rengi kahverengi ya da koyu kahverengi halini alır. Böbrek yetmezliğinde de deri toprak rengine benzer bir tondadır.
Hemokromatozis
Aşırı demir ve melanin pigmentinin sebep olduğu, deriye metalik bir görünüm veren grimsi-bronz rengin görüldüğü bir hastalıktır.