TEMERKÜZ HAREKETLERİ nedir ?

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye
TEMERKÜZ HAREKETLERİ nedir ?
Değişik türleri vardır.
Sanayiin veya ticaretin belirli bölgelerde toplanması ve yoğunluk arzetmesi, coğrafi temerküzdür.

Bir malı veya mal grubunu üreten firma sayısı azalırken, o iş kolunda firma hacminin büyümesi, yatay temerküzdür.

Biri öbürünün devamı mahiyetinde olan ve birbirini tamamlayan üretim kademelerindeki faaliyetin bir firma elinde toplanması, dikine temerküzdür.

Faaliyet konuları birbirinden ayrı Şirket lerin aynı holding kontrolü altında toplanması, sermaye temerküzüdür.

Ayrı firmaların aralarında anlaşarak kartel kurmaları, arz temerküzüdür.

Firmaların üretim sorunlarında birbirlerine yardımcı olmaları, teknik temerküzdür.

Karteller, tröstler, merger denilen birleşmeler veya ortaklıkların birbirlerine ait hisse senetlerinden karşılıklı portföy vücude getirmeleri gibi çok değişik formüller altında gerçekleştirilen temerküz örneklerine rastlanabilir.

Temerküz derecesini ölçmek üzere kullanılan birçok indeksler vardır. Bu indeksler en büyük 2, 10, 50 veya 100 firmanın bir iş kolundaki üretimlerine göre tertiplenebilir. Satış hasılâtı, temerküz derecesinin hesaplanmasına esas tutulabilir. Firmaların istihdam hacimleri kriter olarak alınabilir. Üretim birimlerinin büyüklüğü ölçü kabul edilebilir. Yahut bölgelerdeki sanayi tesislerinin sayısı, durağan varlıklarının tutarı ve çalıştırdıkları işçi adedi temerküz indekslerine konu teşkil edebilir. Temerküz indekslerinin müşterek özellikleri, hepsinin deskriptif karakterde olmalarıdır.

Almancası : Konzentration.

Fransızcası : concentration.

İngilizcesi : concentration.

(Bk; coğrafî temerküz, dikine temerküz, yatay temerküz, holdingler, karteller, tröstler, konsorsiyum, bankacılıkta temerküz).

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri