Teknelerde Yedekleme

Asi Ruh

Kayıtlı Üye
Teknelerde Yedekleme - Teknelerde Yedekleme Nedir



Bir teknenin diğer bir tekneyi iterek çekerek veya bordosuna bağlayarak bir bölgeden diğer bir yara götürmesine yedekleme denir.Üç çeşit yedekleme mevcuttur.

1-İTEREK : Öndeki tekne arkadaki tekne tarafından itilerek sevk edilir.Öndeki tekne dümenini kontrol altında tutmalıdır.Çok geçerli bir yöntem değildir.

rtknts9copyqb4.jpg


2-ÇEKEREK : En çok kullanılan yedekleme biçimidir.Çekme mesafesine dikkat etmeliyiz

r2tknak4copyql4.jpg


3-BORDOLAYARAK : Bu da sık kullanılan bir yedekleme biçimidir.Özellikle dar alanlarda kullanılır.

cekilencekenrc0copyur6.jpg


YEDEKLEME İLE İLGİLİ DONANIMLAR

Yedek bulundurulacak teknelerde bulunması gereken donanımlar şunlardır :
Yedek Halatı ( Tel ve naylondan üretilir )
Yedekleme sapanı
Zincir ve kilitler
Yedekleme babaları ve kancaları

YEDEK ÇEKERKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Yedek halatı sağlam çekilecek tekneye uygun kalınlıkta ve yeterince uzun olmalıdır.
Çeken ve çekilen teknelerin çeki halatı bağlanacağı babaları sağlam olmalıdır.
Halatlar her iki tekneye bağlandıktan sonra çeken tekne önce yolla halatı germeli daha sonra ağır ağır hareket ederek hava ve dalga durumuna göre hız almalıdır.
Karaman vurmasını önlemek için çeki halatının ortasına zincir demir gibi ağırlık takılmasına dikkat etmeliyiz.
Dalgalı ve aşırı rüzgarlı havalarda çeki halatını almak veya atmak için tekneler birbirlerine yaklaşırken meafelerini çok iyi kontrol etmelidirler.Şayet varsa halat fırlatma topu kullanılmalıdır.
Yedekleme işlemi sert ve dalgalı havalarda olacaksa yedek halatının uzunluğu her iki tekneyi de dalganın tepesinde tutacak ölçülerde olmalıdır.
Yedekleme şayet gündüz yapılıyorsa gündüz " Yedekleme Alametleri " gece yapılıyorsa seyir fenerlerine ilaveten yedekleme fenerleri yakılır.
Yedekleme halatı kancalara takılacaksa kancaların çalışır olması gerekir.
Her ihtimali göz önüne alarak halatın veya bağlı bulunduğu yerin kopabileceğini düşünerek o bölgeden uzak durmalıyız.

KARAMAN VURMAK

Yedekleme halatının çekme esnasında herhangi bir nedenle gevşek pozisyonda iken birden gerilip kopmasıdır.İşte bu kopmayı önlemek için halatın ortasına ağırlık bağlanır.Bu ağırlık sayesinde gevşek olan halat aniden gerilmez ve kopma olasılığı çok azalır
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
bypuff
Geri
Üst