Tatar Ramazan'a tazminat davası açıldı!

Deniz kızı

Bayan Üye
98814_2.jpg

Yeşilçam döneminin ünlü senaristi Safa Önal, “Tatar Ramazan” adlı dizinin kendisinden izin alınmadan yayınlandığı iddiasıyla 50 bin liralık tazminat davası açtı.

İşte nedeni

Dila Hanım, Tatar Ramazan, Vesikalı Yarim gibi filmlerin senaristi, yönetmen Safa Önal, özel bir televizyonda yayınlanan “Tatar Ramazan” adlı dizinin kendisinden izin alınmadan ve telif ücreti ödenmeden yayınlandığı iddiasıyla 50 bin liralık tazminat davası açtı.

Önal, “Benim adım Tatar Ramazan. Ben bu oyunu bozarım’ gibi birçok sahne ve diyaloglar benim yazdığım senaryodan alındı” diyerek dava açtı.

Safa Önal’ın avukatı Özgür Şahin’in İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne sunduğu dilekçede, şu iddialar yer aldı:

Ben bu oyunu bozarım

Kerim Korcan’a ait ‘Tatar Ramazan’ isimli öykü, 1990’da senaryolaştırıldı. Safa Önal’ın senaryosuyla Tatar Ramazan ve Tatar Ramazan Sürgünde isimli iki sinema filmi çekildi. Dizide, Safa Önal’ın senaryosunda yer alan diyaloglar ve karakterler, dizide aynen kullanıldı.

Bu repliklerden en önemlisi ise, “Benim adım Tatar Ramazan. Ben bu oyunu bozarım’ sözleriydi.

Dizide, Önal’ın senaryosunda sıtma hastası olan Keskili Bekir yerine, verem hastası olan Ahmet karakteri kullanıldı. Tatar Ramazan’ın sözlüsü Zeynep’in ismi, bu dizide değiştirilerek ‘Süreyya’ oldu.

Önal’ın senaryosunda hapishanede geçen olaylar ve radyodan haber dinleme sahnesi de dizide aynen yer aldı.

Keşke bir arasalardı

Yönetmen-senarist Safa Önal, 60 yılını sinemaya adadığını belirterek şunları söyledi:

“Asıl eser sahibiyle aynı haklara sahip olduğum için benden de izin almak zorundalar. Ama yaşıma başıma rağmen bir defa arama zahmetinde bulunmadılar. Bir kenarda kalmış kitaptan iki tane kocaman film yapıyoruz. Antalya’da birinci oluyor. Diyalogları ağızdan ağıza geziyor. Sonra da yaşadığınız duruma bakın.”

Dizi, 3. bölümü de geride bıraktı

Tatar Ramazan dizisi atv ekranlarında henüz yeni başlamasına rağmen kısa bir sürede izleyici kitlesine sahip oldu. Tatar Ramazan en son bölüm 10 Mayıs 2013 günü 3. bölüm ile ekranlarda oldu. Son bölümde hapishanede bir isyan başladı ve bu isyanın sebebi ise tatar ramazanı hücreden dışarı çıkartmaktı.

Hapishanede görevli Jandarma askerleri ve Gardiyanlar tarafından bu isyan çok sert bir şekilde bastırıldı. Mahkumlar aşırı derecede darp edilerek bu isyan sona erdi.

Fakat artık Tatar Ramazan yalnız değildi, arkasında bir çok kişi vardı. Ramazan sonunda hücreden çıkmayı başardı. Çavuş hamamda sefa keyif yaparken kapıların birden bire açılıp karşısında Tatar Ramazan'ı görünce çok şaşırdı..

Süreyya, Ramazan'a geldi

Hapishaneye gelen Süreyya, Ramazan'a olan aşkını tekrar hatırlatmak istiyordu. Süreyya'nın hislerine karşılık vermeyen Ramazan'ın çok önemli gerekçeleri vardı. Süreyya evli bir kadındı kendisi ise bir mahkum, her an ölüm tehlikesi yaşayan, geleceği olmayan bir mahkumdu.

Diziler.com

bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri