Tarih Sahnesinden Silinen Uygarlıklar

meridyen2

Kayıtlı Üye
Tarih Sahnesinden Silinen Uygarlıklar

tarih_sahnesinden_silinen_uygarliklar_tr.jpg


Kuran'ın oldukça büyük bir bölümünü oluşturan geçmiş kavimlerin haberleri de kuşkusuz üzerinde düşünülmesi gereken konulardan biridir. Bu kavimlerin büyük bölümü kendilerine gönderilen peygamberleri yalanlamış hatta onlara düşmanlık göstermişlerdir. Bu taşkınlıklarından dolayı da Allah'ın azabıyla karşılaşmışlar ve yeryüzünden silinmişlerdir.



Allah Kuran'da bu helak olaylarının sonraki insanlara da birer ibret olması gerektiğini bildirir. Örneğin Allah'a isyan eden bir grup Yahudiye verilen bir ceza anlatıldıktan sonra "Bunu hem çağdaşlarına hem sonra gelecek olanlara 'ibret verici bir ceza' takva sahipleri için de bir öğüt kıldık" (Bakara Suresi 66) denmektedir.



İşte bu nedenle bu yazıda Allah'a isyan ettikleri için helak edilmiş bazı eski toplumları inceleyeceğiz.



Kuran'da anlatılan helak olaylarının hemen hepsi ise çağımızda yapılan arşiv araştırmaları ve arkeolojik bulgular sayesinde "görülecek" ve "bilinip-tanınacak" hale gelmiştir. Bu dosyamızda Kuran'daki helak olaylarının izlerini inceleyeceğiz. Aynı zamanda arkeolojik bulguların Kuran ayetlerini tasdik ettiğine şahit olacağız.



İrem Şehri Hakkındaki Arkeolojik Bulgular



1990'lı yılların başında dünyanın tanınmış gazeteleri çok önemli bir arkeolojik bulguyu "Muhteşem Arap Şehri Bulundu" "Efsanevi Arap Şehri Bulundu" "Kumların Atlantisi Ubar" başlıklarıyla verdiler. Bu arkeolojik bulguyu daha ilgi çekici hale getiren ise isminin Kuran'da anılıyor olmasıydı. O güne kadar Kuran'da bahsi geçen Ad kavminin bir efsane olduğunu veya hiçbir zaman bulunamayacağını düşünen birçok kişi bu yeni bulgu karşısında hayrete düştü.



Kuran'da sözü edilen bu şehri bulan kişi amatör bir arkeolog olan Nicholas Clapp idi. Bir Arap uzmanı ve belgesel yapımcısı olan Clapp Arap tarihi üzerine yaptığı araştırmalar sırasında çok ilginç bir kitaba rastlamıştı. Bu 1932 yılında İngiliz araştırmacı Bertram Thomas tarafından yazılmış olan Arabia Felix idi. Arabia Felix Romalıların Arap Yarımadası'nın güneyinde bulunan ve günümüzdeki Yemen ve Umman'ı kapsayan bölgeye verdikleri isimdi. Bu bölgeye Yunanlılar "Eudaimon Arabia" Ortaçağ'daki Arap bilginleri ise "Al-Yaman as-Saida" ismini veriyorlardı.



Bu isimlerin tümü "Şanslı Araplar" anlamına geliyordu. Çünkü eski zamanlarda bu bölgede yaşayan insanlar o devrin en şanslı kavimleri olarak biliniyordu. Peki böylesine bir yakıştırmanın sebebi neydi acaba?



Bunun sebebi bu bölgenin stratejik konumuydu. Bölge Hindistan ve Kuzey Arabistan arasında yapılmakta olan baharat ticaretinin merkezi durumundaydı. Ayrıca bölgede yaşayan kavimler "frankicense" isminde nadir bulunan bir bitkinin üretimini yapıyor ve bunu pazarlıyorlardı. Eski toplumlar tarafından oldukça rağbet gören bu bitki çeşitli dinsel ayinlerde tütsü olarak kullanılıyordu. Bu bitki o zamanlar neredeyse altın kadar değerliydi.



Kitabında bütün bunlardan bahseden İngiliz araştırmacı Thomas sözünü ettiği bu "şanslı" kavimleri uzun uzun tarif ediyor ve bunlardan bir tanesinin kurmuş olduğu bir şehrin izini bulduğunu iddia ediyordu. Bu Bedeviler'in "Ubar" ismini taktıkları şehirdi. Bölgeye yaptığı araştırma gezilerinden bir tanesinde çölde yaşayan Bedeviler kendisine eski bir patika yolu göstermişler ve bu patikanın Ubar isimli çok eski bir şehre ait olduğunu anlatmışlardı. Konuyla çok ilgilenen Thomas bu araştırmalarını tamamlayamadan ölmüştü.



İngiliz araştırmacı Thomas'ın yazdıklarını inceleyen Clapp de kitapta bahsedilen bu kayıp şehrin varlığına inanmıştı. Çok vakit kaybetmeden araştırmalarına başladı.



Clapp Ubar'ın varlığını kanıtlamak için iki ayrı yola başvurdu. Önce Bedeviler tarafından var olduğu söylenen patika izlerini buldu. NASA'ya başvurarak bu bölgenin resimlerinin uydu aracılığıyla çekilmesini istedi. Uzun bir uğraşıdan sonra yetkilileri bu bölgenin resimlerinin çekilmesi için ikna etmeyi başardı.



Nasa'dan Alınan Fotoğraflar



Clapp daha sonra California'da Huntington Kütüphanesi'nde bulunan eski yazıtları ve haritaları incelemeye başladı. Amacı bölgenin bir haritasını bulmaktı. Kısa bir araştırmadan sonra buldu da. Mısır-Yunan coğrafyacısı Batlamyus tarafından MS 200 yılında çizilmiş bir haritaydı bulduğu. Haritada bölgede bulunan eski bir şehrin yeri ve bu şehre doğru giden yolların çizimi gösterilmişti.



Bu sırada NASA'dan resimlerin çekilmiş olduğu haberi de geldi. Resimlerde yerden çıplak gözle görülmesi mümkün olmayan ancak havadan bir bütün halinde görülebilen bazı yol izleri ortaya çıkmıştı. Bu resimleri elindeki eski haritalarla karşılaştıran Clapp sonunda beklediği sonuca vardı. Hem eski haritada belirtilen yollar hem de uydudan çekilen resimlerde görülen yollar birbirleriyle kesişiyorlardı. Bu yolların bitiş noktası ise eskiden bir şehir olduğu anlaşılan geniş bir alandı.



Sonunda Bedevilerin sözlü olarak anlattıkları hikayelerin konusu olan efsanevi şehrin yeri bulunabilmişti. Kısa süre sonra kazılara başlandı ve kumların içinden eski bir şehrin kalıntıları çıkmaya başladı. Bu nedenle de bu kayıp şehir "Kumların Atlantisi Ubar" olarak tanımlandı.



Peki bu eski şehrin Kuran'da bahsedilen Ad kavminin şehri olduğunu kanıtlayan şey neydi?



Yıkıntıların ilk olarak ortaya çıkarıldığı andan itibaren bu yıkık şehrin Kuran'da bahsedilen Ad kavmi ve İrem'in sütunları olduğu anlaşılmıştı. Zira kazılarda ortaya çıkartılan yapılar arasında Kuran'da varlığına dikkat çekilen uzun sütunlar yer alıyordu. Kazıyı yürüten araştırma ekibinden Dr. Zarins de bu şehri diğer arkeolojik bulgulardan ayıran şeyin yüksek sütunlar olduğunu ve dolayısıyla bu şehrin Kuran'da bahsi geçen Ad kavminin kenti İrem olduğunu söylüyordu. Kuran'da İrem'den şöyle söz ediliyordu:



"Rabbinin Ad (kavmin)e ne yaptığını görmedin mi? 'Yüksek sütunlar' sahibi İrem'e? Ki şehirler içinde onun bir benzeri yaratılmış değildi." (Fecr Suresi 6-8)



Semud Kavmi Hakkındaki Arkeolojik Bulgular



Günümüzde Semud kavmi Kuran'da bahsi geçen kavimler içinde hakkında en fazla bilgiye sahip olunanlardan bir tanesidir. Tarih kaynakları da Semud isimli bir kavmin yaşadığına dair deliller sunmaktadır.



Kuran'da bahsi geçen Hicr halkı ve Semud kavminin aslında aynı kavim oldukları tahmin edilmektedir; zira Semud kavminin bir başka ismi de Ashab-ı Hicr'dir. Bu durumda "Semud" kelimesi bir halkın ismi Hicr şehri ise bu halkın kurduğu şehirlerden biri olabilir. Nitekim Yunan coğrafyacı Pliny'nin tarifleri de bu yöndedir. Pliny Semud kavminin oturmakta olduğu yerlerin Domatha ve Hegra olduğunu yazmıştır ki buralar günümüzdeki Hicr kentidir.



Semud kavminden bahseden bilinen en eski kaynak Babil Kralı II. Sargon'un bu kavme karşı kazandığı zaferleri anlatan Babil devlet kayıtlarıdır. (MÖ 8. yüzyıl) Sargon Kuzey Arabistan'da yaptığı bir savaş sonunda onları yenmiştir. Yunanlılar da bu kavimden bahsetmekte ve Aristo Batlamyus ve Pliny'nin yazılarında isimleri "Thamudaei" yani "Semudlar" olarak anılmaktadır. Peygamberimizden önce yaklaşık MS 400-600 yılları arasında ise izleri tamamen silinmiştir.



Kuran'da Ad ve Semud kavimlerinin isimleri daima birlikte anılır. Dahası Allah ayetlerde Semud kavmine Ad kavminin helakından ders almalarını öğütlemektedir. Bu ise Semud kavminin Ad kavmi hakkında detaylı bir bilgi sahibi olduğunu gösterir.



Ayetlerden anlaşıldığına göre Ad kavmi ve Semud kavmi arasında bir ilişki vardır hatta belki de Ad kavmi Semud kavminin tarihinin ve kültürünün bir parçasıdır. Hz. Salih Semud kavmine Ad kavminin örneğini hatırlamalarını ve bundan ders almalarını emretmektedir.



Ad kavmine de kendilerinden önce yaşamış olan Nuh kavminin örnekleri gösterilmiştir. Ad kavminin Semud kavmi için tarihsel bir önemi olması gibi Nuh kavminin de Ad kavmi için tarihsel bir önemi vardır. Bu kavimler birbirlerinden haberdardırlar ve belki de aynı soydan gelmektedirler.



Oysa Ad kavmi ve Semud kavimlerinin yaşadıkları yerler birbirlerinden coğrafi olarak uzak bir konumdadır. Bu iki kavim arasında görünüşte herhangi bir bağlantı yoktur; öyleyse ayette Semud kavmine hangi sebepten dolayı Ad kavmini hatırlamaları söylenmektedir?



Cevap biraz araştırıldığında ortaya çıkar. Ad ve Semud kavimleri arasındaki coğrafi uzaklık aldatıcıdır. Semud kavmi Ad kavmini bilmekteydi çünkü bu iki kavim büyük bir olasılıkla aynı kökenden geliyorlardı. Ana Britannica Ansiklopedisi'nde "Semudlar" başlığı altında bu kavimden şöyle bahsedilmektedir:



Eski Arabistan'da önem taşıdığı anlaşılan kabile ya da kabileler topluluğu. Güney Arabistan kökenli oldukları ancak içlerinden büyük bir grubun çok eskiden kuzeye göç ederek Aslab Dağı yamaçlarına yerleştiği sanılmaktadır. Hicaz ve Şam arasında yaşayan Semudlar Ashab-ı Hicr olarak bilinir. Son arkeolojik araştırmalarda Arabistan'ın orta kesimlerinde Semudlara ait çok sayıda kaya resim ve yazı ortaya çıkartılmıştır.



Semud medeniyetinin kullandığı bir çeşit alfabenin (buna "Semudik alfabe" ismi verilir) çok benzeri bir alfabeye hem Hicaz'da hem Güney Arabistan'da rastlanmıştır. Bu alfabe ilk defa Orta Yemen'deki bugünkü Semud kasabası yakınlarında bulunmuştur. Bu bölgenin kuzeyinde Rub al-Khali güneyinde Hadramut ve batısında da Sabwah kenti vardır.



Daha önce Ad kavminin Güney Arabistan'da yaşayan bir kavim olduğunu görmüştük. Ad kavminin yaşadığı bölgede özellikle Ad'ın torunları olan Hadramiler'in yaşadıkları bölgenin ve başkentlerinin yakınlarında Semud kavmine ait bulguların elde edilmesi ise son derece önemlidir. Bu durum Kuran'da işaret edilen Ad-Semud kavimlerinin bağlantısını da açıklar.



Kısacası Semud kavmi Allah'ın elçilerine uymamanın karşılığını helak olarak ödemiştir. Yapmakta oldukları yapılar sanat eserleri kendilerini azaptan koruyamamıştır. Semud kavmi daha önceki ve sonraki birçok inkarcı kavim gibi şiddetli bir azapla helak edilmiştir.



Sonsöz



İncelediğimiz bütün kavimler mutlaka doğal sebeplerle gelen afetler neticesinde cezalandırılmışlardır (deprem sel fırtına vs. gibi). Günümüzde aşırı giden ve eski kavimlerin işlediği suçları işleyen toplumlar da bu duruma düşmekten şiddetle sakınmalıdırlar.



Unutulmamalıdır ki Allah dilediği anda dilediği insanı ya da toplumu helak edebilir. Ya da dilediğini dünya hayatı boyunca normal bir şekilde yaşatır ve ahirette azaplandırır. Toplumlarda ne türlü değişiklik olursa olsun teknolojik yönden ulaşılan seviye veya edinilen imkanlar hiçbir önem taşımamaktadır. Bunlar kimseyi Allah'ın azabından kurtarıcı değildir(makale harun yahya)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst