Tarağı kim buldu

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
timthumb.php


Tarağı kim icat etti. Tarağın tarihi, tarih öncesine gider. Eski Mısır’dan başlayarak bütün kültürlerden çok güzel taraklar kalmıştır. Hint Avrupa dillerinde tarağın kökü diş anlamındaki “gombhos” sözcüğtine bağlanır. Sanskritçe “jambha”, Kilise Slavcası “zqbü” ve Yunanca uzun, sivri çivi anlamındaki “gomfos” bu kökten gelmektedir.

Letonca “kemme”, Eski Yüksek Almanca “kamb”, Danca “kam” ve Eski İngilizce “camb”, yeni İngilizce “comb” tarak demektir, ancak iddiaya göre bütün dünyanın tersine Britanya adalarına tarak dışarıdan, 789 yılındaki Dan istilası sırasında getirilmiş, daha önce hatta Roma döneminde bile burada tarak kullanılmamıştır.

Türkçe tarakkargak’ın kökü ise tarım ve darının da kökü olan “tarımak, taramak”tır.

Hıristiyanlık tarihinde, birçok kilise vitrayında da görüldüğü gibi, tarağın simgesel bir değer taşıdığı anlaşılmaktadır. Abdülmecid kız kardeşi Atiye Sultan ı 1840’da evlendirirken, damat Ahmet Fethi Paşa’ya altın üzerine elmaslı, süslü mine tuğralı ve “müzika çalar” sakal tarağı hediye edilmişti.

1960 yılında İsviçre’de ilk elektrikli tarak icat edilene kadar tarağın biçiminde değişiklik olmamıştır. Metal, ahşap, fildişi taraklardan sonra bugün her biçim ve sertlikte plastik türevi taraklar yaygındır. Tarağın dişleri tek değil, çok sıralı olanına fırça denilir. Saça biçim vermek için kullanılan aletlerden biri de saç maşasıdır. Kaşgarlı Mah-mud’un ütü için verdiği “Ol başığ ütti’ örnek cümlesi saçların ütülendiğine tanıklık eder.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst