Tantum 50 mg 20 draje

CaSPeR35

Kayıtlı Üye
FORMÜLÜ
Bir drajede 50 mg benzidamin HCl, şeker ve titan dioksit bulunur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Farmakodinamik özellikleri
Benzidamin HCl, nonsteroid antiinflamatuvar ajanlar (NSAİA) grubuna dahil olmakla birlikte tamamiyle farklı bir kimyasal yapıya, farmakolojik profile ve farmakokinetik özelliklere sahiptir.

Benzidamin HCl cerrahi, travmatik v.s. sebeplerle yumuşak doku zedelenmesi sonucu ortaya çıkan lokal akut (primer) inflamasyonun lokal mekanizmalarını etkileyerek antiinflamatuvar, antiödem ve antiinflamatuvar etkisine bağlı olarak analjezik etki yapar; bu etkileri böbreküstü bezi çıkarılmış hayvanlarda da görülür. Buna karşılık adjuvan artritis örneği sekonder ve otoimmün reaksiyonla ilişkili romatizmal inflamasyonlarda etkisi sınırlıdır; inflamasyona bağlı olmayan ağrılarda etkisizdir.

Benzidamin HCl bu etkilerini, lizozom ve hücre zarlarını stabilize ederek; damar permeabilitesini azaltarak; eritrosit agregasyonunu, lökosit endotel etkileşimini ve serbest oksijen radikallerini engelleyerek yapar. Prostaglandin E sentezini ve mukopolisakkaridlerin koruyucu görevini engellemez.

Farmakokinetik özellikleri
Benzidamin HCl, ağızdan alındıktan bir saat sonra etkili kan seviyesi oluşur ve 4-6 saat devam eder. Diğer NSAİA’lara oranla proteinlere az bağlanması (%15-20) doku seviyesinde biyoyararlılığını artırır. İnflamasyonlu dokuda kan ve normal dokulardan daha yoğun bulunur. Eliminasyon yarı ömrü, 24 saattir; gaita ve idrarla kısmen değişmeden, kısmen metabolit olarak atılır.

ENDİKASYONLARI
Cerrahi-Ortopedi-Travmatoloji: doku zedeleyici ve/veya iltihaplı dokulardaki ameliyatlar, burkulma, çıkık, ezik, tendonit, bursit, yanık v.s.

Odontoloji ve Çene Cerrahisi: diş ve dişeti iltihapları, ameliyatları, plastik cerrahide.

Kulak-Burun-Boğaz: tonsillit, sinüzit ve ameliyatları; burun, kulak ameliyatları.

Üroloji ve Kadın Doğum: iltihapları ve ameliyatları.

KONTRENDİKASYONLARI
Gebelerde ve ilaca daha önce hassasiyet göstermiş olanlarda kullanılmaz.

UYARILAR/ÖNLEMLER
Her ne kadar tavsiye edilen ortalama tedavi süresi 7-15 gün gibi kısa olarak bildirilmiş ve şimdiye kadar böbreklerde bozukluk yaptığına dair literatürde hiçbir bildiri olmamışsa da, uzun süreli kullananlarda kimyasal kan analizleri, böbrek fonksiyon testleri yapılmalı ve bozukluk saptanırsa tedavi derhal kesilmelidir.

Nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar, karaciğer bozukluğu olan kişilerde ancak çok gereklilik arz ettiği zaman verilmeli ve uzun süreli tedavi görenlerde fonksiyon testleri ile kontrol yaptırılmalıdır.

Birlikte alkol kullanılmamalıdır. Hastanın hiperasiditesi varsa tedavi edilmelidir.

GEBELİKTE ve LAKTASYON DÖNEMİNDE KULLANIMI
Gebelerde kullanımı
Gebelik kategorisi, B’dir. Hayvan çalışmaları, gebelik ve embrio-fötal gelişimdeki etkiler yönünden yetersizdir. İnsanlardaki potansiyel risk bilinmemektedir. İlaç, gebelik sırasında çok gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.

Emzirenlerde kullanımı
İlacın süt veren annelerde yapılmış çalışması bulunmadığından kullanımı önerilmez.

YAN ETKİLER/ADVERS ETKİLER
Seyrek ve genellikle hafiftir; en çok görülen yan etkiler bulantı, epigastrik basınç ve yanma hissidir. Daha nadir olarak uykusuzluk, fotosensitif döküntü, baş dönmesi, sersemlik, çarpıntı, görme bozukluğu bildirilmiştir.

NSAİA’ın yan etkileri yaşlı kimselerde daha sık görüldüğünden, bunlarda en düşük etkili doz kullanılmalıdır.

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

İLAÇ ETKİLEŞMELERİ ve DİĞER ETKİLEŞMELER
Şimdiye kadar diğer ilaçlarla olumsuz anlamlı bir etkileşmesi bildirilmemişse de, nonsteroid antiinflamatuvar ajanların hastada mevcut diğer hastalıkların tedavisi için kullanılan diğer ilaçlarla etkileşmesinin o hastalıkların tedavisini etkileyebileceği göz önünde tutulmalıdır.

KULLANIM ŞEKLİ ve DOZU
Ağızdan bir defalık dozu: 0,7-1 mg/kg’dır. Doktor başka şekilde tavsiye etmediği takdirde günde ortalama 3 defa 1 draje tok karnına alınır. Gerekirse gece yatmadan 2 saat önce 1 draje daha alınabilir. Bir defalık en yüksek doz, 2 draje; günlük maksimum doz, 4 drajedir.

Tedavi süresi, ortalama 7-15 gündür.

DOZ AŞIMI ve TEDAVİSİ
Aşırı doz halinde ajitasyon, sıkıntı, halüsinasyon ve klonik konvülsiyon, daha seyrek somnolans ve prostrasyon bildirilmiştir. Antidotu yoktur.

Eliminasyonu süratlendirici semptomatik tedavi uygulanır; konvülsiyon için klorpromazin ve klordiazepoksid etkili bulunmuştur.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst