Taksim Platformu Taksim'i korumak için bir araya geldi

ohlin

Bayan Üye
Taksim Platformu, Taksim'i beton yığınına dönüştürecek ve yayalara kapatacak Taksim Projesi'ni protesto etmek ve proje kapsamında kesilmesi öngörülen anıt ağaçları korumak için Taksim Gezi Parkı'nda bir araya geldi.

Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla oluşturulan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi ile 2 No.lu Koruma Kurulu tarafından onaylanan Taksim Projesi dün Taksim Gezi Parkı’nda mimar, mühendis, şehir plancıları ve birçok yerel derneğin oluşturduğu Taksim Platformu tarafından protesto edildi. Protestoya, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, gazeteci Banu Güven, yazar Murat Belge, sanatçılar Hale Soygazi, Lale Mansur, Nejat Yavaşoğulları, Zeynep Tanbay, Şebnem Dönmez ve Harun Tekin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda platform üyesi katıldı.

Taksim Platformu, projenin ilk adımı olan Taksim Gezi Parkı’ndaki anıt ağaçların kesilmesine karşı durmak için bir araya geldi. Kesilmesi-kaldırılması için üzerlerine kırmızı boyayla çarpı konulmuş tüm ağaçları korumaya alacaklarını belirten Platform, parkın içerisindeki ağaçları temsili olarak koruma altına aldıklarını göstermek için, isimlerini yazdıkları kağıtları ağaçlara yapıştırdı.

Korhan Gümüş: Telafisi imkânsız bir yanlışlık yapılmak üzere
Taksim Platformu üyeleri, ''Daha İyi Bir Proje, Daha İyi Bir Taksim, Daha iyi Bir Gelecek'' yazılı bir pankart açtı. Platform adına açıklama yapan Mimar Korhan Gümüş Taksim Meydanı için planlanan projenin 30 yıl öncesinde de tasarlandığını ancak uzmanlar, sanatçılar ve tasarımcıların girişimiyle kent yönetiminin projenin uygulanmaması için ikna edildiğini belirtti. Fakat bugün telafisi imkansız bir yanlışlık yapılmak üzere olduğunu vurgulayan Gümüş “Sonra tartışmak için çok geç olacak. Niyetimiz bağcıyı dövmek değil. Taksim hepimizin, onu birlikte kazanalım” dedi.

Projenin Gümüşsuyu ve Sıraselviler gibi caddeleri yok edeceğini belirten Gümüş ''Bu proje Taksim'i ruhsuz bir beton çöle çevirecek. Meydanın bağlantılarını tıkaca dönüştürecek. Kentin en güzel caddelerini dalış tüneline dönüştürerek, tarihi ağaçları yok edecek. Tarihi yapıların önünde, daralan kaldırımların önünde devasa istinat duvarları ile uçurumlar oluşacak. Taksim bir otoyol kavşağı haline gelecek'' şeklinde konuştu.

“Bu projeden çok daha başarılı alternatifler var”
Kent yönetimlerinin görevinin halka en iyi alternatifleri sunmak olduğunu ifade eden Gümüş, geçen hafta iki yüze yakın mimarlık tarihçisi, kültür mirası yöneticisi bu alanın bir bütün olarak tescili ve korunması için kapsamlı bir rapor sunduğunu ifade etti: ''Uzmanlar, sanatçılar, plancılar, tasarımcılar bu projeden çok daha başarılı alternatifleri olduğunu söylüyorlar. Geçen hafta iki yüze yakın mimarlık tarihçisi, kültür mirası yöneticisi bu alanın bir bütün olarak tescili ve korunması için kapsamlı bir rapor sundu. Bu proje yapılırsa bir daha geri dönüş olmayacak. Gelin eskisini tekrarlamayalım, kentin merkezini yaratıcı enerjiye açalım, İstanbul'u geleceğe taşıyalım.''

Taksim Projesi'nin ayrıntıları
Taksim Platformu’nun, Taksim Meydanı’nı adeta ulaşılması imkansız hale getirecek ve Taksim’i beton yığınına dönüştürecek projeye karşı, http://www.taksimplatformu.org internet sitesindeki imza kampanyası da devam ediyor.

Yine http://www.taksimplatformu.org internet sitesinde projenin ayrıntılarına yer verildi. Buna göre projenin ayrıntıları şöyle:

“CADDELER TARİHE KARIŞACAK: Bu proje ile 7 ayrı noktada uzunluğu 70-80 metreyi bulan dalış rampaları inşa edilecek. Kenarlarında parapetleri ile birlikte 8-10 metreyi bulan istinat duvarları inşa edilecek. Kaldırımlar yukarıda kalacak ve daralacak, ağaçlar kesilecek. Caddelerde yarıklar açıldığı için kaldırımlardan karşıya geçilemeyecek. Böylece Gümüşsuyu, Sıraselviler, Mete, Cumhuriyet,... caddeleri tarihe karışacak.

MEYDAN İNSANSIZLAŞTIRILACAK: Bu proje ile meydan yok edilecek. Meydana erişim noktaları tıkaça dönüşecek. Meydanın bütün erişim kanalları uçurumlarla tıkanacak. İnsanlar meydana ulaşmak için daralan kaldırımlara sıkışacaklar. Meydan gösteriler, törenler, bayramlar, kültürel faaliyetler için kullanılamayacak. Kullanılırsa can güvenliği tehlikesi yaşanacak. Meydan insansızlaşacak.

GEZİ BETONLAŞTIRILACAK: Gezi'nin içinde kışlanın bir taklidi yapılacak. Gezi'nin içindeki tarihi ağaçlar kesilecek. Bir belge değeri taşıyan düzenleme yok edilecek. Taksim'in kentin en önemli rekreasyon alanı, Açıkhava Tiyatrosu, Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu, v.b. ile bağlantısı kopacak.

TAKSİM YOK EDİLECEK: Meydan'ın çok işlevli ilişkileri yok olacak. Meydana araçlarla gelen insanlar tünellere girecek ve tıpkı çok kollu bir otoyol kavşağında olduğu gibi şehirle bir ilişkileri olmadan tabelaları izleyerek yönlerini bulmaya çalışacaklar. Tünellerden çıktıklarında meydandan uzaklaşmış olacaklar. Meydana geldiklerini dahi fark etmeyecekler. Meydanın altında ve üstünde daha büyük bir trafik karmaşası yaşanacak. Üstteki servis yolları tıkanacak.”
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst