Sütyen

İnci

1907
Prenses
Sutyen, kadınlar tarafından göğüsleri örtmek, desteklemek ve kaldırmakta kullanılan giyecek. Genelde iç çamaşırı sayılmakla beraber özellikle giyenin vücut hatlarını belirlemesi nedeniyle temel bir giyecek olarak da nitelendirilmektedir. 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında geliştirilerek korsenin yerini almıştır. Dünyanın hemen her yerinde üst vücut parçası için en yaygın kullanılan iç çamaşırıdır.

Sutyen günlük aktiviteler sırasında göğüsleri biçimlendirmek ve desteklemek için kullanılır spor sütyeni gibi özel sütyenler egzersiz sırasında fazladan destek saplamak amacı ile tasarlanmıştır. Kimi kullanıcılar sutyen kullanmanın göğüsleri ilerki yaşamda sarkmadan koruyacağına inanmaktadır.

Kadınlar eski zamanlardan beri göğüsleri örtmek, desteklemek ve kaldırmak için çeşitli giyecekler kullanmışlardır. M.Ö. 7. yüzyıla ait bazı Minos resimlerinde bazı kadın atletlerin modern sutyen benzeri kıyafetler giydiği görülmektedir.

16. yüzyıl sonrasında varlıklı kadınların iç giyiminde yaygın kıyafet göğüsleri yukarı kaldıran korse olmuştur. 19. yüzyıl sonlarında desinatörler korseyi parçalara ayırarak daha kullanışlı bir hale getirmaeye çalışmışlardır: alt vücut için daraltıcı kuşak tarzı korseler ve üst vücut için göğüsleri omuza asan cihazlar.

1930'lara değin yaygın üretime geçmemesine rağmen modern sütyeni daha fazla andıran giyecekler 20. yüzyıl başlarında ortaya çıkmıştır. Bu dönem sonrasında sutyen korsenin yerini almış ve üretim ve satışı ile milyon dolarlık bir endüstri haline gelmiştir. Zaman içinde sutyen fonksyonellik kadar bir moda unsuru haline de gelmiştir.
 
---> Sütyen

Çoğu insanın nasıl yazıldığından emin olmayan, erkeklerin korkulu rüyası olan sutyenin tarihini hiç merak ettiniz mi? 1891 yılında New York’da doğan Mary Pheps Jacop, hayal gücün çok güçlü olduğu bilinen bir bayandır. Ve yaşadığı dönemde mahkemelere kalçalı ve kilolu kadınların girmesi yasak olduğundan kadınların çoğu korse kullanmaktadır. Sutyenin ortaya çıkmasıda bu olaylara bağlıdır. 1913 yılında Mary hazırlanırken korsesinin belli olduğunu farkeder ve bu durumdan çok rahatsız olur. Bunun üzerine iki ipek mendil ile göğüslerini kapatır ve bunları birer pembe bez ile birbirine bağlar. Bunu bir kaç arkadaşına gösterir ve çok ilgi toplar. Tasarımı ve kullanışlığı tüm kadınları hoşnut eder. Bunun üzerine bir yıl sonra 1914 yılında Amerikan Patent Endüstirisine başvuru yapıp sutyenin patentini alır.

1917 yılında savaş endüstirisi kadınlara korse almayın demeye başlar çünkü korsenin yapımında çok miktarda metal tüketilmektedir. Kadınlar bu çağrıya duyarsız kalmayıp korse almak yerine sutyen almaya başlarlar ve sutyen moda olmaya başlar. Türkiye’ye ise 1964 yılında avrupadaki işciler tarafından getirilmiştir. İthalatı yasak olduğundan kaçak getirip satılmıştır.

Günümüzda artık her kadının kullandığı sutyenin tarihi bu şekildedir basitce. İlk sutyen gögüsleri küçük göstermek için yapılmış olsada şu an kullanım amaçlarını başında olan göğüsleri büyük gösterme amacı vardır. Çoğu kadın sutyenden rahatsızlık duysada bunu artık dile getirmekten bahsetmek bile istemezler. Tarihte feminizm bir ara sutyeni yok etme girişiminde bulunmuş, sutyenler yakılmış fakat sonuç başarısızlık olmuş. Nedeni kullanım amaçlarının farklı ve artık gerekli olmasından kaynaklanmaktadır. Sutyen artık sarkık göğüsleri dikleştirmekte, küçük göğüsleri büyük yapmaktadır.

Bunlarda genel sutyen ölçüleridir:

70 cm. ve altı 70
71-75 cm.arası 75
76-80 cm. arası 80
81-85 cm.arası 85
86-90 cm arası 90
91-95 cm.arası 95
96-100 cm. arası 100
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst