matrock_guzel
Bayan Üye
Hem yüksek enerji kaynağı olması, hem de şeker hastalığı baş*ta olmak üzere bazı hastalıklarda yasak olması sebebiyle şekerin yerini doldurabilecek başka maddeler arandı. Şeker yerine kullanı*labilen ve besin değeri olmayan bu maddelere “sûni(yapay) tatlan*dırıcılar” denilmektedir. Yapay tatlandırıcılar, şeker gibi yağa dö*nüşüp şişmanlığa yol açmazlar. Bu sebeple, sakarin, aspartam, ***-lamat gibi maddeler şeker yerine kullanılır. Bu maddeler, yüksek dozlarla alındığında şüphesiz sağlığa zararlıdır. Bizim burada asıl üzerinde durmak istediğimiz husus, bunların iştah arttırarak uya*rıcı etki yapmalarıdır. Yani yeme konusunda kışkırtıcı ve ayartıcı bir etkiye sahip olmalarıdır. Suni tatlandırıcılar kullanmak yerine şe*kersiz içmek denenmelidir. Şeker ihtiyacımızı da, daha önce de belirttiğimiz gibi, meyve şekerlerinden karşılamayı tercih etmeliyiz.