Stonehenge'in sırrı

-Ediz1912-

Türkiye'nin üç büyükleri; Mustafa,Kemal,ATATÜRK!
Webmaster
Stonehenge'in yaşı belli oldu
Arkeologlar İngiltere'deki gizemli Stonehenge kalıntılarının 2300 yaşında olduğunu tespit etti.
t.gif
20080909191911stonehenge203152.jpg

Gizemleri hala çözülebilmiş değil
Arkeologlar İngiltere'nin Wiltshire bölgesinde Salisbury ovasındaki bu dikey kayalardan oluşan esrarengiz çemberin sırrını hala tam olarak çözebilmiş değil.
Ama yapılan son kazılarda elde edilen bulguların radyokarbon tarihlemesiyle Stonehenge'in ne zaman inşa edildiği konusunda bugüne kadarki en kesin tarih elde edilmiş oldu.
Bu çalışmaya göre, Stonehenge 2300 yaşında. Yani çemberdeki original mavi taşların şimdiye kadar tahmin edildiğinden 300 yıl daha sonra dikildiği anlaşılıyor.
Bu bulgular, Stonehenge'ın sırlarının çözülmesinde yani nasıl ve ne amaçla inşa edildiğinin ortaya çıkarılmasında hayati bir adım olarak görülüyor.
Radyokarbon tarihlemesi, Stonehenge'in içinde sürdürülen arkeolojik kazıya katılan iki uzman Profesör Tim Darvill ile Profesör Geoff Wainwright'ın ortak çalışması.
İki uzman, bulguların Stonehenge'in bir tür sağlık merkezi olduğuna işaret ettiği kanısında.
Şimdiye kadar Stonehenge'in bir tür tapınak ya da yaz ve güz dönümünü bildiren bir tür güneş takvimi işlevi gördüğü yolunda tezler ortaya atılmıştı.
Bölgede yapılan son kazılarda kaydedilen ilerleme, BBC televizyonunun sevilen arkeoloji dizisi Timewatch'da 27 Eylül günü yayınlanacak.
Mavi taşların sırrı
Stonehenge'in sırları yüzlerce yıldır tarihçileri, ve arkeologları büyüleyegeldi.
Kullanılan taşların analizinden elde edilen bulgular, ilk çemberi oluşturan mavi kayaların bölgeye, 240 kilometre mesafedeki, Güney Galler'deki Preseli tepelerinden getirildiğini gösteriyor.
Bu dev kayaların bu kadar uzun bir mesafeden buraya taşınmış olması, uzmanlara göre, bu mavi taşların bazı özel güçlere sahip olduğu inancından kaynaklanıyor olabilir.
Profesör Darvill ve Profesör Wainwright'ın Stonehenge'in ünü uzaklara kadar yayılan ve çok uzaklardan yaralı ve hastaların getirildiği bir tür sağlık merkezi olduğu inancı kısmen bu bulguya dayanıyor.
İki uzman bu yapının, mavi taşlarının sağaltıcı özelliğiyle ünlenmiş bir Neolitik hastane işlevi gördüğünü, çevredeki gömütlerde olağandışı çok sayıda, yaralı ve hasta insan kalıntısı bulunmuş olmasının da bu görüşü desteklediğini söylüyorlar.
Üstelik bulunan insan kalıntılarının hemen hemen yarısının Stonehenge bölgesi halkından olmadığı da dişleri üzerinde yapılan incelemelerden anlaşılmış.
Modern teknoloji
Fakat güvenilik bir radyokarbon tarihleme çalışması yapılmadan bu teorilerin hiçbirini kesin bir şekilde sınamak mümkün olamıyordu.
Bugüne kadar bu taş çemberinin 2600 ila 2400 yaşında olduğu konusunda bir tür uzlaşma belirmişti..
Profesör Darvill ve Wainwright tarihi kesinleştirmek için İngiliz Tarih Mirası Kurumundan Stonehenge'in iki taş çemberi arasında 2,5 metreye 3,5 metrelik bir bölümde kazı izni çıkarmayı başardılar.
Bu kazı sırasında mavi kayaların şu anda toprak altında kalan temellerinden çıkarılan 100 kadar organik maddeden 14'ü Oxford Üniversitesi'ne modern karbon tarihleme analizine gönderildi.
Sonuç, Stonehenge'in ana çemberini oluşturan mavi kayaların 2300 yıl önce dikildiğini ortaya koyuyor.
Bu, yapının nasıl ve ne amaçla inşa edildiğinin belirlenmesi yolunda önemli bir adım.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst