Bu yosun, mavi yeşil algler grubunda olan mikroskobik bir yosun türüdür (3). Tüm dünyada sıcak ve alkali denizlerde rastlanır. Orta Afrika ve Meksika da çok sık rastlanan bir yosun türü olduğu bilinmektedir. Spirulina yosunu doğaya zarar vermeyen, dünya kaynaklarının küçük bir bölümünü kullanarak çevre dostu havuzlarda üretilmektedir.
Spirulina yosunu % 65 oranında proteinin yanında E Vitamini, C Vitamini, B kompleks vitaminleri, çeşitli mineralleri (demir, çinko, mangan, bakır, krom, selenyum) ve klorofilleri içermektedir. Bu değerleri sayesinde oldukça iyi bir protein kaynağıdır. Hatta sırf bu yüzden süper besin adıyla da anılmaktadır. (4,5,6)
Bu yosun türü içerdiği elementler, mineral ve vitaminlerin tümü doğaldır. Bu nedenle vücutta birikmez, toksik özellik göstermemesi bundan kaynaklıdır.
Spirulina yosunu, vejetaryen beslenen kişiler için zengin B12 içeriği ile oldukça faydalı bir bitkidir. B12 vitamini açısından dünyanın en zengin doğal içeriği olduğu savunulmaktadır.
Spirulina yosunu, yaşlı insanlar için tam bir enerji deposudur. Özellikle halsizlikten şikayet eden yaşlılara tavsiye edilir. (7)
Bu bitki kanserden koruma özelliğiyle bilinen beta karoten yönünden oldukça zengindir. Bu alanda birçok sebze ve meyveyi gölgede bırakır.
İçerdiği zengin potasyum sayesinde kas gelişimini ve kas yapısının korunmasını destekler. Aynı zamanda müthiş bir göz dostudur.
Bu bitkinin sindirim hızını arttırdığı bilinmektedir.
Spirulina yosunu, toz şeklinde kullanılmakla birlikte tablet şeklinde de tüketilmektedir. Ayrıca kimi bölgelerde taze olarak salatalara eklenmektedir. Spirulina yosunu, toz şekliyle yosun maskesi yapımında kullanılarak yararlı içeriği sayesinde cilt güzelliği ve bakımında değerlendirilmektedir.