Görünmezadam
Kayıtlı Üye
Sony Ericsson Xperia arc S selefi Xperia arc ile aynı kasada geliyor. Ne boyutlar ne de ağırlık açısından bir fark yok. 125 x 63 x 8.7 mmlik boyutlara ve 117 gr. ağırlığa sahip olan Sony Ericsson Xperia arc S elde rahatlıkla taşınabilen bir cihaz. Adını aldığı içe doğru kavisli yapısı sayesinde baş parmağın dışındaki diğer parmakların üzerine rahatlıkla oturuyor. Renk açısından da Sony Ericsson Xperia arc S ile birlikte seçenekleri arttırmış. Bir önceki modelin gece mavisi ve duman grisi renklerine ek olarak beyaz (apak), parlak siyah ve Sakura Pembesi renk seçenekleri listeye eklenmiş. Bize gelen test cihazı beyaz renkliydi. Beyaz rengin diğer cihazlar gibi Xperia arc Se de yakıştığını ve ona ayrı bir hava kattığını söylemeliyiz.
Sony Ericsson Xperia arc Ste 4.2 inçlik ekran var. Ekranın altında Androide özel ana ekran, geri ve menü tuşları yer alıyor. Ekranın üstünde ise çeşitli sensörler bulumakta. Sony Ericssonun Xperia neoda kameraya yer verirken arcta bunu pas geçmesi biraz şaşırtıcıydı. Arc S gibi güncellemede ön kameranın gelişini bekleyebilirsiniz, ancak Sony Ericsson bu açıdan hayalkırıklığı yaratıyor. Evet, ne yazık ki Sony Ericsson Xperia arc Ste ön kamera yok.
Telefonun solunda üst kısmın hemen bitiminde 3.5 mmlik kulaklık jakı bulunuyor. Sağ tarafa baktığımızda ise yine üst kısma doğru microUSB portu ve onun altında ses kademe tuşlarının varlığını görüyoruz. Alt kısma doğruysa kamera tuşu yer alıyor. Üst tarafa baktığımızda açma/kapama tuşu ve bir kapak arkasına gizlenmiş micro HDMI portunu görüyoruz. Bize gelen test cihazının kutusunda bu port ile uyumlu bir HDMI kablosu da yer alıyordu. Bunu söylemeden geçmeyelim. Telefonun alt kısmında mikrofon ve kayış bağlanmasını sağlayan özel bir delik yer alıyor. Cihaza adını veren arka kısımda ikinci bir mikrofonun varlığı dikkat çekiyor. Ark şeklindeki yapının iki ucunda ise hoparlör, kamera ve flaş yer alıyor.
Cihazın plastik kapağı alt kısma eklenmiş çentik yardımıyla rahatlıkla açılıyor. Kapağı çekerken biraz asılın, merak etmeyin, bir yeri kırmanız söz konusu değil. Kapağı kaldırdığınızda Sony Ericsson Xperia arcin 1500 mAhlik bataryasını göreceksiniz. Bunun üstünde SIM kart ve microSD kart yuvaları görünüyor. SIM veya microSD kart değiştirmek için bataryayı çıkarmanız, yani telefonu kapatmanız gerekiyor.
Sony Ericsson Xperia arc Sin en önemli geliştirmelerinde bir tanesi işlemci tarafında. Cihazda güncellenmiş Qualcomm MSM8255T Snapdragon yongaseti yer alıyor. Bu yongasette 1.4 GHzlik Scorpion işlemci ve Adreno 205 grafik işlemci yer alıyor. Xperia arcta olduğu gibi arc Ste de 1 GBlık dahili bellek var, ancak bunun 320 MBlık bir kısmı kullanıcıya ayrılmış. Bu durumda microSD kartın önemi artıyor. 32 GBye kadar kapasite desteği sunan microSD kart yuvasının içinde 8 GBlık kart yüklü geliyor. 512 MB RAM varlığını korumaya devam ediyor.
Bağlantılara baktığımızda ise Sony Ericsson Xperia arc Ste 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR, GPS, microUSB, USB On-The-Go desteği gibi bileşenlerin varlığını görüyoruz. USB On-The-Go desteği sayesinde Xperia arc Se harici diskleri bağlamak mümkün hâle geliyor. Böylelikle harici medyalardan cihaza doğrudan dosya transferi gerçekleştirmek mümkün oluyor. Bunu da Xperia arc Sin bir artısı olarak sayabiliriz. Xperia arcta yer alan HSDPA mobil genişbant desteği arc Ste geliştirilmiş, iki katına çıkarılmış. Xperia arc S HSDPA 14.4 Mbps ve HSUPA 5.8 Mbps mobil genişbant desteklerini çatısı altında barındırıyor. Xperia arc Ste bunun yanı sıra ivmeölçer, yakınlık sensörü, pusula gibi sensörler yer alıyor.
Sony Ericsson Xperia arc Ste de arctaki gibi 8 megapiksellik, otomatik odaklı ve LED flaşlı kamera yer alıyor. Kameranın kullanımı diğer Xperia cihazlarında da yer alan kamera arayüzüyle sağlanıyor. Cihazın sağında yer alan kamera tuşuna basıp kamera uygulamasını hemen açabilirsiniz. Bu tuş çift basamaklı bir yapıya sahip. Az basarsanız odaklama işi yapıyor, biraz daha sıkı bastığınızda fotoğraf ya da video çekim işlemini gerçekleştiriyor. Bu noktada cihazın ekranına dokunup çekim yapma işlevi daha pratik gibi görünüyor. Dokunarak odaklama, yüz ve gülümseme algılama gibi işlevler de Xperia arcta olduğu gibi Xperia arc Ste de yer alıyor.
Xperia arc ile aydınlık ortamlarda tatmin edici fotoğraflar çekmek mümkün. Ortaya çıkan karelerin keskinliği ve canlılığı iyi seviyede. Cihazın makro performansı da fena sayılmaz. Renkler gerçeğe yakın bir şekilde yakalanıyor. Düşük ışıklı ortamlarda ise gürültünün fazlalığı dikkat çekici. Bu nedenle Sony Ericsson Xperia arc Sin kamerasını gece kullanmak pek istenen sonuç vermeyecektir. Cihazın çeşitli sahne modları otomatik ayarlarla birlikte geliyor. Eğer herhangi bir mod seçmezseniz, yapabileceğiniz manuel ayar seçeneği artıyor. Bu ayarları kullanarak çok daha iyi kareler yakalayabilirsiniz.