Görünmezadam
Kayıtlı Üye
Farklı alanlar üzerine yoğunlaşmış, hem yazılımsal hem de donanımsal materyallerin seçiminde ve işlenişinde tamamen özgür olan üreticilerin ortaya koyduğu birçok cihazın bulunduğu Android platformu, kısıtlamalardan sakınarak, üreticiye her türlü olanağı sağlamaya çalışarak bulunduğu konuma çok hızlı bir şekilde ulaşmıştır. Kısa zamanda birçok üreticinin ilgisini çeken bu platform; günümüzde öyle bir hal aldı ki, envai çeşit cihazın arasından hangisini seçeçeğimize karar veremez olduk.
Sony Ericsson XPERIA Arcın sahip olduğu bazı özellikler;
Dörtlü Bant GSM/GPRS/EDGE desteği
4.2 inç 16 Milyon Renkli, LED Aydınlatmalı LCD, FWVGA (854x480piksel) çözünürlüğe sahip Kapasitif Dokunmatik Ekran ile Sony Mobile BRAVIA Motoru
125 x 63 x 8.7 mm boyutlarında ve 117 gram ağırlığında
Android İşletim Sistemi 2.3.2 Gingerbread
Qualcomm MSM8255 Çipset, 1GHz Scorpion Uygulama İşlemci, Adreno 205 Grafik İşlemci
512MB RAM
8MP Otofokuslu, LED Flaşlı, Konum Etikleme Özellikli Kamera ile Sony Exmor R Sensörü
HD 720p ve @30fps Video Çekimi
Wi-Fi 802.11 b/g/n ve DLNA
A-GPS, RDSli FM Radyoü
320MB Dahili Hafıza, 8GB (Bazı bölgelerde 16GB) microSD kart, 32GBa kadar destekli
İvme Ölçer ve Yakınlık Sensörü
3.5mm Audio Jakı, Bluetooth 2.1
microUSB ve microHDMI portları
Adobe Flash Player 10.2 desteği
1500 mAh Lityum İyon Pili
430 Saat Bekleme Süresi
7 Saat Konuşma Süresi
Sony Ericsson Xperia Arc için kısaca; önceki yıl piyasaya çıkan Xperia X10un güncellenmiş ve tekrar tasarlanmış hali diyebiliriz. Cihazdaki; microHDMI portu, Sony BRAVIA Engine ve Exmor R kamera sensörleri ile Androidin son versiyonuna uyarlanan Timescape Kullanıcı Arayüzü önemli yeniliklerden. Android ile yoluna devam etme kararının ardından geçirdiği bir yılda, cihazlarını güncellemekte oldukça geciken Sony Ericsson, yeni yılda bu soruna çözüm getirebilmek için daha fazla çalışacağını söylüyor. Hatta yaklaşık bir sene önce Android 1.6 Donut versiyonu ile piyasaya sürülen Xperia X10 için bile Android Gingerbread güncellemesi yayınlamaya karar vermişti. Şuan için en güncel versiyonu kullanan Arcın sonraki dönemlerde de güncelliğini koruyabileceğini düşünüyoruz.
Kutu İçeriği
Sony Ericsson Xperia Arc; 8GBlık microSD kart, şarj adaptörü, bağlantı kablosu ve kulaklık ile birlikte geliyor. Fakat microHDMI portuna sahip olmasına rağmen HDMI bağlatı kablosuna kutu içeriğinde yer verilmemiş.
Cihazın satışa çıkmasının ardından, bazı bölgelerden alınan bilgilere göre; 16GB microSD kartı ya da HDMI kablo ile birlikte yollanan Xperia Arclar da olmuş.
Tasarım Dizayn
Sony Ericsson Xperia Arcın tasarım odaklı bir telefon olduğunu söylemiştik. Bu nedenle, piyasada bulunan birçok telefondan çok daha iyi bir dizayna, dış görünüşe sahiptir. 8.7mm inceliğindeki Arc, sadece 117 gram ağırlığında.
Cihazın önünün alt kısmında, Xperia X10dan alışık olduğumuz; Home, Menu ve Back butonları yer alıyor. Üst kısımda ise yakınlık ve ışık sensörleri, yanlarında ise alışık olduğumuz ızgara görünüşü yerine çok daha güzel tasarlanmış bir ahize bulunuyor.
Cihaz üzerindeki butonlar oldukça küçük ve kendini belli etmeyecek şekillerde tasarlanmış. Fakat kamera butonunun çok uçta ve ufak olmasının bazı zorluklara sebep olduğu söyleniyor. Xperia Arcın sol yanında; çok iyi bir şekilde saklanmış 3.5mm Audio Jakı, sağ yanında; microUSB portu, ses butonları ve deklanşör, üst kısımda da; microHDMI portu ve minik Güç/Ekran Kilidi butonu bulunuyor.
Xperia Arcın arka kısmında; 8MPlik Sony Exmor R kamera sensörü ve Led flaş üstte, ikinci mikrofon arka kısmın ortasından ve hoparlör ise en altta yer alıyor.
Cihazın en önemli eksiği; bataryayı çıkarmadan microSD kartın değiştirilemiyor olması. Bunun dışında, 1500 mAhlik Lityum İyon pili; 4.2 inç büyüklüğünde, LED aydınlatmalı LCD ekrana rağmen 470 saate kadar bekleme, yaklaşık 7 saat de konuşma süresince kullanım sağlıyor.
Ekran
Sonynin BRAVIA Mobil Motorunu ihtiva eden Sony Ericsson Xperia Arc; AMOLED ve IPS gibi ekran türlerinden çok daha gerçekçi görüntüleme yapıyor. Buna karşın güç tüketimi de LCD türünde bir ekran kullanılmış olmasına rağmen yüksek değil.
4.2 inç boyutlarında, FWVGA (854 x 480 piksel) çözünürlüğündeki LED aydınlatmalı ekranın kontrast oranı da ortalamanın üstünde. Son olarak ilk prototiplerin ön incelemelerinde otomatik parlaklık ayarlama özelliğinin olmadığı gözlemlenmiş olsa da piyasaya çıkan Xperia Arclarda bu özellik mevcuttur.
Android Gingerbread ve Timescape Kullanıcı Arayüzü
Sony Ericsson, yeni yılda duyurduğu cihazlarda önemli değişikliklere gitti. İlk olarak Androidin son versiyonu olan Gingerbread versiyonuna geçiş yapan telefonlarda, Mediascape arayüzü tarih oldu ve bir digger arayüz olan Timescape, kullanıcı arayüzüne işlendi. Xperia serisinin ilk amiral gemisi olan X10da bazı özellikleri deneyen Sony Ericssonun ikinci amiral gemisi Arcın çok stabil ve uzun ömürlü bir cihaz olacağını söyleyebiliriz.
Kullanıcı arayüzlerinin olmazsa olmazı haline gelmeye başlayan, iki parmağın birbirine yakınlaştırılmasıyla yapılan Pinch Zoom ile genel bakış ekranı, Timescape arayüzünde daha farklı bir amaca sahip. 5 Homescreeniniz üzerindeki tüm Widgetları görüntüleyebildiğiniz bu ekranda, Widgetlar gelişi güzel bir şekilde sıralanmış. Kullanım önceliğinize göre Widgetları düzenleyebiliyorsunuz.
Yeni arayüz ile klasör oluşturmak da çok kolay. Herhangi bir ögenin üzerine ikinci bir öge sürüklediğinizde ya da boş bir alana basılı tutarak açılan pencereden yeni bir klasör oluşturabiliyorsunuz. Klasör içeriğini görüntülemek istediğinizde ise bütün bir pencere yerine, mesaj balonu şeklinde bir görüntüleme şekli seçilmiş.
Yazımızın başında tek çekirdekli bir işlemciye sahip olmasından ötürü Sony Ericsson Xperia Arcı eleştirmiş olsak da, test sonuçlarından da anlayacağınız gibi hiç de hafife alınmayak seviyede stabilitesiyle Xperia Arcın çift çekirdekli cihazlardan geri kalmayacağını görüyoruz.
Günlük kullanımda büyük kolaylık sağlayan kullanıcı arayüzü ve aynı zamanda son çıkan oyunları da herhangi bir zorlukla karşılaşmadan oynayabileceğiniz donanımıyla Xperia Arcın üst seviye cihazlar arasında her alanda isteklerini sırtlayabilecek bir telefon olduğunu söyleyebiliriz.
Müzik Oynatıcı ve FM Radyo
Xperia Arcın üstünlüğünü ortaya koyduğu alanlardan biri olan multimedyadaki başarısın belki de en önemli etkeni harika özelliklere sahip olan müzik oynatıcısıdır. Açıkça söylemek gerekirse; Android işletim sistemi ile gelen müzik oynatıcısı çok az özelliği yapısında bulunduruyor. Haliyle bir müzik oynatma uygulamasına ihtiyaç duyuyorsunuz. Timescape kullanıcı arayüzünde ise durum çok daha iyi. Halen bazı eksiklikleri olasa da stok müzik oynatıcısından daha fazla özelliğe sahip.
Arayüzün en güzel tasarıma sahip bölümlerinden biri olan FM Radyo uygulaması çok kullanışlı ve basit. Bu uygulamaya ek olarak Sony Ericssonun bir hizmeti olan TrackID özelliği de mevcut. Bu özellik sayesinde güncel şarkı sıralamalarına ulaşabilir, radyoda dinlediğiniz şarkıyı satın alabilirsiniz.
Kamera
Sonynin Exmor R kamera sensörüne sahip olan Xperia Arcın resim ve video kalitesinden şüphe etmemek gerekir. Mükemmel resimler çekebileceğiniz 8MP kamerası ve LED flaşı ile dijital kameraları aratmayacaktır. Piyasadaki en kaliteli sensörlerden biri olan Exmor Rın kalitesini aşağıdaki örneklerden gözlemleyebilirsiniz.
Xperia Arc, maalesef yalnızca HD video çekim özelliğine sahip, Full HD çekim imkanımız yok. Buna rağmen kalitenin yine üst düzey ve fps değerlerinin oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Sensör sayesinde resim ve videoların ne kadar gerçekçi olduğunu görebilirsiniz. 720p HD video örneğini aşağıdan izleyebilirsiniz.
Sony Ericsson Xperia Arcın batarya süresini değerlendirecek olursak; tam senkronizasyon ve yarı seviyedeki parlaklık ile rahatlıkla 2 gün idare edebilirsiniz. HTC Desire HDden çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Xperia Arc özellikle; piyasadaki en kaliteli kamerası, başarılı dizaynı, yazılımsal stabilliği, tasarımları ve BRAVIA kalitesini yansıtan 4.2 inçlik gerçekçi ekranı ile sizi büyüleyecek. 4.2 inçlik bir ekranın telefonlar için büyük olduğunu düşünenler için Xperia Arcı denemelerini tavsiye ediyorum. Android tecrübesini en iyi şekilde gözlemleyebileceğiniz yeni arayüzün başarısı ise apaçık ortada.
Cihazın yazılımsal ve donanımsal tasarımına hayran kalmalarına rağmen çift çekirdekli olmayışından dolayı kararsızlık içerisinde olan okuyucularımız olabilir. İçinizi rahatlatmak için şunu söyleyebiliriz; çift çekirdekli bir telefon kadar stabil arayüzü ve ortalama performanslı oyun deneyiminden daha fazlasını beklemiyorsanız Xperia Arcın tek çekirdekli işlemcisi sizin için bir eksiklik olarak görülmemeli. Sonuça çift çekirdekli bir telefon da tek çekirdekli ile aynı şeyleri yapıyor olacak. Birkaç oyunu fazla oynamak için tasarım harikası Arcdan vazgeçmeye değer mi? Karar sizin.
Birçok Android telefonunun ilk garantili satışlarını gerçekleştirdiğimiz Androidtelefonlari.com ile bir başarıya daha imza atıyoruz. Tasarım harikası Sony Ericsson Xperia Arc da mağazamızdaki yerini alıyor. Mayıs ayının ilk haftasında dağıtılmak suretiyle ön siparişli olarak 1310TL fiyat etiketiyle satın alabileceğiniz Arc için taksik seçenekleri de mevcut. Telefonunuzla beraber; uygulama ve oyun paketleri, Root ve Custom ROM yükleme işlemlerini satın alabilirsiniz.