Heulwen
Kayıtlı Üye
Son zamanda öne cıkan10 sorun ve çözümü
İster evinizdeki 10 yıllık bilgisayarı kullanıyor olun, isterseniz de kendi topladığınız oyun canavarını. Tüm bilgisayarlar sorun çıkarabiliyor ve bunları çözmek de günlük işlerimizden birisi. Hemen teknik servise para ödemek yerine, kendi başınıza yapabileceğiniz şeyler var. Biz de teknik servisler ile görüşüp, en sık karşılaştıkları sorunları ve bu sorunları kendi başınıza nasıl çözebileceğinizin yollarını öğrendik.
Her şeyden önce
Çok basit geleceğini biliyoruz ama hiçbir şey yapmadan önce, bilgisayarınızı yeniden başlatın. Teknik servislere gelen aramaların birçoğu, bu çok basit adım sayesinde çözülebiliyor. Yıllardır en çok kullanılan söz, doğruluğunu yine ortaya koyuyor. Bunun dışında, işletim sisteminizin güncel olduğundan da emin olun. Güncellemeleri ertelemek veya direkt güncelleme yapmamak, önemli bug ve performans düzenlemelerinden mahrum kalmanıza sebep olabilir. Klavye, mouse, hoparlör gibi çevresel araçlarda sorun yaşıyorsanız da, bunları kapatıp açmayı deneyin. İşe yaramazsa, farklı bir cihaz takarak sorunun bilgisayarda mı, yoksa cihazda mı olduğunu görün. Son olarak da bu cihazların en son sürücülerini indirip, yeniden kurulum yapın.
Teknik servislere gelen aramaların çoğunluğunu oluşturan sorunlar.
1-Bilgisayarım çok yavaş.
Yavaş bir bilgisayarı düzeltmenin ilk yolu, makinenizin sorunun gerçek kaynağı olduğunu doğrulamaktır. Videoların yüklenmesi saatler sürüyor, sitelerin açılması için çok bekliyorsanız, sorun bilgisayarınızda olmayabilir. Teknik servislerin en çok karşılaştığı sorunlardan biri olarak, çoğu insanın, sistemin yavaşlığını, aslında internetin yavaşlığıyla karıştırması gösteriliyor.
Sorun gerçekten bilgisayarınızda ise, işletim sisteminin kurulu olduğu hard diskteki boş alanı kontrol edin. Sistem çalışırken, Windowsun dosya oluşturmak için çok fazla alana ihtiyacı vardır. Hard diskiniz sınıra dayandıysa, performansınız da düşer. Bu yüzden arada dosya silmek ve boş alan yaratmak oldukça önemlidir.
Microsoftun Sistem Yapılandırma aracı ise kötü performans için bakacağımız bir diğer yer. Bilgisayarımız açıldığında, onunla birlikte birçok program da birlikte açılır. Bu da açılış süresini uzatmakla birlikte, bilgisayarın yavaşlamasına sebep olur. Windows 7 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda Windows Tuşu + Rye basarak açılan pencereye msconfig yazarak ulaşacağımız Sistem Yapılandırmasında Başlatma kısmına gelerek burada sıralanan uygulamalar ile üreticilerini kontrol ederek, performans düşüşüne neyin sebep olduğunu bulabilirsiniz. Windows 8 kullanıcıları ise, bu bölüme Görev Yöneticisindeki Başlangıç kısmı üzerinden ulaşabilirler.
görev yöneticisi
Bu bölümde, üreticisi veya yayıncısı Microsoft Corporation olan programlara dokunmanızı pek tavsiye etmiyoruz. AdobeAAMUpdater, Google Update, Spotify, Steam Client Bootstrapper gibi programları ise, bilgisayarla birlikte açılmamak için ayarlayabilirsiniz. Ek olarak, karşılaştığınız programın veya hizmetin ne olduğundan emin değilseniz, onlara dokunmamanızı tavsiye ediyoruz.
Tüm değişiklikleri yaptıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın. Açılış süresinde gözle görülür bir artış ve genel performansta da iyileştirmeyi fark edeceksiniz.
2-Downloadlar çok yavaş, ne yapmalıyım?
Eğer indirmeye çalıştığınız şeyler çok ağır bir şekilde iniyorsa, speedtest.net, en büyük yardımcınız olacak. Orada gerçekleştireceğiniz hız testinde, İnternet Servis Sağlayıcısının değerinin en az %50sini görmeniz ve pingin de 100 milisaniyenin altında olması gerekiyor.
Eğer hızlar normal görünüyorsa, arka planda istemsiz olarak bir şey indirip indirmediğinizden emin olun. Torrent programlarınız veya bulut yazılımlarınız genellikle arka planda çalışır ve Torrentte bıraktığınız dosyalar, diğer kullanıcılara upload ediliyor olabilir.
Bu da olmadıysa, ağ donanımınızı kontrol edin. Donanım için sürücü güncellemeleri pek yaygın değildir ama üreticiniz bir güncelleme yaptıysa, indirin. Modem ve Routerı da yeniden başlatmak, birçok bağlantı sorununa çözüm olabilir. Çoğunda yeniden başlatma düğmesi bulunur ama yoksa da, fişi çekip 1-2 saniye sonra yeniden takmanız yeterli olacaktır. Cihazı uzun süre elektriksiz bırakmanız hâlinde de modem fabrika ayarlarına dönebileceği için, çok da bekletmemenizi öneriyoruz.
Sorunlarınız hâlâ devam ediyorsa, artık servis sağlayıcısını aramaktan başka çareniz kalmamış demektir. Onlar size sorunun kimde olduğunu ve neler yapılabileceğini söylemeye çalışacaktır.
3-Bilgisayarım sürekli yeniden başlıyor.
Donanım sorunlarını tespit edip çözmek oldukça zordur. Öncelikle, en basit bir şekilde gözden kaçan şeyi söyleyelim. Windows bilgisayarlar, güncelleme aldıkları sırada kurulum süresince birden fazla kez yeniden başlar. Sizdeki durumun da bu olmadığından emin olun. Sonrasında tüm kritik sistem sürücülerini güncelleyin. Ekran kartı, anakart ve ağ kartları büyük öneme sahiptir.
Bu yeniden başlatmaların sebepleri ise çok fazladır, bazen bir virüs, bazen bir reklam yazılımı, bazen aşırı ısınma ve bazen de ekran kartının güncellenmemiş olması gibi bir sorun olabilir.
Buna ek olarak bilgisayarınızdan garip sesler de mi geliyor? Şanslıysanız, tek yapmanız gereken kasayı iyice temizlemek. Çoğu bilgisayarda, bir donanım aşırı ısındığı zaman makineyi kapatacak teknolojiler bulunmaktadır. Bu da, bilgisayarı yoracak programlar veya oyunlar açtığınız zaman cihazın yeniden başlamasına sebep olabilir.
4-Masaüstünde reklamlar çıkıyor.
Bir tarayıcı açık olmamasına rağmen masaüstüne reklam geliyorsa, yüksek ihtimalle istenmeyen reklamları gösteren hatalı reklam yazılımı(adware) yüklemişsinizdir. Faydalı adware programları olsa da, çoğu zaman adware yazılımı kurmuş olmak, başınıza dert olabilir. Bunlardan kurtulmak da pek kolay değil. Uzmanlar, bu konular için bilgisayarınızda zararlı her şeyi temizleyeceğini vadeden PC Speed-Up, PC Speed Pro, PC Speed Cleaner gibi saçma isimlerde bir sürü program olduğunu, ancak çoğu zaman bu programların neredeyse hiçbir şey yapmadığını, bu yüzden de başvurulmamaları gerektiğini belirtiyorlar.
Güvenilir bir antivirüs yazılımı ile tam tarama yapmak, bu reklamlardan kurtulma konusunda ilk adımımız olacak. Eğer programınız adwarei bulup kaldıramazsa Malwarebytes Anti-Malware Free programına yüzümüzü çevireceğiz. Her türden malwarei bulup kaldırma konusunda çok başarılı olan bu programı çalıştırmadan önce, kendi antivirüs yazılımınızı durdurmayı sakın unutmayın.
Genellikle birden fazla antivirüs programını aynı anda çalıştırmak sorunlara yol açar. Elinizde bir tane aktif, gerçek zamanlı virüs tarayıcısı olması yeterlidir ama arada farklı türden virüs veya malwareler için yeni bir program denemekten de zarar gelmez.
Reklamı yapılan ürünü, internette aramak da, sizinle aynı sorunu yaşayan insanların sunduğu çözümleri görmek açısından faydalı olabilir. Hiçbiri işe yaramazsa da, nükleer seçeneğimiz var: Format atmak.
5-Google farklı görünüyor, ne yapmalıyım?
Tarayıcı virüsleri, malwareler içerisinde en çirkin şekilde işleyen virüslerdir. Bu programlar, tarayıcınızın kontrolünü ele geçirerek, Google aramalarınızı ve girdiğiniz diğer bilgileri, sahte sayfalar üzerinden yönlendirerek kişisel bilgilerinizi çalıp, sisteminize bulaşmayı amaçlarlar.
Gerçek zamanlı bir antivirüs yazılımı kullanmak, bunlara bulaşmamak için en iyi yoldur. Eğer tarayıcınıza böyle bir virüs bulaştıysa, tarayıcıyı silip bir antivirüs programı çalıştırarak virüsten kurtulabilirsiniz.
6-Wi-Fi bağlantım kopup duruyor.
Sürekli kesilen kablosuz bağlantı, büyük sorun olabilir. Sorun bilgisayarınızda mı, modeminizde mi, yoksa İnternet Servis Sağlayıcınızda mı? Direkt telefona sarılmadan önce birkaç şey deneyebiliriz.
Öncelikle modeme yakın bir yerde bulunmak önemlidir. Düşük sinyal, bağlantıda kopukluklara sebep olabilir. Sonrasında, bilgisayarınızdaki kablosuz donanımın, son sürücülere sahip olduğundan emin olun. Yazılım güncelse, Windowsun bağlantı simgesine sağ tıklayarak Sorun Gider seçeneğini deneyin. Windows sorunu bulamazsa, İSSi aramak en makul çözüm olacaktır.
7-Bazı sitelerde güvenlik sertifikası sorunu yaşıyorum.
Bazen en büyük sorunların çözümleri, en kolay yollardan halledilebiliyor. Teknik servis uzmanlarına göre, bu sorunların büyük çoğunluğu, hatalı sistem saatinden kaynaklanıyor. Web sitelerinin güvenlik sertifikaları, bilgisayarınızın saatiyle senkronize olarak çalışır. Eski bilgisayarlarda da, sistem saatinin sürekli çalışmasını sağlayan CMOS bataryaların ölmüş olma riski vardır. Böyle bir sorunla karşılaşırsanız, sistem saatini güncel saate ayarlayarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
8-Yazıcı baskı çıkarmıyor.
Yazıcınızın tüm sürücülerinin güncel olduğunu ve yeteri kadar kağıt ve mürekkebiniz olduğunu varsayıyoruz. Yine de baskı yapamıyorsanız, öncelikle yazıcıyı kapatıp açmayı deneyin. Yazıcının fişini çekip, tekrar takın. Sistem çubuğundaki yazıcı simgesine çift tıklayarak, mevcut baskı sırasını kontrol edin. Baskı sırası, size sıraya giren işlemler ile birlikte yazıcının genel durumunu gösterir. Orada Yazıcıyı Çevrimdışı Kullan seçeneğinin işaretli olmadığından emin olun. Bazen yazıcı kapalıyken baskı yapmaya çalışmak, Windowsun, yazıcıyı çevrimdışı çalışmaya ayarlamasına sebep olabilir. Bu da işlemlerin sonraya ertelenmesi gibi sorunlar ortaya çıkarır.
9-Yeni bilgisayarımda istediğim program çalışmıyor.
Hemen yılana sarılmadan önce, kullanmaya çalıştığınız yazılımın, işletim sisteminizle uyumlu olduğundan emin olun. Eski yazılımlar, Windows 8 ile çalışmazlar. Bu yazılımları çalıştırmak için, yazılımın kısayoluna sağ tıklayarak, Özelliklere gidin ve orada Uyumluluk sekmesi altından, daha eski bir işletim sistemini seçin. Ek olarak, Mac OS X için yapılmış programların da Windows bilgisayarlarda çalışması mümkün değildir. 32bit programlar da, 64bit işletim sisteminizde çalışabilirler ama 64bit programlar, 32bit işletim sistemine uygun değildir.
10-E-posta eklerini açamıyorum, ne yapmalıyım?
İster sürekli e-posta ile dosya alışverişi yapan bir çalışan olun, isterseniz de 40 yılda bir dosya alan birisi, bazen o ekler açılmayabilir ve bu da oldukça keyif kaçıran bir sorundur. Bu sorunun genellikle ise sebebi, dosyayı açmak için kullanılacak programın bilgisayarınızda bulunmamasıdır. En çok sorun yaşanan dosyalar ise PDF dosyalarıdır. Eğer ekte bir pdf dosyası geldiyse ve açamıyorsanız, ücretsiz bir PDF okuyucu indirerek sorunu çözebilirsiniz. Gönderilen ekin uzantısı farklı bir format ise, o uzantıyı Googleda arayarak, ihtiyacınız olan programı bulabilirsiniz. Eğer ekin dosya uzantısı bulunmuyorsa da, manuel olarak uzantıyı ismin sonuna yazmak işinizi görecektir.
İster evinizdeki 10 yıllık bilgisayarı kullanıyor olun, isterseniz de kendi topladığınız oyun canavarını. Tüm bilgisayarlar sorun çıkarabiliyor ve bunları çözmek de günlük işlerimizden birisi. Hemen teknik servise para ödemek yerine, kendi başınıza yapabileceğiniz şeyler var. Biz de teknik servisler ile görüşüp, en sık karşılaştıkları sorunları ve bu sorunları kendi başınıza nasıl çözebileceğinizin yollarını öğrendik.
Her şeyden önce
Çok basit geleceğini biliyoruz ama hiçbir şey yapmadan önce, bilgisayarınızı yeniden başlatın. Teknik servislere gelen aramaların birçoğu, bu çok basit adım sayesinde çözülebiliyor. Yıllardır en çok kullanılan söz, doğruluğunu yine ortaya koyuyor. Bunun dışında, işletim sisteminizin güncel olduğundan da emin olun. Güncellemeleri ertelemek veya direkt güncelleme yapmamak, önemli bug ve performans düzenlemelerinden mahrum kalmanıza sebep olabilir. Klavye, mouse, hoparlör gibi çevresel araçlarda sorun yaşıyorsanız da, bunları kapatıp açmayı deneyin. İşe yaramazsa, farklı bir cihaz takarak sorunun bilgisayarda mı, yoksa cihazda mı olduğunu görün. Son olarak da bu cihazların en son sürücülerini indirip, yeniden kurulum yapın.
Teknik servislere gelen aramaların çoğunluğunu oluşturan sorunlar.
1-Bilgisayarım çok yavaş.
Yavaş bir bilgisayarı düzeltmenin ilk yolu, makinenizin sorunun gerçek kaynağı olduğunu doğrulamaktır. Videoların yüklenmesi saatler sürüyor, sitelerin açılması için çok bekliyorsanız, sorun bilgisayarınızda olmayabilir. Teknik servislerin en çok karşılaştığı sorunlardan biri olarak, çoğu insanın, sistemin yavaşlığını, aslında internetin yavaşlığıyla karıştırması gösteriliyor.
Sorun gerçekten bilgisayarınızda ise, işletim sisteminin kurulu olduğu hard diskteki boş alanı kontrol edin. Sistem çalışırken, Windowsun dosya oluşturmak için çok fazla alana ihtiyacı vardır. Hard diskiniz sınıra dayandıysa, performansınız da düşer. Bu yüzden arada dosya silmek ve boş alan yaratmak oldukça önemlidir.
Microsoftun Sistem Yapılandırma aracı ise kötü performans için bakacağımız bir diğer yer. Bilgisayarımız açıldığında, onunla birlikte birçok program da birlikte açılır. Bu da açılış süresini uzatmakla birlikte, bilgisayarın yavaşlamasına sebep olur. Windows 7 işletim sistemine sahip bilgisayarlarda Windows Tuşu + Rye basarak açılan pencereye msconfig yazarak ulaşacağımız Sistem Yapılandırmasında Başlatma kısmına gelerek burada sıralanan uygulamalar ile üreticilerini kontrol ederek, performans düşüşüne neyin sebep olduğunu bulabilirsiniz. Windows 8 kullanıcıları ise, bu bölüme Görev Yöneticisindeki Başlangıç kısmı üzerinden ulaşabilirler.
görev yöneticisi
Bu bölümde, üreticisi veya yayıncısı Microsoft Corporation olan programlara dokunmanızı pek tavsiye etmiyoruz. AdobeAAMUpdater, Google Update, Spotify, Steam Client Bootstrapper gibi programları ise, bilgisayarla birlikte açılmamak için ayarlayabilirsiniz. Ek olarak, karşılaştığınız programın veya hizmetin ne olduğundan emin değilseniz, onlara dokunmamanızı tavsiye ediyoruz.
Tüm değişiklikleri yaptıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın. Açılış süresinde gözle görülür bir artış ve genel performansta da iyileştirmeyi fark edeceksiniz.
2-Downloadlar çok yavaş, ne yapmalıyım?
Eğer indirmeye çalıştığınız şeyler çok ağır bir şekilde iniyorsa, speedtest.net, en büyük yardımcınız olacak. Orada gerçekleştireceğiniz hız testinde, İnternet Servis Sağlayıcısının değerinin en az %50sini görmeniz ve pingin de 100 milisaniyenin altında olması gerekiyor.
Eğer hızlar normal görünüyorsa, arka planda istemsiz olarak bir şey indirip indirmediğinizden emin olun. Torrent programlarınız veya bulut yazılımlarınız genellikle arka planda çalışır ve Torrentte bıraktığınız dosyalar, diğer kullanıcılara upload ediliyor olabilir.
Bu da olmadıysa, ağ donanımınızı kontrol edin. Donanım için sürücü güncellemeleri pek yaygın değildir ama üreticiniz bir güncelleme yaptıysa, indirin. Modem ve Routerı da yeniden başlatmak, birçok bağlantı sorununa çözüm olabilir. Çoğunda yeniden başlatma düğmesi bulunur ama yoksa da, fişi çekip 1-2 saniye sonra yeniden takmanız yeterli olacaktır. Cihazı uzun süre elektriksiz bırakmanız hâlinde de modem fabrika ayarlarına dönebileceği için, çok da bekletmemenizi öneriyoruz.
Sorunlarınız hâlâ devam ediyorsa, artık servis sağlayıcısını aramaktan başka çareniz kalmamış demektir. Onlar size sorunun kimde olduğunu ve neler yapılabileceğini söylemeye çalışacaktır.
3-Bilgisayarım sürekli yeniden başlıyor.
Donanım sorunlarını tespit edip çözmek oldukça zordur. Öncelikle, en basit bir şekilde gözden kaçan şeyi söyleyelim. Windows bilgisayarlar, güncelleme aldıkları sırada kurulum süresince birden fazla kez yeniden başlar. Sizdeki durumun da bu olmadığından emin olun. Sonrasında tüm kritik sistem sürücülerini güncelleyin. Ekran kartı, anakart ve ağ kartları büyük öneme sahiptir.
Bu yeniden başlatmaların sebepleri ise çok fazladır, bazen bir virüs, bazen bir reklam yazılımı, bazen aşırı ısınma ve bazen de ekran kartının güncellenmemiş olması gibi bir sorun olabilir.
Buna ek olarak bilgisayarınızdan garip sesler de mi geliyor? Şanslıysanız, tek yapmanız gereken kasayı iyice temizlemek. Çoğu bilgisayarda, bir donanım aşırı ısındığı zaman makineyi kapatacak teknolojiler bulunmaktadır. Bu da, bilgisayarı yoracak programlar veya oyunlar açtığınız zaman cihazın yeniden başlamasına sebep olabilir.
4-Masaüstünde reklamlar çıkıyor.
Bir tarayıcı açık olmamasına rağmen masaüstüne reklam geliyorsa, yüksek ihtimalle istenmeyen reklamları gösteren hatalı reklam yazılımı(adware) yüklemişsinizdir. Faydalı adware programları olsa da, çoğu zaman adware yazılımı kurmuş olmak, başınıza dert olabilir. Bunlardan kurtulmak da pek kolay değil. Uzmanlar, bu konular için bilgisayarınızda zararlı her şeyi temizleyeceğini vadeden PC Speed-Up, PC Speed Pro, PC Speed Cleaner gibi saçma isimlerde bir sürü program olduğunu, ancak çoğu zaman bu programların neredeyse hiçbir şey yapmadığını, bu yüzden de başvurulmamaları gerektiğini belirtiyorlar.
Güvenilir bir antivirüs yazılımı ile tam tarama yapmak, bu reklamlardan kurtulma konusunda ilk adımımız olacak. Eğer programınız adwarei bulup kaldıramazsa Malwarebytes Anti-Malware Free programına yüzümüzü çevireceğiz. Her türden malwarei bulup kaldırma konusunda çok başarılı olan bu programı çalıştırmadan önce, kendi antivirüs yazılımınızı durdurmayı sakın unutmayın.
Genellikle birden fazla antivirüs programını aynı anda çalıştırmak sorunlara yol açar. Elinizde bir tane aktif, gerçek zamanlı virüs tarayıcısı olması yeterlidir ama arada farklı türden virüs veya malwareler için yeni bir program denemekten de zarar gelmez.
Reklamı yapılan ürünü, internette aramak da, sizinle aynı sorunu yaşayan insanların sunduğu çözümleri görmek açısından faydalı olabilir. Hiçbiri işe yaramazsa da, nükleer seçeneğimiz var: Format atmak.
5-Google farklı görünüyor, ne yapmalıyım?
Tarayıcı virüsleri, malwareler içerisinde en çirkin şekilde işleyen virüslerdir. Bu programlar, tarayıcınızın kontrolünü ele geçirerek, Google aramalarınızı ve girdiğiniz diğer bilgileri, sahte sayfalar üzerinden yönlendirerek kişisel bilgilerinizi çalıp, sisteminize bulaşmayı amaçlarlar.
Gerçek zamanlı bir antivirüs yazılımı kullanmak, bunlara bulaşmamak için en iyi yoldur. Eğer tarayıcınıza böyle bir virüs bulaştıysa, tarayıcıyı silip bir antivirüs programı çalıştırarak virüsten kurtulabilirsiniz.
6-Wi-Fi bağlantım kopup duruyor.
Sürekli kesilen kablosuz bağlantı, büyük sorun olabilir. Sorun bilgisayarınızda mı, modeminizde mi, yoksa İnternet Servis Sağlayıcınızda mı? Direkt telefona sarılmadan önce birkaç şey deneyebiliriz.
Öncelikle modeme yakın bir yerde bulunmak önemlidir. Düşük sinyal, bağlantıda kopukluklara sebep olabilir. Sonrasında, bilgisayarınızdaki kablosuz donanımın, son sürücülere sahip olduğundan emin olun. Yazılım güncelse, Windowsun bağlantı simgesine sağ tıklayarak Sorun Gider seçeneğini deneyin. Windows sorunu bulamazsa, İSSi aramak en makul çözüm olacaktır.
7-Bazı sitelerde güvenlik sertifikası sorunu yaşıyorum.
Bazen en büyük sorunların çözümleri, en kolay yollardan halledilebiliyor. Teknik servis uzmanlarına göre, bu sorunların büyük çoğunluğu, hatalı sistem saatinden kaynaklanıyor. Web sitelerinin güvenlik sertifikaları, bilgisayarınızın saatiyle senkronize olarak çalışır. Eski bilgisayarlarda da, sistem saatinin sürekli çalışmasını sağlayan CMOS bataryaların ölmüş olma riski vardır. Böyle bir sorunla karşılaşırsanız, sistem saatini güncel saate ayarlayarak sorunun üstesinden gelebilirsiniz.
8-Yazıcı baskı çıkarmıyor.
Yazıcınızın tüm sürücülerinin güncel olduğunu ve yeteri kadar kağıt ve mürekkebiniz olduğunu varsayıyoruz. Yine de baskı yapamıyorsanız, öncelikle yazıcıyı kapatıp açmayı deneyin. Yazıcının fişini çekip, tekrar takın. Sistem çubuğundaki yazıcı simgesine çift tıklayarak, mevcut baskı sırasını kontrol edin. Baskı sırası, size sıraya giren işlemler ile birlikte yazıcının genel durumunu gösterir. Orada Yazıcıyı Çevrimdışı Kullan seçeneğinin işaretli olmadığından emin olun. Bazen yazıcı kapalıyken baskı yapmaya çalışmak, Windowsun, yazıcıyı çevrimdışı çalışmaya ayarlamasına sebep olabilir. Bu da işlemlerin sonraya ertelenmesi gibi sorunlar ortaya çıkarır.
9-Yeni bilgisayarımda istediğim program çalışmıyor.
Hemen yılana sarılmadan önce, kullanmaya çalıştığınız yazılımın, işletim sisteminizle uyumlu olduğundan emin olun. Eski yazılımlar, Windows 8 ile çalışmazlar. Bu yazılımları çalıştırmak için, yazılımın kısayoluna sağ tıklayarak, Özelliklere gidin ve orada Uyumluluk sekmesi altından, daha eski bir işletim sistemini seçin. Ek olarak, Mac OS X için yapılmış programların da Windows bilgisayarlarda çalışması mümkün değildir. 32bit programlar da, 64bit işletim sisteminizde çalışabilirler ama 64bit programlar, 32bit işletim sistemine uygun değildir.
10-E-posta eklerini açamıyorum, ne yapmalıyım?
İster sürekli e-posta ile dosya alışverişi yapan bir çalışan olun, isterseniz de 40 yılda bir dosya alan birisi, bazen o ekler açılmayabilir ve bu da oldukça keyif kaçıran bir sorundur. Bu sorunun genellikle ise sebebi, dosyayı açmak için kullanılacak programın bilgisayarınızda bulunmamasıdır. En çok sorun yaşanan dosyalar ise PDF dosyalarıdır. Eğer ekte bir pdf dosyası geldiyse ve açamıyorsanız, ücretsiz bir PDF okuyucu indirerek sorunu çözebilirsiniz. Gönderilen ekin uzantısı farklı bir format ise, o uzantıyı Googleda arayarak, ihtiyacınız olan programı bulabilirsiniz. Eğer ekin dosya uzantısı bulunmuyorsa da, manuel olarak uzantıyı ismin sonuna yazmak işinizi görecektir.