MUHTEŞEM BİR OLAY ....
Söğüt Kelebekleri - Birgünsinekleri
Dünyada eşine çok az rastlanır bir doğa olayı, Adapazarı''nda Sakarya Nehri üzerindeki tarihi Sakarya Köprüsü üzerinde gerçekleşmekte.
Halk arasında Söğüt Kelebeği olarak bilinen, ancak arakaynaklardan; şeffaf, zar kanatları ve üç, ince, uzun kuyrukları ile Kanatlıböcekler (Pterygota) Altsınıfından, "Birgünsinekleri" (Ephemeroptera) Takımından olduğunu öğrendiğimiz milyonlarca BİRGÜNSİNEĞİ, her sene Temmuz ayının yaklaşık üçüncü haftası içinde (bu sene dün yaşanmış), havanın kararması ile yaklaşık 21.30 - 23.30 saatleri arasında Köprü üzerindeki ve yakın çevredeki ışıklarda toplanıyor.
Yoğun bir kalabalık oluşturarak ışıkların etrafında dans ediyor, eşlerini arıyor, uçarken çitleştikten sonra (dişi yalnız bir erkekle çiftleşiyor) erkekler hemen, dişiler de döllenen yumurtalarını arkalarından suya fırlatıp erkekleri ile birlikte oracıkta ölümü seçiyorlar. (Ali Demirsoy, Yaşamın Temel Kuralları, C: 2, K: 1, s: 331-337) Genel olarak 24 saat ömrü olan bu fedakar, zarif ve güzel Birgünsinekleri, yaklaşık 50 metrelik köprü ve civarında bazen arabaların geçişini bile engelliyebilecek kalınlıkta bir tabaka oluşturuyor.
Her insanın ölmeden önce görmesi gerekenlerden birisi de; Birgünsineklerinin o gece sonsuzluğa gideceklerini bile bile yaptıkları bu MUHTEŞEM DÜĞÜNLERİ VE ÖLÜM DANSLARIDIR
Birgünsineklerinin Son Dansı.
Adapazarı''nda Sakarya Nehri üzerindeki tarihi Sakarya Köprüsü üzerinde gerçekleşen
ve dünyada eşine çok az rastlanır bir doğa olayı.
ve dünyada eşine çok az rastlanır bir doğa olayı.
Birgünsinekleri''nin son dansından geriye kalanlar.
Adapazarı''nda Sakarya Nehri üzerindeki tarihi Sakarya Köprüsü üzerinde gerçekleşen ve dünyada eşine çok az rastlanır bir doğa olayı sonrasında, küprü korkuluklarında, hemen arkalarındaki yumurta keselerini suya atamadan ölen Birgünsinekleri