Salvo
Kayıtlı Üye
Yemeklerimiz ile salatalarımıza çeşni katan
sağlığımıza yararlı pek çok etkileri bulunan acı sebze soğanı veren Soğan bitkisi
Zambakgiller'dendir. Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmaktadır. Birçok türü olan soğan bitkilerinden sofralık soğan (A. cepa)
dünyanın pek çok yeri ile Türkiye'de yetiştirilmekte
ürünü olan kuru ve yeşil soğanlar bol bol tüketilmektedir.
Soğan
40-80 cm. kadar boylanabilen ikiyıllık otsu bir bitkidir. Birinci yılında
40 cm'ye kadar yükselen içi boş koyu yeşil yapraklarını verir. İkinci yılında bu yapaklardan daha uzun bir sapın tepesinde beyaz ya da bazen leylak rengi küçük çiçeklerden oluşan top biçiminde bir çiçek salkımını oluşturur.
Bitkinin birinci yılının ortalarında yaprakların dip bölümü şişkinleşerek toprağın altında bir baş meydana getirmeye başlar. Bu haliyle topraktan sökülürse özellikle salatalarda kullanılan yeşil soğan denilen taze soğan ürünü elde edilir. Sökülmeyip toprakta kalan başlar
bitkinin ikinci yılında sökülüp kurutularak bu kez kuru soğan elde edilir.
Soğan
salataların yanı sıra çeşitli yemeklere
krem peynirlere ve hamburgerlere katılır
çorba ve yahni gibi sevilen yemekleri yapılır. Mutfakların vazgeçilmez bir öğesidir.
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. çiğ (pişirilmemiş) kuru soğanın içerdiği besin değerleri şunlardır: 38 kalori; 1
5 gr. protein; 9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0
1 gr. yağ; 0
6 gr. lif; 56 mgr. fosfor; 27 mgr. kalsiyum; 0
5 mgr. demir; 10 mgr. sodyum; 157 mgr. potasyum: 12 mgr. magnezyum; 40 IU A vitamini; 0
03 mgr. B1 vitamini; 0
04 mgr. B2 vitamini; 0
2 mgr. B3 vitamini: 0
l mgr. B6 vitamini: 10 mcgr. folik asit: 10 mgr. C vitamini ve 0
3 mgr. E vitamini.
Yeşil soğanın bazı besin değerleri kuru soğandan daha yüksek
bazıları da daha düşüktür. Yeşil soğanın besin değerleri şöyle sıralanabilir: 45 kalori; 10
5 gr. protein; 1 gr. karbonhidrat; yağ ve lifi eser miktarlarda; 40 mgr. kalsiyum; 5 mgr. sodyum; 231 mgr. potasyum; 20 IU A vitamini ve 25 mgr. C vitamini.
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra;
o Soğan
bedenin savunma sistemini güçlendirir: Soğuk algınlığı
öksürük
bronşit ve gastrit gibi enfeksiyon hastalıklarına iyi gelen ve geleneksel olarak bu nedenle tüketilen bir besindir.
o Soğan
yağlı yemeklerin yenmesinden sonra bedende kolesterol yükselmesi ve kanın pıhtılaşması olaylarını önler: Çok fazla yağlı yemek yiyen kişilerde meydana gelen bu gibi sakıncalı durumlar
yemeklerde bol soğan bulunması halinde ortadan kalkar.
o Soğan bedende bulunan kötü kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür
ama iyi kolesterol düzeyini artırır.
o Bol bol soğan yemenin
bedenin kansere yakalanması rizikosunu azalttığı savunulmaktadır.
o Son zamanlarda yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre
soğanın kalbi güçlendirdiği ve koroner damarları genişlettiği ileri sürülmektedir.
o Soğan idrar söktürücüdür: Bu etkisiyle bedendeki toksinlerin atılmasına ve kanın temizlenmesine yardımcı olur.
o Soğan midevidir: iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca müshil etkisi de vardır.
BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ
Yetiştirilmesi kolay bir bitki olan soğan
şu dört yöntemle çoğaltılabilir:
1. Bitki
tohumları bahçe ya da tarlaya serpme veya sıraya ekme yoluyla çoğaltılabilir.
2. Soğan tohumları önceden toprağı hazırlanmış tavalara ekilir. Burada filizlenen soğan fideleri
daha sonra bahçe ya da tarlaya şaşırtılarak bitki çoğaltılmış olur.
3. İlkbaharda ekilen soğan tohumlarından oluşan ve arpacık soğanı denilen küçük soğanlar
ağustos ayı içinde toplanır. Bunlar daha sonra bahçe ya da tarladaki yerlerine sıralı olarak ekilir.
4. Baş soğanlar da toprağa ekilerek yeniden soğan bitkisi elde edilebilir.
BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ
İklim isteği: Soğan serin ılıman bölgelerin bitkisidir. Soğuklardan hoşlanmaz ama donlara dayanabilir. Fide döneminde serin
başının olgunlaştığı dönemde sıcak havaya gereksinir. Bu sıcaklıklar 7 ila 30 derecelerdir.
Toprak isteği: Soğan bitkisi
süzek (suyu iyi akıntılı)
pH'ı 6-6
5 olan
kumlu
milli
killi ve organik madde yönünden zengin topraklarda yetiştirilebilir. Toprağın asiditesinin yüksek olmasından hoşlanmaz. Bu durumu düzeltmek için toprağa sönmüş kireç katılması gerekir. Soğan üretiminde en iyi sonuç
bol güneş gören gevşek yapılı ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda alınır. Ayrıca soğan bitkisi her yıl topraktan fazla besin kaldırdığı için üst üste aynı yere ekimi yapılmamalı
yıllık nöbetler halinde ekim yeri değiştirilmelidir.
Sulama: Çok sıcak ve kurak yaz günlerinde toprakta yeterli nemi bulundurmak için bitki sulanır.
Gübreleme: Soğan bitkisine
iyi yanmış çiftlik gübresi ile fosfatlı ve azotlu kompoze fenni gübreler verilir.
Toprak isleme ve bitki seyreltme: Çevresinde yetişen yabani otlar soğan bitkisini fena halde etkileyeceğinden
bunlarla
çapalama yapılarak mücadele edilir. Ayrıca zayıf gelişmiş soğan bitkileri de sökülerek bitki seyreltmesi uygulanır. Baş bağlaması için soğan bitkisinin çiçek sapları da kopardır.
Hasat (Derim): Yeşil soğanlar
mart-eylül ayları arasında
bitkinin yaprakları yeterli büyüklüğe ulaşınca
bitki yerinden sökülerek hasat edilir. Baş soğanların hasadı için yapraklarının dörtte üçü sararınca bitkinin boynu kesilir ve yaprakları çıkarılır. Böylece başların daha da irileşip besin toplaması sağlanır. Bu işlemden 3-4 hafta sonra
soğanlar elle ya da büyük tarlalarda patates hasat makinesiyle yerinden sökülerek hasat edilir. Daha sonra bu soğan başları çuvalların üzerine konularak kurutulur.
Zararlı ve hastalıklarıyla mücadele: Soğan bitkisine dadanan zararlı ve hastalıklarla
uzmanlara danışılarak ve uygun tarıma koruma ilacı kullanılarak zamanında
eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.
Soğan
Bitkinin birinci yılının ortalarında yaprakların dip bölümü şişkinleşerek toprağın altında bir baş meydana getirmeye başlar. Bu haliyle topraktan sökülürse özellikle salatalarda kullanılan yeşil soğan denilen taze soğan ürünü elde edilir. Sökülmeyip toprakta kalan başlar
Soğan
BESİN DEĞERLERİ
100 gr. çiğ (pişirilmemiş) kuru soğanın içerdiği besin değerleri şunlardır: 38 kalori; 1
Yeşil soğanın bazı besin değerleri kuru soğandan daha yüksek
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra;
o Soğan
o Soğan
o Soğan bedende bulunan kötü kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür
o Bol bol soğan yemenin
o Son zamanlarda yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre
o Soğan idrar söktürücüdür: Bu etkisiyle bedendeki toksinlerin atılmasına ve kanın temizlenmesine yardımcı olur.
o Soğan midevidir: iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca müshil etkisi de vardır.
BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ
Yetiştirilmesi kolay bir bitki olan soğan
1. Bitki
2. Soğan tohumları önceden toprağı hazırlanmış tavalara ekilir. Burada filizlenen soğan fideleri
3. İlkbaharda ekilen soğan tohumlarından oluşan ve arpacık soğanı denilen küçük soğanlar
4. Baş soğanlar da toprağa ekilerek yeniden soğan bitkisi elde edilebilir.
BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ
İklim isteği: Soğan serin ılıman bölgelerin bitkisidir. Soğuklardan hoşlanmaz ama donlara dayanabilir. Fide döneminde serin
Toprak isteği: Soğan bitkisi
Sulama: Çok sıcak ve kurak yaz günlerinde toprakta yeterli nemi bulundurmak için bitki sulanır.
Gübreleme: Soğan bitkisine
Toprak isleme ve bitki seyreltme: Çevresinde yetişen yabani otlar soğan bitkisini fena halde etkileyeceğinden
Hasat (Derim): Yeşil soğanlar
Zararlı ve hastalıklarıyla mücadele: Soğan bitkisine dadanan zararlı ve hastalıklarla