Soğan , Soğan nedir , Soğan ekimi , Soğan serası , Soğan Kokusu

Salvo

Kayıtlı Üye
Yemeklerimiz ile salatalarımıza çeşni katan
smilev.gif
sağlığımıza yararlı pek çok etkileri bulunan acı sebze soğanı veren Soğan bitkisi
smilev.gif
Zambakgiller'dendir. Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmaktadır. Birçok türü olan soğan bitkilerinden sofralık soğan (A. cepa)
smilev.gif
dünyanın pek çok yeri ile Türkiye'de yetiştirilmekte
smilev.gif
ürünü olan kuru ve yeşil soğanlar bol bol tüketilmektedir.

Soğan
smilev.gif
40-80 cm. kadar boylanabilen ikiyıllık otsu bir bitkidir. Birinci yılında
smilev.gif
40 cm'ye kadar yükselen içi boş koyu yeşil yapraklarını verir. İkinci yılında bu yapaklardan daha uzun bir sapın tepesinde beyaz ya da bazen leylak rengi küçük çiçeklerden oluşan top biçiminde bir çiçek salkımını oluşturur.

Bitkinin birinci yılının ortalarında yaprakların dip bölümü şişkinleşerek toprağın altında bir baş meydana getirmeye başlar. Bu haliyle topraktan sökülürse özellikle salatalarda kullanılan yeşil soğan denilen taze soğan ürünü elde edilir. Sökülmeyip toprakta kalan başlar
smilev.gif
bitkinin ikinci yılında sökülüp kurutularak bu kez kuru soğan elde edilir.

Soğan
smilev.gif
salataların yanı sıra çeşitli yemeklere
smilev.gif
krem peynirlere ve hamburgerlere katılır
smilev.gif
çorba ve yahni gibi sevilen yemekleri yapılır. Mutfakların vazgeçilmez bir öğesidir.

BESİN DEĞERLERİ

100 gr. çiğ (pişirilmemiş) kuru soğanın içerdiği besin değerleri şunlardır: 38 kalori; 1
smilev.gif
5 gr. protein; 9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0
smilev.gif
1 gr. yağ; 0
smilev.gif
6 gr. lif; 56 mgr. fosfor; 27 mgr. kalsiyum; 0
smilev.gif
5 mgr. demir; 10 mgr. sodyum; 157 mgr. potasyum: 12 mgr. magnezyum; 40 IU A vitamini; 0
smilev.gif
03 mgr. B1 vitamini; 0
smilev.gif
04 mgr. B2 vitamini; 0
smilev.gif
2 mgr. B3 vitamini: 0
smilev.gif
l mgr. B6 vitamini: 10 mcgr. folik asit: 10 mgr. C vitamini ve 0
smilev.gif
3 mgr. E vitamini.

Yeşil soğanın bazı besin değerleri kuru soğandan daha yüksek
smilev.gif
bazıları da daha düşüktür. Yeşil soğanın besin değerleri şöyle sıralanabilir: 45 kalori; 10
smilev.gif
5 gr. protein; 1 gr. karbonhidrat; yağ ve lifi eser miktarlarda; 40 mgr. kalsiyum; 5 mgr. sodyum; 231 mgr. potasyum; 20 IU A vitamini ve 25 mgr. C vitamini.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda sayılan önemli besin değerlerinin yanı sıra;

o Soğan
smilev.gif
bedenin savunma sistemini güçlendirir: Soğuk algınlığı
smilev.gif
öksürük
smilev.gif
bronşit ve gastrit gibi enfeksiyon hastalıklarına iyi gelen ve geleneksel olarak bu nedenle tüketilen bir besindir.

o Soğan
smilev.gif
yağlı yemeklerin yenmesinden sonra bedende kolesterol yükselmesi ve kanın pıhtılaşması olaylarını önler: Çok fazla yağlı yemek yiyen kişilerde meydana gelen bu gibi sakıncalı durumlar
smilev.gif
yemeklerde bol soğan bulunması halinde ortadan kalkar.

o Soğan bedende bulunan kötü kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürür
smilev.gif
ama iyi kolesterol düzeyini artırır.

o Bol bol soğan yemenin
smilev.gif
bedenin kansere yakalanması rizikosunu azalttığı savunulmaktadır.

o Son zamanlarda yapılan bazı bilimsel araştırmalara göre
smilev.gif
soğanın kalbi güçlendirdiği ve koroner damarları genişlettiği ileri sürülmektedir.

o Soğan idrar söktürücüdür: Bu etkisiyle bedendeki toksinlerin atılmasına ve kanın temizlenmesine yardımcı olur.

o Soğan midevidir: iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca müshil etkisi de vardır.

BİTKİSİNİN ÜRETİLMESİ

Yetiştirilmesi kolay bir bitki olan soğan
smilev.gif
şu dört yöntemle çoğaltılabilir:

1. Bitki
smilev.gif
tohumları bahçe ya da tarlaya serpme veya sıraya ekme yoluyla çoğaltılabilir.

2. Soğan tohumları önceden toprağı hazırlanmış tavalara ekilir. Burada filizlenen soğan fideleri
smilev.gif
daha sonra bahçe ya da tarlaya şaşırtılarak bitki çoğaltılmış olur.

3. İlkbaharda ekilen soğan tohumlarından oluşan ve arpacık soğanı denilen küçük soğanlar
smilev.gif
ağustos ayı içinde toplanır. Bunlar daha sonra bahçe ya da tarladaki yerlerine sıralı olarak ekilir.

4. Baş soğanlar da toprağa ekilerek yeniden soğan bitkisi elde edilebilir.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Soğan serin ılıman bölgelerin bitkisidir. Soğuklardan hoşlanmaz ama donlara dayanabilir. Fide döneminde serin
smilev.gif
başının olgunlaştığı dönemde sıcak havaya gereksinir. Bu sıcaklıklar 7 ila 30 derecelerdir.

Toprak isteği: Soğan bitkisi
smilev.gif
süzek (suyu iyi akıntılı)
smilev.gif
pH'ı 6-6
smilev.gif
5 olan
smilev.gif
kumlu
smilev.gif
milli
smilev.gif
killi ve organik madde yönünden zengin topraklarda yetiştirilebilir. Toprağın asiditesinin yüksek olmasından hoşlanmaz. Bu durumu düzeltmek için toprağa sönmüş kireç katılması gerekir. Soğan üretiminde en iyi sonuç
smilev.gif
bol güneş gören gevşek yapılı ve su tutma kapasitesi yüksek topraklarda alınır. Ayrıca soğan bitkisi her yıl topraktan fazla besin kaldırdığı için üst üste aynı yere ekimi yapılmamalı
smilev.gif
yıllık nöbetler halinde ekim yeri değiştirilmelidir.

Sulama: Çok sıcak ve kurak yaz günlerinde toprakta yeterli nemi bulundurmak için bitki sulanır.

Gübreleme: Soğan bitkisine
smilev.gif
iyi yanmış çiftlik gübresi ile fosfatlı ve azotlu kompoze fenni gübreler verilir.

Toprak isleme ve bitki seyreltme: Çevresinde yetişen yabani otlar soğan bitkisini fena halde etkileyeceğinden
smilev.gif
bunlarla
smilev.gif
çapalama yapılarak mücadele edilir. Ayrıca zayıf gelişmiş soğan bitkileri de sökülerek bitki seyreltmesi uygulanır. Baş bağlaması için soğan bitkisinin çiçek sapları da kopardır.

Hasat (Derim): Yeşil soğanlar
smilev.gif
mart-eylül ayları arasında
smilev.gif
bitkinin yaprakları yeterli büyüklüğe ulaşınca
smilev.gif
bitki yerinden sökülerek hasat edilir. Baş soğanların hasadı için yapraklarının dörtte üçü sararınca bitkinin boynu kesilir ve yaprakları çıkarılır. Böylece başların daha da irileşip besin toplaması sağlanır. Bu işlemden 3-4 hafta sonra
smilev.gif
soğanlar elle ya da büyük tarlalarda patates hasat makinesiyle yerinden sökülerek hasat edilir. Daha sonra bu soğan başları çuvalların üzerine konularak kurutulur.

Zararlı ve hastalıklarıyla mücadele: Soğan bitkisine dadanan zararlı ve hastalıklarla
smilev.gif
uzmanlara danışılarak ve uygun tarıma koruma ilacı kullanılarak zamanında
smilev.gif
eksiksiz ve aksatılmadan mücadele sürdürülmelidir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst