ashli
Bayan Üye
İngiliz araştırmacılar psikotik bir dönemden geçen insanın nasıl davranışlar sergileyebileceğini öngörebilecek bilgiler keşfettiklerini bildirdiler.
Cambridge Üniversitesi’nden bir grubun hazırladığı çalışma, normal beyin aktivite paternlerinin farklı psikoz(ruhsal denge bozukluğu) belirtilerinin alt yapısını hazırlayabileceğini gösterdi.
Araştırmacılar, şizofreni belirtilerine benzer belirtileri ortaya çıkaran ve bir psikoz drogu olan ketamini vermeden önceki ve verdikten sonraki 15 sağlıklı gönüllünün beyin aktivitelerini karşılaştırdı.
Normal durumda bazı görevlendirmeler sırasında görülen artmış beyin aktivitesi, katılımcıların verilen ketaminden sonraki davranışlarının öngörülebilmesini sağladı.
Örneğin; normal durumda sesleri kafasında canlandırırken daha çok beyninin frontal(ön) ve temporal(yan) bölgelerinde aktivite olanlar, ketamin alımından sonra tuhaf algı deneyimleri yaşadı.
Birtakım basit cümleleri tamamlamaya çalışan katılımcıların ise farklı beyin bölgelerinde artmış aktivite gözlendi ve bu katılımcılarda ketamini aldıktan sonra karışık düşünceler, bozuk fikirler saptandı.
İnsan beyni çeşitli loplardan oluşuyor. Bunlardan temporal lop konuşma, duyma ve hafıza ile ilgili. Frontal lop ise planlama, karar verme, doğrulama ve sorunları giderme yetileri ile ilişkili.
Araştırmacılar, bu bulguların şizofreni belirtilerinin neden geniş bir yelpazede yer aldığını gösterdiğini belirttiler. Çalışma bulguları yeni kişiye özel teşhislerin konulmasına ve farklı tedavi yaklaşımlarının sergilenmesine katkıda bulunacak.
Alıntıdır.