Siyaset Felsefesi” ile “İdeoloji” arasındaki fark nedir?

'Gülümse

:D
Prenses
Siyaset Felsefesi” ile “Siyasi Düşünce” , ”Siyasi Teoloji” , “Siyaset Bilimi” ve “İdeoloji” arasındaki fark nedir?

“Siyaset felsefesi”, “siyasi düşünce”den farklıdır. Siyaset felsefesi bir siyasi düşüncedir, ama her siyasi düşünce siyaset felsefesi değildir. Çünkü siyasi düşünce siyasete yönelik kanaat ve bilgi ayrımına kayıtsızken, siyaset felsefesi kanaatlerin yerine bilgiyi geçirmeyi hedefleyen bir çabadır.
Siyasi düşünce, siyasete yönelik spesifik bir tutumu amaç edinirken, siyaset felsefesi hakikati amaç edinir. Siyasi düşünce insanlığın tarihi kadar eskidir, fakat siyaset felsefesi belli bir tarihi dönemde ortaya çıkmış farklı türden bir düşünce biçimidir.(Siyaset Felsefesinin tarihi M.Ö. 500 yıllarında Sokrates’le başladığı kabul ediliyor. İnsanlığın tarihinin başlangıcı yani ilk insanın ortaya çıkışı ise 2 milyon yıl öncesine tarihlendiriliyor.)

“Siyaset felsefesi”, “siyasi teoloji”den de farklıdır. Siyasi teoloji, doğruluğu peşinen kabul edilen kutsala ya da kutsal olduğuna inanılan öğretilere dayanılarak temellendirilen siyasal düşüncedir. Halbuki siyaset felsefesi, insani rasyoneliteyi esas aldığından, siyasal şeylerin doğruluğu veya yanlışlığı, rasyonalitenin alanıyla sınırlandırılır. Siyaset felsefesi için peşin doğrular ya da peşin yanlışlar söz konusu değildir.........
..........Çünkü, genel felsefede olduğu gibi, felsefenin bir dalı olan siyaset felsefesinde de esas ölçü, eleştiri ve rasyonalitedir.

“Siyaset felsefesi”nin “siyaset bilimi”nden farklı olduğunu da belirtmek gerekir. Siyaset biliminin iki anlamı vardır. Birincisi kendisine doğa bilimlerini rehber görür, deneysel verilerle açıklama yapmaya çalışır. İkincisi ise verilerin toplanması ve açıklanmasından ibaret olduğunu söyler.
Siyaset felsefesi, hem siyasal şeylerin doğasını hem de iyi siyasal düzeni bilme girişimi olup, verili olanla hareket etmekle birlikte, rasyonalitenin rehberliğinde olması gerekenin bilgisini hedefler.

Son olarak “siyaset felsefesi”, “ideoloji”lerden de farklıdır. İdeolojiler, siyaseti, rasyonel argümanlarla destekleme ihtiyacı duymaksızın, belirli bir perspektiften hareketle açıklamaya çalışan doktrinler iken; siyaset felsefesi muayyen bir persfektiften bakmaz ve onun için aslolan rasyonalitedir.

Kısacası siyaset felsefesi, insanın iyi toplum ve iyi hayat idealini aramasını ve bu idealden vazgeçmemesini isteyen, rasyonel ama sloganik olmayan bir çağrıdır.(sayfa3-4)


John Locke ve Siyaset Felsefesi-Neşet Toku-Liberte yayınları:78-Baskı Mart 2003
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst