sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Değişen ve gelişen global dünya çok farklı mesleklerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır ve dolayısıyla yeni mesleklerin adı sık sık gündeme gelmektedir. Kısıtlı zamanda, hızla artan insan ihtiyaçlarına cevap verebilecek düzeyde ve hızda üretim ve hizmet geliştirebilmek kadar, geliştirilen bu üretim ve hizmeti minimum maliyetle tüketicilere ulaştırmak da dikkat ve uzmanlık gerektiren bir iştir.
Bu süreç de günümüzün yeni modern mesleklerini yaratmıştır. Bunlardan birisi de Endüstri Mühendisliği olarak da bilinen Sistem Mühendisliğidir.
Sistem mühendisleri karmaşık üretim sistemlerinin tasarımı, üretimi ve bakımı gibi konularla doğrudan ilgili bir biçimde sistemin unsurlarını gerektiğinde müdahale ederek düzeltme ve iyileştirme, yeni sistemler yaratarak inovasyon yapma gibi vasıfları olan kişilerdir. Bu sistemler teknik, ekonomik, finansal, politik, sosyolojik ve daha çok endüstriyel sistemler olarak bilinir. Sistem mühendisliği bölümünde amaç öğrencinin hızlı karar alabilen,optimizasyon yöntemiyle sorunlara yaklaşan ve çeşitli bilimsel yollarla sistemi yönetecek bakış açısına ve bilgi birikimine sahip olmasını sağlamaktır.
Sistem Mühendisliği ülkemizde farklı isimlerle de birçok devlet ve vakıf üniversitesinde yer almaktadır. İstanbul ve Ankarada yer alan, teknik ve özellikle eğitim dili İngilizce olan üniversiteler seçilebilir.
Okutulan derslerden bazıları Üretim Planlama, Çizim veya Teknik Resim, Olasılık, İstatistik, Malzeme Bilimi, Bilgisayar Programlama ve Ekonomi'dir.
Bölümün mühendislik bakış açısını kazandıran en önemli dersleri ise Yöneylem Araştırması, Proje Yönetimi, Karar Destek Sistemleri gibi derslerdir.
Teknik derslerin yanında işletmelerde proje yapma ve staj imkanları sayesinde okurken de deneyim kazanılması mümkün olan bu bölüm, yönetim bilimi ve organizasyon konularına ilgili olan kişilerce de, teknik anlamda kariyer yapmak isteyen kişilerce de rahatlıkla tercih edilebilir. Çünkü bu bölümün mezunları bankacılık, sağlık, üretim, lojistik gibi birçok sektörde istihdam edilebilir. Günümüz iş hayatında her şey sistemli olduğundan, tüm alt sistemleri doğru ve etkili bir biçimde yönetecek başarılı mühendislere ihtiyaç vardır.