LoKuMuM<3
Bayan Üye
Piyasada cicili, bicili kutularıyla pek çok farklı marka bebek şampuanı, losyon var. Peki hangi içerikte olanı kullanmak doğru. Çocuk doktoru Nilüfer Toprakçı ve Rebul Eczanesi'nin sahibi Mehmet Müderrisoğlu ürünlerin seçimi konusunda ipuçları verdi.
Piyasada cicili bicili kutularıyla pek çok farklı markanın bebek şampuanı, losyonu satılıyor. Ebeveynler, 3-50 TL arasında değişen fiyatlarla satılan bu ürünler arasından tercih yapmakta zorlanabiliyorlar. Etiket ve içerik bilgileri de çoğu anne-baba için kafa karıştırıcı olabiliyor. Peki bebek için hangi ürünleri kullanmak doğru; bu ürünlerin içinde hangi maddeler olmalı, hangileri kesinlikle bulunmamalı? Yanlış kozmetik ve bakım ürünleri bebeklerin cildinde ne tür hasarlar bırakabilir? Ebeveynlerin çok merak ettikleri bu soruları ve ürün seçimi konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları çocuk doktoru Nilüfer Toprakçı ile eczacı Mehmet Müderrisoğlu'na sorduk.
DR. NİLÜFER TOPRAKÇI - Surp Agop Hastanesi
İlk bir yıl özel ürünleri kullanın
Bebeğe doğduğu günden itibaren nemlendirici sürmek doğru mu?
Yenidoğan bebeklerin cildi, büyüklerin cildine göre çok daha hassas ve savunmasızdır. Bu nedenle, yenidoğan döneminden itibaren cildin uygun ürünlerle nemlendirilmesi çok önemli. Mesela yazın güneş, klima ve sık sık yıkanma cildin doğal nemini kaybetmesine yol açar. Bu arada, bebeğin giysileri sabun tozuyla yıkanmalı. Bol suyla durulanıp mümkün olduğunca güneşte kurutulmalı ve mutlaka ütülünmeli. Özel bebek ürünleri en azından ilk 1 yıl kullanılmalı. 1 yaş sonrasında ise bebeğin cilt özelliklerine göre doktorun ve eczacının önerilerine uymalı.
Bir bebek üründe hangi maddeler bulunmamalı?
Bebek ürünlerinin içeriğinde kesinlikle parfüm, alkol, doğal olmayan boyalar ve fitalat denilen kimyasal madde grubu bulunmamalı. Mesela sadece özel bebek sabunları kullanılmalı. Çünkü normal sabun çok fazla kimyasal içerebilir, bebek gözlerini ovuşturarak tahriş edici bu maddeleri gözlerine taşıyabilir. Ailelere tavsiyem; ileride ortaya çıkabilecek çözümsüz sorunlara karşı, bakım ürünlerini ve kozmetikleri eczaneden almaları. Renkli, şirin şişeler ve cazip ambalajlar kafa karıştırabilir. En iyisi, eczacının önereceği güvenilir markaları tercih etsinler.
Kötü ürünler ne tür çözümsüz sorunlara yol açabilir?
Uygun olmayan ürün kullanımı ciltte tahriş ve kızarıklığa neden olur. Ama daha önemlisi; alerji ve hatta kronik egzama gibi çözümsüz problemlere yol açabilir. Bebeklerin özellikle de yenidoğanların cildi çok ince ve geçirgendir. Bebeğe uygun olmayan ürünlerdeki kimyasal maddeler cilt tarafından kolayca emilip vücutta kalıcı zararlara yol açabilirler.
ECZ. MEHMET MÜDERRİSOĞLU
Paraben, lanolin ve parafine dikkat
Eczacı Mehmet Müderrisoğlu, ebeveynlerin bebekler için kozmetik malzeme satın alırken dikkat etmesi gerekenleri sıraladı:
1. Bebek cildi çok hassas ve ince olduğundan, cilde uyum sağlayacak maddelerden üretilmiş olması gerekir. Koruyucu olarak kullanılan paraben maddesine dikkat! Östrojen aktivitesini arttırdığından, meme büyümesine yol açabilir. Bir güneş koruyucu madde olan (UV absorbanı) methoxycinnamate de östrojen aktivitesini arttırıcı niteliktedir. Lanolin, koyun yününün kaynatılmasıyla elde edilen bir yağdır. Koyun parazitlere karşı belli ilaçlarla korunduğundan, milyonda bir de olsa kalıntı bırakma ihtimali var.
2. Ürünün pH derecesi 5.5 ila 7 arasında olmalı.
3. Son yıllarda artık bebek yağlarında parafin yağı kullanılmıyor. Çünkü bir petrol türevi olan parafin yağları, bazı bebeklerde kızarıklık gibi etkiler gösterebiliyor.
4. Bebeklerde kullanılacak ürünlerde, antibakteriyel etkiye sahip olanlara da dikkat! Ağır metal ve formol içeren ürünlerden sakının.