ashli
Bayan Üye
“Bahçemde biraz orjinallik istiyorum” diyorsanız, bu ağaçlar tam size göre! Onları bulmak belki biraz zor olabilir ama sundukları renk ve şekiller araştırmanıza değecek doğrusu... Tek yapmanız gereken, biraz ‘Bitki dedektifliği’ yapmak!...
Ağaç Dikerken Dikkat!
Tüm ağaçlarda olduğu gibi dikim sırasında çukuru geniş açın. Su tutan killi toprak varsa drenajı sağlamak için dibine çakıl döşeyin. Gübre, bahçe kompostu, beklemiş çözünmüş hayvan gübresi ve kaliteli bahçe toprağı karıştırıp ekleyin. Yağmur yağsa bile çukurdaki hava kabarcıkları gidene kadar bol can suyu verin. Kurak geçen sonbahar ve kış aylarında sulamaya devam edin. Bir püf noktası: Ağaç, dikildiği ilk sene fazla ilgi ister. Bir kere köklenmeye görsün, belirli dönemlerin dışında size ihtiyacı kalmaz. Ne kadar genç bir ağaç dikerseniz, bahçenizin koşullarına o kadar rahat alışır ve büyüme hızı da bir o kadar çabuk olur. Ne demişler; ağaç yaşken eğilir.
Sarı çiçekli kızılcık ağacı
Bir taşla iki kuştan da öte. Meyvesi, ilkbaharda açan sarı çiçekleri, sonbaharda kızıllaşan yaprakları ve kış aylarında kıpkırmızı olan dalları her mevsim başka güzel. Üstelik anneanne reçeli ve şurup yapmak için harika bir fırsat! Boyu en fazla 5-6 metreye çıkar. Meyveleri 1-2 santimetre olup önce yeşildir, olgunlaşınca da koyu kırmızı renge ulaşır. Reçelinin yanı sıra pestili ve kurutulmuş meyvesi de tüketilebilir.
Beyaz çiçekli kızılcık ağacı
Boyu 4 metre dolaylarındadır. Meyvesi yenmez. En büyük özelliği sonbaharda kıpkırmızı olan yapraklarıdır. Çok meraklılara öneri, Cornus kousa var chinensis türüdür. İlkbaharda pembe, bol çiçek veren bu güzel bodur ağaç sonbaharda koyu şarap rengine bürünür. Yazların sıcak ve kurak geçtiği bölgelerde yarı gölge alanlara dikilmesi önerilir.
Yaprağını döken manolya
Bir ağacın her bahar yaprakların belirmesinden önce baştan sona koyu pembe, laleyi andıran çiçeklerle kaplandığını düşünün. Kim istemez değil mi? O zaman anavatanı Çin olan ve boyu 5-6 metreyi bulan bu küçük ağaç tam size göre. Tüm manolya türleri gibi kireçli toprakları istemez. Nemli orman toprağı en sevdiği topraktır. Bahçenin güneşli ve korunaklı bölgesine dikin.
Kırmızı yapraklı erik
Park ve bahçelerde çok görülen bir ağaçtır. Boyu en fazla 10 metreyi bulur. Özellikle koyu yeşil yapraklı ağaçların arasına dikildiğinde, koyu kırmızı yapraklarıyla bahçenin tekdüze renk skalasını bozar. Kışın yapraklarını döker. İlkbaharda bildiğimiz erik ağacı çiçeklerini andıran beyaz ya da pembe çiçekleri bahçede çok güzel bir fon oluşturur.
Mamık
Biraz doğallık katmak için yaban ortamı bahçemize taşımak iyi bir çözümdür. Bu konuya en iyi örneklerden biri, boyu 2-3 metreyi bulan bu çalı olacaktır. Adana ve Kahramanmaraş taraflarında doğal olarak yetişir. İlkbaharda beyazlar giymiş bir geline benzeyen bodur ağaç görünümündeki çalı, aynı zamanda iyi bir çit bitkisidir.
Çınar yapraklı akçaağaç
Adı gibi yaprakları çınarı çağrıştırır. Yazların kurak ve sıcak geçtiği bölgelerde gölgelik alanlara dikilmesi gerekir. Yapraklarını döken, çok güzel bir ağaçtır. İlkbaharda yaprak oluşumundan önce açık sarı-yeşil renkte çiçeklerle bezenir ama esas gösteri yazın yeşil olan yaprakların bakır rengine döndüğü sonbaharda başlar.