ashli
Bayan Üye

Her mevsim bulunsa da çileğin asıl mevsimi şimdi başlıyor. Tarlada yetişen mis kokusuyla fark yaratan çilekler, C vitamini yönünden de çok zengin.
Gençlik ve canlılık iksiri çilek, güçlü antioksidan özellikleri sayesinde derin temizlik yapar ve erken yaşlanmayı önler. Çilek çizgiler ve kırışıklıklarla savaşır, içindeki A, C, E vitaminleri bağışıklık sisteminin en gerekli vitaminlerindendir. Yazlık meyveler arasında etli, kabuksuz taneli olanlar, çilek, ahududu, böğürtlen, yaban mersini, frenk üzümüdür. Bu meyvelerin çoğunda kalsiyum, magnezyum gibi minareller yüksek düzeyde bulunur. Kalsiyum, sağlam kemik ve dişler, sinir sistemi ve kalp sağlığı için çok önemlidir.
Seçerken ve Saklarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
• Satın alır almaz bekletmeden yemeliyiz.
• Daha sonra tüketecekseniz, eve gelir gelmez plastik ambalajı varsa çıkartın ve iyice yıkayın.
• Yiyeceğiniz zamana kadar buzdolabında saklayın.
• Bu tür meyveleri çiğ yemek en doğrusudur.
Tarifler

Çilekli Turta (8 kişilik)
Malzemeler
Hamuru için
125 gr. (4 çorba kaşığı) margarin
125 gr. (1 su bardağından biraz fazla) toz şeker
3 adet yumurta
125 gr. (1 su bardağından biraz fazla) süzme yoğurt
150 gr. (1 su bardağı) un
1 paket vanilya
Üzeri için
2 paket krem şanti
1 su bardağı süt
1 paket labne peyniri
300 gr. çilek
Kayısı marmeladı
Hazırlanışı
Oda sıcaklığındaki margarine, azar azar toz şeker ve teker teker yumurtayı çırparak ilave edin. Ardından yoğurdu, unu ve vanilyayı katın. Akışkan bir kıvam alan bu karışımı, kaşık yardımıyla yağlanmış turta kalıplarına dökün. 175 derece fırında 30 dakika pişirin. Üzeri için krem şantiyi 1 su bardağı süt ile koyu kıvamda çırpın. İçine lebne peynirini ekleyip, tekrar çırpın. Fırından çıkan turtaları biraz bekletin. Ilık turtaların üzerine krem şanti karışımını pay edin. Üzerine çilek koyun. Az sulandırılmış kayısı marmeladını fırçayla sürüp servis yapın.

Çilekli Puding (5 kişilik)
Malzemeler
500 gr. çilek
4 su bardağı süt
2 su bardağı toz şeker
Bir buçuk çorba kaşığı tereyağı
2 tatlı kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı limon likörü
1 paket vanilya
1 adet yumurtanın sarısı
Süslemek için: çilek
Hazırlanışı
Çilekleri temizleyip yıkayın. Sütü tencereye alın. Çilekleri de ekleyip, 10 dakika kaynatın. Çilekli sütü süzgeçten geçirin. Sütü tekrar tencereye alın. Toz şeker ve tereyağını ekleyin. 5 dakika kadar kaynatın. Nişastayı da katıp, koyulaşana kadar pişirin. Ocaktan aldığınız muhallebiye, likör ve vanilya katın. Yumurta sarısını ialve edin. Tencereyi, su dolu daha geniş bir başka tencerenin içine koyun. İçine su kaçmamasına özen gösterip, 30 dakika pişirin ve kuplara pay edin. Çilek ile süsleyin.