Şiir Fikirlerle Mi Yoksa Sözcüklerle Mi Yazılır?

ashli

Bayan Üye
"Felsefe-şiir ilişkisi sorunlu bir ilişki olagelmiştir. Usta şair, Hilmi Yavuz, ki aynı zamanda felsefe hocasıdır,

"Şiir, felsefeden çok ideolojiye yakındır" der.

Fransız şair Mallarme'nin 'Şiirin fikirlerle değil, sözcüklerle yazıldığı' düşüncesini savunur. Şair ve felsefeci Yücel Kayıran'a göreyse 'felsefi şiir' olanaklıdır ve

"Bir varoluş problemi etrafında kurulmuş şiirdir. İnsanın neliği sorununa ışık düşürmekle ilgili bir şiirdir."

Ahmet İnam da Karl Jaspers'ın 'Felsefe yolda olmaktır' sözünün izinden gidiyor. Diyor ki: "Şiir, şuurlanmaya ve hakikat araştırmasına bizi götürebiir. Hakikatın bir yanı eğer bilimle yakalanacaksa, bir yanı da şiirle yakalanabilir sanırım." Ve önemli bir tartışmaya da 'gönülden' katılıyor:

"Şiir, şiire dönüşmüş şairdir. Şiir, şairdir aslında. Ben bunu daha aşırı götürerek felsefe için de söyleyebilirim."

Ahmet İNAM: "Felsefe derler, bir şiir vardır. Şiir derler, bir felsefe... 'Olamaz bir hanede mihman mihman üstüne' denmiştir. Şiirle felsefe ayrı ayrı hücrelerde inletilmiştir. İnsan kendini yarmıştır, kültürünün baltasıyla. Bu yanım şiir, bu yanım felsefe... Şiirsiz felsefenin soğuk ve soyut yüzünü görünce, evlerimize buyur edemiyoruz. Onunla söyleşip, dertleşemiyoruz. Felsefeyle aramızda giderek açılan uçurum, bir karabasan olarak üstümüze çöküyor.

Şiir yaralarımıza cılk yaralar açarak dokunuyor, felsefenin okşayışını henüz duyanımız yok. Sevgilimin yüzüne neden şiirle dokunamıyorum? Neden onunla muhabbetimizde eksik felsefe? İndim yarin bahçesine, şiir dilinde felsefe biter." "

Alıntı
 
takipçi satın al
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
vozol
antalya havalimanı transfer
Geri
Üst